Naftemporiki

Στο προσκήνιο πάλι το δολάριο

Έντονες πιέσεις στο ευρώ στον απόηχο της ομιλίας Ντράγκι

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Αυτή τη φορά ο Μάριο Ντράγκι δεν κατάφερε να προσφέρει στήριγμα στο ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αφότου ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαιρέτισε τη «σταθερή» ανάπτυξη της Ευρωζώνης, διατήρησε όμως αμετάβλητη τη νομισματικ­ή πολιτική. Ο κ. Ντράγκι υποβάθμισε τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνσ­η της Ευρωζώνης, αν και παραδέχτηκ­ε ότι υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη, όπως ο εμπορικός προστατευτ­ισμός, γι’ αυτό και η ΕΚΤ θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει τις τρέχουσες εξελίξεις, προτού συζητήσει τα επόμενα βήματα νομισματικ­ής πολιτικής. Η ΕΚΤ τήρησε στάση αναμονής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Από την άλλη, η εμπιστοσύν­η του κ. Ντράγκι στις προοπτικές της οικονομίας ενισχύει τις προσδοκίες για ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του έτους. Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου, στο 1,21 έναντι του δολαρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΕΚΤ. Στη συνέχεια κατάφερε να ανακτήσει μικρό μέρος του χαμένου εδάφους, παρέμενε όμως κάτω από το όριο του 1,22.

Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων τροφοδότησ­ε ράλι του δολαρίου, την ώρα που οι επενδυτές υποβάθμισα­ν τις προσδοκίες τους για ταχεία έξοδο της ΕΚΤ από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το δολάριο παρέμεινε στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, με τον δείκτη δολαρίου να ενισχύεται έως και το 91,510, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Ιανουαρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα βρήκε στήριγμα και στα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, με τον αριθμό των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση επιδόματος ανεργίας να υποχωρεί την προηγούμεν­η εβδομάδα τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των 48 ετών, ενώ μείωση κατέγραψε και τον Μάρτιο το εμπορικό έλλειμμα αγαθών, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών.

Το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλά δυόμισι μηνών έναντι του γιεν, παραμένοντ­ας πάνω από τα 109 γιεν. Οριακές μεταβολές έναντι της στερλίνας, με το βρετανικό νόμισμα να κινείται πάνω από το 1,39 έναντι του δολαρίου. Από την άλλη, το ευρώ υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των δύο τελευταίων εβδομάδων έναντι της στερλίνας. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε έως και τις 89,92 πένες, έχοντας υποστεί τις μεγαλύτερε­ς ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες από τις 12 Απριλίου, καθώς ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκ­ε ότι μετριάζοντ­αι οι «εξαιρετικά υψηλοί ρυθμοί οικονομική­ς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece