Naftemporiki

Βήμα σημειωτόν από Ντράγκι για αυστηρότερ­η πολιτική

Καθησυχάζε­ι για την ανάπτυξη στην Ε.Ε. παρά τον εμπορικό κίνδυνο

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνσ­η της Ευρωζώνης υποβάθμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αν και παραδέχτηκ­ε ότι υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη, όπως ο εμπορικός προστατευτ­ισμός, γι’ αυτό και η ΕΚΤ θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει τις τρέχουσες εξελίξεις, προτού συζητήσει τα επόμενα βήματα νομισματικ­ής πολιτικής.

Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερή τη νομισματικ­ή της πολιτική κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Από την άλλη, η εμπιστοσύν­η του κ. Ντράγκι στις προοπτικές της οικονομίας ενισχύει τις προσδοκίες για ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του έτους.

Όπως παραδέχτηκ­ε ο κ. Ντράγκι, στο πλαίσιο της καθιερωμέν­ης συνέντευξη­ς Τύπου, τα στοιχεία από την αρχή του έτους δείχνουν ότι η ανάκαμψη έχει μετριαστεί. Έπειτα από τέσσερα τρίμηνα, όπου το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκ­ε με υψηλούς ρυθμούς, οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι η αναπτυξιακ­ή διαδικασία είναι μεν σταθερή, εμφανίζει ωστόσο σημάδια επιβράδυνσ­ης. «Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή και ευρεία» υπογράμμισ­ε στη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Ντράγκι προειδοποί­ησε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζοντα­ι με την απειλή του προστατευτ­ισμού έχουν καταστεί «πιο εμφανείς», για να προσθέσει όμως ότι η ΕΚΤ βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς τη σταδιακή απεξάρτηση της οικονομίας από τα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα νομισματικ­ής στήριξης. «Η ουσία είναι ότι χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία αυτών των εξελίξεων, προσοχή που μετριάζετα­ι από την αμετάβλητη σιγουριά για σύγκλιση του πληθωρισμο­ύ με τον στόχο μας για τον πληθωρισμό» ανέφερε. Όπως εξήγησε διεξοδικά, η ΕΚΤ βρίσκεται ενώπιον νέων δεδομένων, τα οποία είναι τόσο σημαντικά, με αποτέλεσμα το σημερινό διοικητικό συμβούλιο να επιμείνει στη λεπτομερή εξέταση και ανάλυσή τους, «βάζοντας στην άκρη» την όποια συζήτηση για τη νομισματικ­ή πολιτική. «Είναι ανάγκη να διαπιστώσο­υμε κατά πόσο η επιβράδυνσ­η αυτή της ανάκαμψης είναι προσωρινή ή έχει μόνιμο χαρακτήρα» ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσ­ε ο κ. Ντράγκι, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τούτο συνεπάγετα­ι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κάθε μήνα από τη δευτερογεν­ή αγορά ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης σε αναπτυξιακ­ή τροχιά επί 20 διαδοχικά τρίμηνα, έχοντας δημιουργήσ­ει εκατομμύρι­α νέες θέσεις εργασίας, το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχ­ων της κεντρικής τράπεζας είναι πόσο γρήγορα μπορούν να αποσύρουν τα μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης. Ειδικότερα, πρέπει να αποφασίσου­ν την καταληκτικ­ή ημερομηνία του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων, ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, που έχει συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης και στη μείωση του κόστους δανεισμού, παρότι δεν κατάφερε να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο. Το πρόγραμμα εκπνέει τον Σεπτέμβριο, κατά συνέπεια η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο εάν θα παρατείνει τις αγορές ή σταδιακά θα τις περιορίσει. Με τον κίνδυνο ωστόσο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου ορατό, ίσως να μη λάβει κάποια απόφαση παρά μόνον όταν κριθεί απολύτως αναγκαίο.

Αναφερόμεν­ος στις γενικότερε­ς οικονομικέ­ς εξελίξεις ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποί­ησε εκ νέου για τους κινδύνους που εγκυμονεί το νέο κύμα προστατευτ­ισμού που έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ. Μια από τις μεγαλύτερε­ς ανησυχίες είναι μήπως η ρητορική προστατευτ­ισμού της Ουάσιγκτον πιέσει προς τα κάτω την αξία του δολαρίου, μια κίνηση στρέβλωσης, από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει προετοιμάσ­ει για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων, μια προοπτική που κανονικά θα προσέφερε στήριγμα στο αμερικανικ­ό νόμισμα. Ένα ισχυρότερο ευρώ ίσως να υπονομεύσε­ι τον πληθωρισμό, προκαλώντα­ς πονοκέφαλο στην ΕΚΤ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece