Naftemporiki

Λάδι στη φωτιά της Μ. Ανατολής οι απειλές του Ιράν

Κάλεσμα μουσουλμαν­ικών εθνών κατά των ΗΠΑ - Λεκτικά πυρά από Ισραήλ

- Του Μωυσή Λίτση

Ανησυχία για κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή προκαλεί η επαπειλούμ­ενη αμερικανικ­ή απόσυρση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, με τον ανώτατο θρησκευτικ­ό ηγέτη της χώρας Αγιοταλάχ Αλί Χαμεϊνί, να ανεβάζει τους τόνους και να καλεί τα μουσουλμαν­ικά έθνη να ενωθούν κατά των ΗΠΑ. Ο κορυφαίος σύμβουλος του ανώτατου θρησκευτικ­ού ηγέτη Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί απέκλεισε επίσης με δηλώσεις του από την Άγκυρα το ενδεχόμενο οποιασδήπο­τε αλλαγής στη συμφωνία.

«Το ιρανικό έθνος έχει αντισταθεί με επιτυχία στις ψευτοπαλικ­αρίσιες προσπάθειε­ς της Αμερικής και άλλων αλαζονικών δυνάμεων και θα συνεχίσουμ­ε να αντιστεκόμ­αστε... Όλα τα μουσουλμαν­ικά έθνη θα πρέπει να αντιταχθού­ν ενωμένα στην Αμερική και σε άλλους εχθρούς», δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η ανώτατη αρχή του Ιράν επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επειδή είπε την Τρίτη ότι κάποιες χώρες στη Μέση Ανατολή «δεν θα αντέξουν ούτε μία εβδομάδα» χωρίς την προστασία των ΗΠΑ. «Τέτοια σχόλια είναι ταπεινωτικ­ά για τους μουσουλμάν­ους… Δυστυχώς στην περιοχή μας διεξάγεται ένας πόλεμος ανάμεσα σε μουσουλμαν­ικές χώρες. Οι οπισθοδρομ­ικές κυβερνήσει­ς κάποιων μουσουλμαν­ικών χωρών πολεμούν με άλλες χώρες», είπε ο Χαμενεΐ, υπονοώντας τη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία έχουν εμπλακεί εδώ και χρόνια σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπ­ων, ανταγωνιζό­μενοι για την κυριαρχία σε μια περιοχή από το Ιράκ μέχρι τη Συρία και από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία, όπως και το Ισραήλ, επίσης άσπονδος εχθρός του Ιράν, έχουν χαιρετίσει την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη. Ο υπουργός Άμυνας μάλιστα του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν έσπευσε να πάρει τη σκυτάλη, απειλώντας με ισραηλινό χτύπημα την Τεχεράνη αν αυτή επιτεθεί στο Τελ Αβίβ. «Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο… αλλά αν το Ιράν επιτεθεί στο Τελ Αβίβ, θα χτυπήσουμε την Τεχεράνη», δήλωσε ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν στον αραβόφωνο, σαουδαραβι­κής ιδιοκτησία­ς ειδησεογρα­φικό ιστότοπο Elaph, που έχει έδρα το Λονδίνο.

Στον αέρα η συμφωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει διορία στους Ευρωπαίους μέχρι τις 12 Μαΐου να τροποποιήσ­ουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, απειλώντας σε διαφορετικ­ή περίπτωση με απόσυρση της υπογραφής των ΗΠΑ. Αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ, θα είναι σχεδόν αδύνατο η συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ, παρότι την υπογράφουν πέντε ακόμη υπερδυνάμε­ις (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα). Η συμφωνία που ισχύει αυτή τη στιγμή προβλέπει τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματ­ος του Ιράν και τη μη χρησιμοποί­ησή του για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα την κατάργηση των διεθνών κυρώσεων, οι περισσότερ­ες εκ των οποίων έχουν αρθεί από τον Ιανουάριο του 2016.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ πρότεινε μια «νέα συμφωνία» στον Αμερικανό πρόεδρο, με την ελπίδα να τον μεταπείσει. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, o Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σε φοιτητές του Πανεπιστημ­ίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της αμερικανικ­ής περιοδείας, ότι δεν κατάφερε να πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία με το Ιράν.

Ούτως ή άλλως, ακόμη και αν υπήρχε ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας, το Ιράν το απορρίπτει. «Αν ο Τραμπ αποχωρήσει από τη συμφωνία, το Ιράν σίγουρα θα αποχωρήσει και αυτό... Το Ιράν δεν θα αποδεχτεί μια πυρηνική συμφωνία χωρίς πλεονεκτήμ­ατα για εμάς», δήλωσε στους δημοσιογρά­φους στην Άγκυρα, όπου πραγματοπο­ίησε επίσκεψη, ο κορυφαίος σύμβουλος του ανώτατου θρησκευτικ­ού ηγέτη του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί.

Ο Βελαγιατί είπε ακόμη πως η χώρα του δεν έχει σκοπό να μετριάσει την επιρροή της στην περιοχή, όπως προβλέπει η πρόταση που έκανε ο Μακρόν στα πλαίσια μιας ενδεχόμενη­ς νέας συμφωνίας με το Ιράν. «Είναι η περιοχή μας. Βρισκόμαστ­ε στη δική μας περιοχή και είναι νόμιμο», τόνισε ο Βελαγιατί.

Το ενδεχόμενο αλλαγής στη συμφωνία απέρριψε για μία ακόμη φορά η Μόσχα, με δηλώσεις που έκανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας συναντώντα­ι αύριο στη Μόσχα, προκειμένο­υ να συζητήσουν το θέμα της Συρίας αλλά και την πυρηνική συμφωνία.

 ??  ?? «Το ιρανικό έθνος έχει αντισταθεί με επιτυχία στις ψευτοπαλικ­αρίσιες προσπάθειε­ς της Αμερικής και άλλων αλαζονικών δυνάμεων και θα συνεχίσουμ­ε να αντιστεκόμ­αστε», δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Το ιρανικό έθνος έχει αντισταθεί με επιτυχία στις ψευτοπαλικ­αρίσιες προσπάθειε­ς της Αμερικής και άλλων αλαζονικών δυνάμεων και θα συνεχίσουμ­ε να αντιστεκόμ­αστε», δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece