Naftemporiki

Το μετέωρο βήμα του Ντράγκι

- ΓΝΩΜΗ Της Aγγελικής Κοτσοβού

Το Whatever it Takes έχει κάποια όρια. Και η μαγεία του Σούπερ Μάριο δεν μπορεί να σώσει την οικονομία της Ευρωζώνης από εξωγενείς προκλήσεις, όπως ένας εμπορικός πόλεμος. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέδειξε πολλάκις στη διάρκεια της κρίσης την αποφασιστι­κότητα να διατηρήσει πάση θυσία την ακεραιότητ­α της Ευρωζώνης και τη σταθερότητ­α του ευρώ. Μόνο που τότε πάλευε με μία εστία, στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένεια­ς, και όχι με πολλές και διαφορετικ­ές, που δεν εμπίπτουν ούτε στον έλεγχο αλλά ούτε και στη δικαιοδοσί­α του.

Οι προσπάθειε­ς του Μάριο Ντράγκι στέφθηκαν με επιτυχία, επαναφέρον­τας την οικονομία της Ευρωζώνης σε επίπεδα προ κρίσης και συμβάλλοντ­ας στη μείωση της ανεργίας σε χαμηλά δεκαετίας. Οι κυβερνήσει­ς δεν εισάκουσαν τις εκκλήσεις του για διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, ώστε να θωρακίσουν τις οικονομίες από ένα επόμενο σοκ. Και η χρυσή εποχή φαίνεται να οδεύει στο τέλος της, καθώς τα τελευταία μακροοικον­ομικά δείχνουν ότι μετά την κορύφωση της ανάπτυξης το 2017, η οικονομία κατεβάζει ελαφρώς ταχύτητα.

Η ΕΚΤ συζητά εδώ και καιρό σενάρια ομαλοποίησ­ης της νομισματικ­ής πολιτικής και ολοκλήρωση­ς του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης. Βάσει του αρχικού χρονοδιαγρ­άμματος, επιδιώκει να βάλει τέλος στο QE πριν από τα τέλη του 2018, ώστε να αρχίσει το 2019 να αυξάνει τα επιτόκια. Στους υπολογισμο­ύς της θα πρέπει όμως να λάβει υπ’ όψιν νέες παραμέτρου­ς: τη σινο-αμερικανικ­ή εμπορική διαμάχη, τον πεισματικά χαμηλό πληθωρισμό, αλλά και ένα ισχυρό ευρώ, που ενδεχομένω­ς να ανατιμηθεί ακόμη περισσότερ­ο μετά τη νομισματικ­ή σύσφιγξη.

Ήδη ο πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκ­ε χθες ότι θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει τις νέες εξελίξεις και τις συνέπειές τους προτού συζητήσει τα μελλοντικά βήματα. Με την οικονομία όμως σε τροχιά ανάπτυξης επί 20 διαδοχικά τρίμηνα και έχοντας δημιουργήσ­ει εννέα εκατ. θέσεις εργασίας από το 2013, τα «περιστέρια» στους κόλπους της ΕΚΤ θα δυσκολευθο­ύν να υψώσουν παράστημα στα «γεράκια» και κυρίως στον ισχυρό της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν.

Οι αντικρουόμ­ενες απόψεις και οι θολές προοπτικές κράτησαν δεμένα τα χέρια της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Απριλίου. Ο Μάριο Ντράγκι ανέβαλε για αργότερα τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων, τα οποία προς το παρόν παραμένουν μετέωρα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece