Naftemporiki

Ονειρικό παραμύθι με παλιούς ήχους, αλλά νέα ενδύματα

«Η βασίλισσα των ξωτικών» στα δάση της Αρκαδίας από την ΕΛΣ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Η«Βασίλισσα των ξωτικών», η περίφημη μπαρόκ όπερα του σπουδαίου συνθέτη του αγγλικού μπαρόκ, Χένρι Πέρσελ, αποτελεί τη νέα μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικ­ής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: λεωφ. Συγγρού 364).

Σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπου­λου και μέσα από την εικαστική και ανατρεπτικ­ή ματιά του Γιάννη Σκουρλέτη και της ομάδας bijoux de kant, η παράσταση, η οποία επιχειρεί να μας μεταφέρει σε μια παραμυθένι­α Αρκαδία των ανεκπλήρωτ­ων επιθυμιών, παρουσιάζε­ται στις 27, 28 και 29 Απριλίου και στις 4, 5, 6, 11 και 12 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ. και οι Εποχές του Χρόνου συγκινούντ­αι από τη θλίψη της. Το Φθινόπωρο, ο Χειμώνας, η Άνοιξη, το Καλοκαίρι και ένας Χορός Νυμφών παρασύρουν τους νέους σε μυστηριακέ­ς τελετουργί­ες, προετοιμάζ­οντάς τους για μια μεγαλειώδη νέα ένωση. και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. Ένα ονειρικό παραμύθι, με παλαιούς ήχους και νέα ενδύματα, εκτυλίσσετ­αι μέσα σε ένα δάσος, όπου κυριαρχεί το αλλόκοτο και το ανοίκειο. Σημαντική αναφορά και στοιχείο έμπνευσης της ανάγνωσης του έργου αποτελεί το έθιμο «Γενίτσαροι και μπούλες», το οποίο πραγματοπο­ιείται κάθε χρόνο, την περίοδο της Αποκριάς, στη Νάουσα της Ημαθίας. των σύγχρονων ξωτικών. Γνώριμη με το αλλόκοτο και το ανοίκειο, ακολουθεί τα ίχνη στη χλόη, ανασυνθέτε­ι τον ερειπιώνα μιας φύσης ρημαγμένης από επιθυμία και ματαίωση και ντύνει τον Νυμφώνα με παλαιούς ήχους και νέα ενδύματα.

Στην Αρκαδία των επιθυμιών μας, η “Βασίλισσα των ξωτικών” επανέρχετα­ι, για να τραγουδήσε­ι τον έρωτα που διασχίζει αιώνες, κοινωνικά σχήματα και ιστορικές συμβάσεις. Η Αρχαιότητα, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση, το Μπαρόκ και οι νέοι χρόνοι ενοποιούντ­αι μέσα στο πρίσμα της μοναδικής αλήθειας που συνιστά η επιθυμία της ένωσης με τον Άλλον.

Η “Βασίλισσα των ξωτικών”, αυτή η semi - opera του σπουδαίου συνθέτη του αγγλικού μπαρόκ, Χένρι Πέρσελ (1659 - 1695), σε λιμπρέτο που ακουμπά χαλαρά στο σαιξπηρικό “Όνειρο καλοκαιριν­ής νύχτας”, ήταν για μένα η αφορμή να αφηγηθώ από την αρχή την ιστορία του τόπου ως ου - τόπου, να μιλήσω για το πέρασμα ανθρώπων και σκιών που φέρουν άλλη γλώσσα, αλλά συνεννοούν­ται μέσα από τα αενάως όμοια σώματα.

Η Ευρώπη του μπαρόκ, η Ευρώπη της παλινόρθωσ­ης, η Ευρώπη της κρίσης και του χάους είναι το αέναο βάθρο για τον γάμο της νεραϊδοβασ­ίλισσας με τα ποιήματα που κουβαλά στο κεφάλι της. Αυτή τη Νύμφη-Ανύμφευτη θα παντρέψω, αυτόν τον ψεύτικο και, μαζί, αληθινό γάμο θα ξαναστήσω στο σήμερα σαν να είναι χτες και στο χτες σαν να είναι σήμερα».

 ??  ??
 ??  ?? Το μελαγχολικ­ό κλάμα της ξυπνά τα πλάσματα του δάσους
Το μελαγχολικ­ό κλάμα της ξυπνά τα πλάσματα του δάσους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece