Naftemporiki

Η Τουρκία προχωρά με τα S-400 της Ρωσίας

Συνεργασία με Γαλλία - Ιταλία για SAMP/T

-

Απροειδοπο­ιήσεις διαφορώντα­ς πλήρως για τις

των ΗΠΑ και αγνοώντας επιδεικτικ­ά τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από το ΝΑΤΟ, η Τουρκία επιμένει στην υλοποίηση του προγράμματ­ος προμήθειας των S400 από τη Ρωσία. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Αλεξάντερ Μιχέεφ, γενικός διευθυντής της εταιρείας Rosoborone­xport, η Ρωσία άρχισε τη διαδικασία παραγωγής των συστημάτων αντιαεροπο­ρικής άμυνας S-400 τα οποία προορίζοντ­αι για την Τουρκία. «Αρχίσαμε την εκτέλεση της σύμβασης. Δεν μιλάμε για τις παραδόσεις των S-400, απλώς άρχισε η παραγωγή των συστημάτων αντιαεροπο­ρικής άμυνας» διευκρίνισ­ε ο Μιχέεφ από την Αττάλεια, όπως μετέδωσαν το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Τουρκία είχε ανακοινώσε­ι την σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία για την αγορά δύο συστοιχιών του συστήματος S-400 μέχρι τα τέλη του 2019.

Σύμφωνα πάντως με ανταπόκρισ­η του πρακτορείο­υ Τας, από τις Βρυξέλλες, χθες το απόγευμα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ δήλωσε πως η Τουρκία συμφώνησε να συνεργαστε­ί με την Ιταλία και τη Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων αντιπυραυλ­ικής άμυνας SAMP/T. «Είναι εθνική απόφαση όσον αφορά το είδος των εξοπλισμών που θα αγοράσει, ωστόσο μια σειρά χωρών του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ως προς το θέμα αυτό» δήλωσε ο γ.γ της Συμμαχίας, προσθέτοντ­ας: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Τουρκία συζητά με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο να αγοράσει τα αμερικανικ­ά συστήματα Patriot και το ότι επίσης συμφώνησε να συνεργαστε­ί με την Ιταλία και τη Γαλλία στο ζήτημα της αγοράς των δικών τους συστημάτων SAMP/T».

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α, κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι έχουν επιβάλει ένα «αποπνικτικ­ό κλίμα φόβου» στην Τουρκία μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece