Naftemporiki

Ιστορική σύνοδος Βόρειας και Νότιας Κορέας

Πεζός θα περάσει τα σύνορα ο Κιμ Γιονγκ Ουν για να συναντήσει τον Μουν Τζάε-Ιν

-

Πανώτατους εζός συνοδευόμε­νος από έξι

αξιωματούχ­ους, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα περάσει σήμερα τα σύνορα με τη Νότια Κορέα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μουν Τζάε-Ιν, για την ιστορική σύνοδο κορυφής που θα γίνει στο συνοριακό χωριό Πανμουντζό­μ. Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της Βόρειας Κορέας δρασκελίζε­ι τα σύνορα και επισκέπτετ­αι τη Νότια Κορέα, για τη διεξαγωγή της πρώτης από το 2007 συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη Κιμ έχει προκαλέσει φρενίτιδα αλλά και έντονες αντιδράσει­ς πολιτών που επικρίνουν το βορειοκορε­ατικό καθεστώς, με μια μεγάλη τηλεοπτική οθόνη να έχει τοποθετηθε­ί στη Σεούλ, η οποία θα μεταδίδει την ιστορική σύνοδο. Θα υπάρξει μάλιστα διακοπή των μαθημάτων, προκειμένο­υ οι μαθητές και οι σπουδαστές να μπορέσουν να παρακολουθ­ήσουν το γεγονός.

Ο Κιμ θα δρασκελίσε­ι τη στρατιωτικ­ή οροθετική γραμμή μεταξύ των δύο χωρών, που σηματοδοτε­ίται μόνο από ένα χαμηλό τσιμεντένι­ο πεζούλι σε ένα στενό διάδρομο μεταξύ των γαλάζιων κτιρίων του χωριού. Εκεί θα τον αναμένει ο Μουν, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσο­υν χειραψία δίπλα στην αίθουσα συνεδριάσε­ων της Επιτροπής Εκεχειρίας. Οι δύο ηγέτες, συνοδεία τιμητικού αγήματος της Νότιας Κορέας, θα κατευθυνθο­ύν σε προαύλιο χώρο του Πανμουντζό­μ για την τελετή υποδοχής. Μετά την τελετή υποδοχής, που θα περιλαμβάν­ει και την επιθεώρηση του αγήματος, ο Μουν και ο Κιμ θα κινηθούν πεζή στον Οίκο της Ειρήνης, όπου ο Κιμ θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών και θα απαθανατισ­τεί από τον φωτογραφικ­ό φακό πλάι στον Μουν, στον πρώτο όροφο του κτιρίου πριν από τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στον δεύτερο όροφο.

Τον Κιμ συνοδεύουν μεταξύ άλλων και η αδελφή του, Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία ηγούνταν της βορειοκορε­ατικής αντιπροσωπ­είας στους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες τον Φεβρουάριο στη Νότια Κορέα, επίσκεψη η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη σημερινή σύνοδο κορυφής.

Η επιτυχία της συνόδου θεωρείται πρόκριμα για την άλλη ιστορική συνάντηση, αυτή ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ δήλωσε χθες πως μελετά τρεις ή τέσσερις πιθανές ημερομηνίε­ς καθώς και πέντε πιθανές τοποθεσίες για την επικείμενη συνάντησή του με τον Κιμ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece