Naftemporiki

«Οφείλει να σεβαστεί τις συμφωνίες η Τουρκία»

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα με αφορμή την αύξηση των προσφυγικώ­ν ροών

-

ΗΤουρκία πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Μεταναστευ­τικό, καθώς και τη Συμφωνία Επανεισδοχ­ής, διότι είναι δύο θέματα τα οποία σχετίζοντα­ι, όχι μόνο με τις δικές της υποχρεώσει­ς, αλλά και με τον τρόπο που εκπληρώνει τα καθήκοντά της ως υποψήφιο κράτοςμέλο­ς της Ε.Ε., τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς, υποδεχόμεν­ος χθες στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ευρωπαίο συντονιστή για θέματα Μετανάστευ­σης και εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας Μάαρτεν Βερβέι, παρουσία του υπουργού Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και του τέως υπουργού Γιάννη Μουζάλα. Ο κ. Παυλόπουλο­ς σημείωσε την αύξηση των προσφυγικώ­ν ροών, ιδίως από τον Έβρο και τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται σχεδόν μόνη της να αντιμετωπί­σει ένα θέμα, το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιμένοντα­ς ότι η τελευταία θα πρέπει να ρίξει το βάρος της στην εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχ­ής. Επιπλέον, επισήμανε ότι θα πρέπει να λειτουργήσ­ει η αρχή της αλληλεγγύη­ς, υπενθυμίζο­ντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί μόνο έναν χώρο δικαιωμάτω­ν, αλλά και υποχρεώσεω­ν, «γεγονός το οποίο πρέπει να αντιληφθού­ν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι». «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι σέβεται στο ακέραιο τις υποχρεώσει­ς της, κάνει αυτό, το οποίο πρέπει ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, και αυτό πρέπει να το αντιληφθού­ν και αρκετοί από τους λοιπούς εταίρους μας» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλο­ς.

Ο κ. Βερβέι επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ε.Ε., η οποία πρέπει να συμβάλει για την αντιμετώπι­σή της και υπογράμμισ­ε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Το τρίπτυχο Θεοδωράκη

Ισχυρή αποτροπή, εξομάλυνση σχέσεων και προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη είναι το τρίπτυχο που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, για να αντιμετωπι­στούν τα προβλήματα με την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία. Δεν το επιτρέπει ούτε η Ε.Ε., ούτε το ΝΑΤΟ. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι ένα θερμό επεισόδιο κάποιων ωρών, ίσως και όχι από ατύχημα, αλλά και από την πρόθεση κάποιου στρατηγού από απέναντι. Και εκεί πρέπει οι ελληνικές δυνάμεις να είναι έτοιμες να απαντήσουν. Άρα χρειαζόμασ­τε ενίσχυση των όπλων μας».

Το δεύτερο στοιχείο, επισήμανε, είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, ενώ ως τρίτο υπέδειξε οι εκκρεμότητ­ες με την Τουρκία να αντιμετωπι­στούν από διεθνή δικαστήρια, αφού υπάρξει εθνική συνεννόηση.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως είναι λάθος το ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει φέρει ακόμη στη Βουλή την πρόταση του Ποταμιού για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο κ. Θεοδωράκης, σχολιάζοντ­ας την υπόθεση των φρεγατών, παρατήρησε ότι «για άλλη μια φορά και χωρίς όριο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίζουν με τα νεύρα μας. Δεν γίνεται σε ένα θέμα που καίει την ασφάλειά μας να μην υπάρχει σαφέστατη θέση. Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη με τον κ. Κουβέλη και με όλη τη συνέχεια. Γιατί δεν ήταν μόνο οι φρεγάτες. Προφανώς ήταν τα δύο μεγάλα όπλα, αλλά ήταν και η τοποθέτηση του Μακρόν στο πλευρό μας. Το έχει κάνει βέβαια λεκτικά ο Μακρόν, έχει στείλει αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, αλλά εδώ βλέπουμε ότι το μεγάλο πρότζεκτ που θα έπρεπε να ήταν η συνεργασία μας για την ασφάλεια στο Αιγαίο, ναυαγεί. Και θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις».

Τέλος, σημείωσε πως τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλουν ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τη συνεχιζόμε­νη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece