Naftemporiki

«Κάθετη και οριζόντια» η διαφθορά στη χώρα

Άπειρες οι ποινικές υποθέσεις

-

Ηδιαφθορά στη χώρα μας είναι «κάθετη και οριζόντια» και αποτελεί τον παράγοντα που οδήγησε στη χειρότερη κρίση που αντιμετωπί­ζει στην Ιστορία της η ελληνική οικονομία, τόνισε, από τη Θεσσαλονίκ­η, η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου με θέμα «Δημοκρατία και Διαφθορά», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και ο Δικηγορικό­ς Σύλλογος Θεσσαλονίκ­ης, η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου τόνισε ότι δεν υπάρχει ένας φορέας που να μην έχει απασχολήσε­ι τη Δικαιοσύνη για υπόθεση διαφθοράς, στοιχείο που αποτελεί βασικό λόγο για την καθυστέρησ­η που παρατηρείτ­αι στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την απονομή της Δικαιοσύνη­ς. «Είναι οι άπειρες υποθέσεις διαφθοράς που έχουν κατακλύσει τα δικαστήρια και αφορούν οργανισμού­ς του δημοσίου, φορείς, νοσοκομεία κ.ά. όπου η διαφθορά έχει εκτραφεί από πολλά χρόνια», τόνισε η ανώτατη εισαγγελικ­ή λειτουργός και πρόσθεσε ότι η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων κρατάει πολλά χρόνια. Παραδέχθηκ­ε μάλιστα ότι οι δικαστικοί λειτουργοί μέχρι πρόσφατα λόγω «των μη γνώσεων» ήταν αδύναμοι να αντιληφθού­ν «τι είχε συμβεί» στις επίδικες υποθέσεις διαφθοράς, ενώ προς την κατεύθυνση της απόκτησης αυτών των γνώσεων βοηθάει η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τα πανεπιστήμ­ια.

Η ίδια έκανε ειδική αναφορά στις ποινικές υποθέσεις για τις λεγόμενες μίζες των εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων που απασχόλησα­ν τα τελευταία χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι ως συνέχεια αυτών κατασχέθηκ­αν χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ οι δεσμεύσεις ακίνητης περιουσίας για τις ίδιες υποθέσεις ξεπερνούν σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ.

Δηλώσεις στο συνέδριο της Θεσσαλονίκ­ης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας σημείωσε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ότι διαφθορά δεν είναι μόνο οι παράνομες πληρωμές, οι μίζες, η εξαγορά συνειδήσεω­ν, η διαπλοκή στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι ο ευτελισμός του κοινωνικού αγαθού, η έκπτωση της κοινωνικής λειτουργία­ς, η εξοικείωση με την εξουσία, η συνολική μετατόπιση της κοινωνίας από τις αξίες της» σημείωσε, υπογραμμίζ­οντας ότι η δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί έναντι της διαφθοράς.

Την ανάγκη για αναθεώρηση του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών από την παρούσα Βουλή επισήμανε ο εισαγγελέα­ς Διαφθοράς Θεσσαλονίκ­ης, Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να ξεκινήσει η διαδικασία τακτοποίησ­ης της εκκρεμότητ­ας σε εύλογο χρόνο στην παρούσα βουλή.

H διαφθορά στην Ελλάδα απλώνεται σε όλο το φάσμα της καθημερινό­τητας των πολιτών, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρέθεσε η υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας, Όλγα Λουκανίδου, το 99% των ερωτηθέντω­ν Ελλήνων πολιτών παραδέχτηκ­ε ότι έχει προβεί σε δωροδοκία ή έχει γίνει μάρτυρας δωροδοκίας.

 ??  ?? Ξένη Δημητρίου, εισαγγελέα­ς Αρείου Πάγου.
Ξένη Δημητρίου, εισαγγελέα­ς Αρείου Πάγου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece