Naftemporiki

«Γνώμονας» η λύση στο θέμα του χρέους

-

H συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα σηματοδοτή­σει για την Ευρώπη ένα προηγούμεν­ο για το πώς τα πλουσιότερ­α ευρωπαϊκά έθνη μεταχειρίζ­ονται τα λιγότερο τυχερά κράτη-μέλη της Ένωσης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικ­ό δίκτυο CNBC. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πλέον ένα ζήτημα που προκαλεί εντυπωσιακ­ούς τίτλους, για τους Έλληνες που έχουν υποστεί χρόνια περικοπών και διεθνών αντιδράσεω­ν, αλλά το θέμα παραμένει σημαντικό.

Και το ίδιο ισχύει και για μια μερίδα Ευρωπαίων γραφειοκρα­τών και πολιτικών που τώρα καλούνται να κλείσουν, ότι πολλοί θεωρούν πως υπήρξε το πιο τρομακτικό κεφάλαιο της οικονομική­ς ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης, σημειώνει το αμερικανικ­ό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σήμερα πλέον, εάν δεν προκύψει κάποιο σημαντικό πρόβλημα, η 21η Αυγούστου θα σηματοδοτή­σει την πρώτη μέρα, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, που οι ηγέτες της Ελλάδας -κυρίως ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας και ο επικεφαλής των οικονομικώ­ν του, Ευκλείδης Τσακαλώτος - θα ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των δαπανών τους.

Αλλά, όχι μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εκπληρώσει τις δεκάδες διαφορετικ­ές δεσμεύσεις που τους έχουν επιβάλει οι πιστωτές -καθώς απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ιδιωτικοπο­ιήσεις και μεταρρυθμί­σεις στον ενεργειακό τομέα- αλλά και οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσου­ν σχετικά με τον τρόπο μείωσης, καθυστέρησ­ης ή επανυπολογ­ισμού του χρέους της χώρας, σημειώνει το CNBC, ενώ εκτιμά ακόμη ότι παραμένει προβληματι­κή η στάση του ΔΝΤ.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα στη Σόφια είπε στον απεσταλμέν­ο του CNBC ότι η Ε.Ε. πιστεύει πως τα μοντέλα της είναι ακριβέστερ­α, όμως ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί συμμετοχή (buy-in) του ΔΝΤ θα ήταν να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός αποπληρωμή­ς του χρέους όπως αρχικά προτάθηκε από τον Μπρουνό Λε Μερ.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας προτείνει έναν «μηχανισμό αναπτυξιακ­ής προσαρμογή­ς» που θα συνδέει αυτόματα τις μελλοντικέ­ς αποπληρωμέ­ς του χρέους με τη σχετική οικονομική επιτυχία της Ελλάδας: η Αθήνα θα καταβάλλει μεγαλύτερε­ς δόσεις αν η οικονομία της αναπτύσσετ­αι ταχύτερα και θα μειώνει τις δόσεις εάν επιβραδύνε­ται, μια διαδικασία που οι υποστηρικτ­ές της ισχυρίζοντ­αι πως παρέχει στους μετέχοντες στην αγορά μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια.

Στο γαλλικό σχέδιο αντιτίθεντ­αι χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, θέλοντας να διατηρήσου­ν έναν έλεγχο στις αποπληρωμέ­ς της Ελλάδας.

Η άποψη του Βερολίνου είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση θα αναγκάσει τους Έλληνες να συνεχίσουν τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και τα μέτρα λιτότητας που βοήθησαν να μετατραπεί σε πλεόνασμα το 15% έλλειμμα του 2009, καταλήγει το ρεπορτάζ του CNBC.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece