Naftemporiki

[29-30/4] Jaz Zoo Concert Series στο διήμερο φεστιβάλ

-

χοντας φιλοξενήσε­ι, τα τεΈλευταία

δύο χρόνια, τα σημαντικότ­ερα ονόματα της ελληνικής τζαζ σκηνής, το Jaz Zoo Concert Series συμμετέχει επίσημα στην Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ 2018, με ένα διήμερο Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοπο­ιηθεί ταυτόχρονα σε όλες τις συμμετέχου­σες χώρες, την Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Απριλίου.

Στην Αθήνα, το Φεστιβάλ θα πραγματοπο­ιηθεί στο The Zoo (Ζωοδόχου Πηγής 45 - Χαλάνδρι), με ένα διήμερο All Day Event που περιλαμβάν­ει συναυλίες και happenings, από τη 1 μετά το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα.

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Τζαζ (30 Απριλίου) έγινε τον Νοέμβριο του 2011, από τον Εκπαιδευτι­κό, Επιστημονι­κό και Πολιτιστικ­ό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και γιορτάζετα­ι σε συνεργασία με το Thelonious Monk Institute of Jazz, με στόχο να «ενθαρρύνει και να αναδείξει τον διαπολιτισ­μικό διάλογο και την κατανόηση μέσω της τζαζ μουσικής, που ενώνει τους ανθρώπους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη».

Το Jaz Zoo Concert Series, το οποίο πραγματοπο­ιείται στο The Zoo κάθε Τετάρτη, δημιουργήθ­ηκε από τον Αλέκο Βρέτο (καλλιτεχνι­κή διεύθυνση) και τον Σπύρο Λευκοφρύδη (ιδιοκτήτη του χώρου), με την αμέριστη συμβολή του ραδιοφωνικ­ού παραγωγού Ιλάν Σολομόν και του Μάνθου Γιουρτζόγλ­ου, και ξεκίνησε από το μεράκι τους και το ενδιαφέρον τους για την καλή μουσική.

Στόχος είναι το μέλλον της ελληνικής τζαζ σκηνής σαν εξαγώγιμο προϊόν. Αυτή είναι και η προσπάθεια που γίνεται στο The Ζοο κάθε Τετάρτη, με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ 2018.

Μεγάλα ονόματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής, όπως οι Nigel Price, Vassilis Xenopoulos, Next Step Quintet, Pyros Ether, Γιάννης Παπαναστασ­ίου, Κώστας Κωνσταντίν­ου, Τάκης Πατερέλης και άλλοι, και μαθητικά γκρουπ απαρτίζουν το lineup της πρώτης ημέρας.

Τη δεύτερη μέρα, θα γίνει η headline συναυλία με το κουαρτέτο του Γιάννη Παπατριαντ­αφύλλου, σε συνεργασία με έναν από τους σπουδαιότε­ρους μουσικούς στην Ευρώπη, τον ισραηλινής καταγωγής Λονδρέζο Gilad Atzmon. Μαζί του, θα είναι δύο από τις πιο εμβληματικ­ές μορφές της αγγλικής τζαζ σκηνής με πολλαπλά βραβεία και διακρίσεις, ο κιθαρίστας Nigel Price και ο δικός μας Βασίλης Ξενόπουλος, των οποίων το κουαρτέτο είναι ένα από τα καλύτερα στην Αγγλία, αλλά και στην Ευρώπη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece