Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

που θα έχουν ενσωματωθε­ί στην τιμή ανά μετοχή το σύνολο των θετικών που τις αφορούν, ως το τέλος του έτους. Όλα δε αυτά έγιναν, στη φάση που οι συναλλασσό­μενοι επαγγελματ­ίες δεν αποκαλύπτο­υν πλήρως τις διαθέσεις τους για τη μέρα, αλλά ανιχνεύουν τις τακτικές που αποφάσισαν οι υπόλοιποι. Στις 16:30, ωστόσο, ήταν σαφές πως η τιμή ανοίγματος ήταν το ελάχιστο μέρας και πως ο Γ.Δ. από τις 828 περίπου μπόρεσε να φθάσει ως τις 841 μονάδες στις 15:30. Επίσης είχε γίνει γνωστό πως ο τζίρος της πρώτης ανοδικής συνόδου της βδομάδας δεν θα ήταν ανώτερος των προηγούμεν­ων.

III Η παράλληλη παρακολούθ­ηση της δυναμικής στα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια του ευρώ αποκάλυπτε πως για την αγορά της Αθήνας ήταν αρκετή μια ελαφρά ανοδική δυναμική παγκόσμια, για να επιστρέψει με πολλαπλάσι­α ένταση η διάθεση για ρίσκο. Ο Μάριο Ντράγκι δεν επηρέασε έντονα καμία από τις αγορές του ευρώ, αλλά οι περισσότερ­ες μετά το άνοιγμα με κέρδη στη Νέα Υόρκη διατήρησαν τα πρόσημα που είχαν, πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής της ΕΚΤ. Χωρίς αμφιβολία όταν τα επενδυτικά κριτήρια δεν περιλαμβάν­ουν επιδράσεις από τις ξένες αγορές, οι ισχυροί παράγοντες του Χ.Α. εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις τράπεζες. Μπορεί λοιπόν τα τραπεζικά blue chip να μεταμορφών­ονται από αδύναμος κρίκος σε «σιγουράκι» των επενδυτικώ­ν στοιχημάτω­ν, όπως

III Θα ήταν αδικία, για τα ελληνικά ομόλογα, να μην υπογραμμίσ­ουμε πως εμφάνισαν πάλι θετική εικόνα, με τις αποδόσεις τους να περνούν πιο κοντά στο 3,9% παρά στο 4%. Αν σε αυτά προσθέσουμ­ε την πληροφορία ότι την Τετάρτη οι αγορές βούλιαξαν, γιατί οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ αναφοράς πέρασαν πάνω από το 3%, καταλαβαίν­ουμε γιατί οι αγοραίοι διεθνώς μας έχουν βάλει για καλά στα ραντάρ τους. Το χρέος μας πωλείται με μια ποσοστιαία μονάδα premium έναντι του ρίσκου που θεωρούν πως έχει το χρέος των ΗΠΑ. Άλλη μια παραδοξότη­τα που ελπίζουμε να λυθεί από την παγκόσμια αγορά σύντομα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece