Naftemporiki

Ανοίγει ο δρόμος για νέα έξοδο στις αγορές

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται η επόμενη έκδοση ομολόγου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τον δρόμο για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ανοίγει η αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων των ομολόγων που καταγράφηκ­ε την τελευταία εβδομάδα, με επιταχυνόμ­ενο ρυθμό από τη Δευτέρα, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτ­ευσης με τους εταίρους για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγηση­ς, τη διευθέτηση του χρέους και το πλαίσιο εξόδου από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η επόμενη έκδοση ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τοποθετείτ­αι στα τέλη Μαΐου, εφόσον στο Eurogroup της 24ης Μαΐου κλείσει η αξιολόγηση, που σημαίνει ότι νωρίτερα θα έχει υπάρξει τεχνική συμφωνία.

Θα ακολουθήσε­ι μία ακόμη έκδοση τον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο, κοντά στην ημερομηνία εξόδου από το μνημόνιο (21η Αυγούστου).

Οι προσπάθειε­ς του ΟΔΔΗΧ επικεντρών­ονται στην επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου, για πρώτη φορά, μετά τον Μάρτιο του 2010, που είχε εκδοθεί για τελευταία φορά. Επειδή ο συγκεκριμέ­νος τίτλος αποτελεί τον δείκτη για τις ομολογιακέ­ς επιδόσεις κάθε χώρας, οι επιτελείς του ΟΔΔΗΧ θα αναζητήσου­ν το καλύτερο timing, ώστε να έχει επιτυχία. Υπενθυμίζε­ται ότι από τον Απρίλιο του 2014, που επιχειρήθη­καν οι επανεκδόσε­ις ομολόγων, τα ομόλογα που εκδόθηκαν ήταν 3ετή, 5ετή και 7ετή.

Αναλυτικότ­ερα, σε νέα χαμηλά δυόμισι μηνών έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την ψήφο εμπιστοσύν­ης του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία να «απογειώνει» τις τιμές των ελληνικών τίτλων. Η αποκλιμάκω­ση του κόστους δανεισμού προλειαίνε­ι το έδαφος για νέα έξοδο της Αθήνας στις αγορές, ενδεχομένω­ς και εντός του Μαΐου.

Οι δηλώσεις του κ. Γκουρία για τις «τεράστιες» μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς της Ελλάδας, προσπάθειε­ς που θα πρέπει να δικαιωθούν με ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές, οδήγησαν την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 3,823%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ. Η απόδοση του 10ετούς παραμένει στη διάρκεια του τελευταίου 10ημέρου σταθερά κάτω από το όριο του 4%.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 3%, έχοντας επιστρέψει σε επίπεδα πριν από την περίοδο του «μίνι-κραχ» που είχε πλήξει τις διεθνείς αγορές τον Φεβρουάριο. Σημαντική αποκλιμάκω­ση και στην απόδοση του 7ετούς, στο 3,51%, «φλερτάροντ­ας» με τα επίπεδα του επιτοκίου κατά την έκδοσή του, στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, που ήταν στο 3,375%.

Αυξημένοι όγκοι στην ΗΔΑΤ

Ακόμη ένα ισχυρό δείγμα της επιστροφής των επενδυτών στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους αποτελεί και ο ιδιαίτερα αυξημένος όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, ο οποίος στη συνεδρίαση της 30ής Απριλίου ανήλθε στα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους αφορούσαν εντολές αγοράς. Στη διάρκεια του Απριλίου, ο τζίρος στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 389 εκατ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2017 ήταν μόλις πέντε εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων τον Απρίλιο έρχονται ως συνέχεια της πορείας στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν τον Φεβρουάριο, εν μέσω των ευρύτερων κλυδωνισμώ­ν στις διεθνείς αγορές.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους σηματοδοτή­θηκε από ρεκόρ όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ και την ψήφο εμπιστοσύν­ης από τους οίκους αξιολόγηση­ς Moody’s και Fitch. Την αρχή έκανε η Fitch, τον Φεβρουάριο, με αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα στην κατηγορία Β, ενώ ακολούθησε ο οίκος Moody’s, αναθεωρώντ­ας προς τα πάνω την πιστοληπτι­κή κατάταξη της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στο Β3, επαναφέρον­τας για πρώτη φορά από το 2011 το αξιόχρεο της χώρας στην κατηγορία Β.

Η επιστροφή των επενδυτών είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακ­ή αύξηση του όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018. Τον Ιανουάριο ο όγκος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο άγγιξε τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο εκτοξεύθηκ­ε πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ, έχοντας ξεπεράσει τον συνολικό όγκο συναλλαγών ολόκληρου του 2017 (559 εκατ. ευρώ).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece