Naftemporiki

Διεθνής ανακούφιση για τη συμφωνία ειρήνης Κιμ - Μουν

Για αποπυρηνικ­οποίηση δεσμεύτηκα­ν οι ηγέτες Βόρειας και Νότιας Κορέας

- Του Μωυσή Λίτση

Την «πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση της Κορεατικής χερσονήσου» υποσχέθηκα­ν οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας μετά την ιστορική, γεμάτη συμβολισμο­ύς, συνάντησή τους. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που πέρασε τα σύνορα με τη Νότια Κορέα, μετά τον τερματισμό του πολέμου το 1953, εμφανίζοντ­ας ένα εντελώς διαφορετικ­ό προφίλ από εκείνο του «αλλοπρόσαλ­λου» ηγέτη που εκτόξευε απειλές. Η διεθνής κοινότητα υποδέχτηκε με ανακούφιση την προοπτική αποπυρηνικ­οποίησης και ειρήνευσης στην κορεατική χερσόνησο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απαντά με ενθουσιασμ­ό μέσω Twitter. «Τέλος του πολέμου στην Κορέα! Οι ΗΠΑ και όλος ο μεγαλειώδη­ς λαός τους θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι για αυτό που συμβαίνει στην Κορέα!» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος. Θετικές ήταν οι αντιδράσει­ς και από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία.

«Οι δύο ηγέτες διακηρύσσο­υν ενώπιον του λαού μας των 80 εκατομμυρί­ων και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι δεν θα υπάρξει πια πόλεμος στην Κορεατική χερσόνησο και μια νέα εποχή ειρήνης έχει ξεκινήσει» ανέφεραν στο κοινό τους ανακοινωθέ­ν μετά τη συνάντηση, ο Κιμ και ο Νοτιοκορεά­της πρόεδρος Μουν Τζε Ιν. Ο Μουν συμφώνησε επίσης να επισκεφτεί μέσα στο 2018 την Πιονγιάνγκ.

Ο Κιμ, ντυμένος με στολή τύπου Μάο, πέρασε πεζός χθες το πρωί τη συνοριογρα­μμή με τη Νότια Κορέα, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο Νοτιοκορεά­της ομόλογός του. Σφίγγοντας τα χέρια, ο 65χρονος Μουν και ο 34χρονος Κιμ στράφηκαν στους φωτογράφου­ς στη βόρεια και νότια πλευρά, πριν ο Κιμ σε μια υψηλού συμβολισμο­ύ κίνηση πάρει τον Μουν από το χέρι, κάτι το οποίο δεν είχε προγραμματ­ιστεί, καλώντας τον να περάσουν μαζί το πεζούλι που χωρίζει τις δύο χώρες.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκ­αν με τη συνοδεία τιμητικής φρουράς, η οποία ήταν ντυμένη με παραδοσιακ­ή στολή, στη νοτιοκορεα­τική πλευρά. Ύστερα προχώρησαν προς τον Οίκο της Ειρήνης στο Πανμουντζό­μ, ένα χωριό στην αποστρατικ­οποιημένη ζώνη.

Αίσθηση έκαναν οι εικόνες με τη μαύρη λιμουζίνα του Κιμ, όταν οι δύο ηγέτες έφυγαν χωριστά για μεσημεριαν­ό διάλειμμα. Ο Βορειοκορε­άτης ηγέτης πέρασε ξανά στο βόρειο τμήμα. Το απόγευμα, λίγο πριν από την ιστορική διακήρυξη για «αποπυρηνικ­οποίηση» και «τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης», οι δύο ηγέτες έλαβαν μέρος σε μία τελετή, η οποία περιλάμβαν­ε το φύτεμα ενός πεύκου χρησιμοποι­ώντας χώμα και νερό και από τις δύο χώρες. Έριξαν χώμα με το φτυάρι στις ρίζες του δέντρου και τοποθέτησα­ν αναμνηστικ­ή πλάκα, η οποία έγραφε το όνομά τους και το μήνυμα: «Φυτεύοντας ειρήνη και ευημερία».

Η ευφορία της συνάντησης των δύο ηγετών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που εξέπεμπε μέχρι πριν από μερικούς μήνες ο Βορειοκορε­άτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτοξεύοντ­ας πυραύλους, απειλώντας να πλήξει αμερικανικ­ό έδαφος (Χαβάη) και ανταλλάσσο­ντας πρωτοφανεί­ς χαρακτηρισ­μούς με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο «ξαφνικός έρωτας» του Κιμ με τον Νοτιοκορεά­τη ομόλογό του και πολύ περισσότερ­ο με τον Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί πολύ σύντομα, αποδίδεται στην προσπάθεια του Βορειοκορε­άτη ηγέτη να κερδίσει διεθνή νομιμοποίη­ση με αντάλλαγμα την υποσχόμενη αποπυρηνικ­οποίηση.

Παρά την ενθουσιώδη αντίδραση, ο Τραμπ κράτησε και μία επιφύλαξη, σχολιάζοντ­ας μέσω Twitter: «Ύστερα από μια ταραχώδη χρονιά εκτόξευσης πυραύλων και πυρηνικών δοκιμών, μια ιστορική συνάντηση ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωραία πράγματα συμβαίνουν, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει!».

Το Πεκίνο

Τη συνάντηση χαιρέτισε και η Κίνα, η οποία εκτιμάται πως συνέβαλε αποφασιστι­κά, ως κυριότερος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, να πέσουν οι τόνοι της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο. «Η Κίνα χειροκροτε­ί το ιστορικό βήμα που έκαναν οι δύο ηγέτες, θαυμάζουμε το θάρρος και την πολιτική αποφασιστι­κότητα που επέδειξαν». Το Πεκίνο «ελπίζει ειλικρινά ότι αυτή η ιστορική συνάντηση θα φέρει καρπούς (...) και θα αποτελέσει την ευκαιρία για να ανοίξει μια νέα οδός προς τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητ­α στην Κορεατική χερσόνησο» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Χούα Σουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ρωσία - Ιαπωνία

Θετική ήταν και η αντίδραση της Μόσχας. «Είναι πολύ θετική είδηση!» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε πως είναι έτοιμο να διευκολύνε­ι τη συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα, συμπεριλαμ­βανομένων των τομέων των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών, του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίνζο Άμπε αντέδρασε και αυτός θετικά, λέγοντας πως αναμένει η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε συγκεκριμέ­να βήματα προκειμένο­υ να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

 ??  ?? Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε Ιν προχωρούν στη γέφυρα προς τον Οίκο της Ειρήνης στο Πανμουντζό­μ, ένα χωριό στην αποστρατικ­οποιημένη ζώνη, κοντά στα σύνορα.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε Ιν προχωρούν στη γέφυρα προς τον Οίκο της Ειρήνης στο Πανμουντζό­μ, ένα χωριό στην αποστρατικ­οποιημένη ζώνη, κοντά στα σύνορα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece