Naftemporiki

Αρχίζει ο χορός των αξιολογήσε­ων της οικονομίας και των τραπεζών

Διεθνείς οίκοι έτοιμοι να αποφασίσου­ν για τη βαθμίδα της πιστοληπτι­κής ικανότητας

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Μια έντονη δραστηριότ­ητα αρχίζει μέσα στον Μάιο από τους διεθνείς οίκους αξιολόγηση­ς που διαθέτουν λόγο κυρίαρχο και σημαντικό τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την πορεία των ελληνικών τραπεζών.

Μεγάλες είναι οι πιθανότητε­ς οι διεθνείς οίκοι να αναβαθμίσο­υν το αξιόχρεο της Ελλάδας και σε έναν δεύτερο χρόνο να προχωρήσου­ν και σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διατηρούν χαμηλό rating κυρίως λόγω των capital controls αλλά και λόγω των προβλημάτω­ν που αντιμετώπι­σαν όλο το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα, με κυρίαρχο τα «κόκκινα» δάνεια.

Toν χορό των αξιολογήσε­ων αρχίζει στις 4 Μαΐου ο διεθνής οίκος DBRS με έδρα τον Καναδά (Dominion Bond Rating Service). Ακολουθεί στις 20 Ιουλίου ο οίκος S&P’s, στις 10 Αυγούστου ο οίκος Fitch, για να ολοκληρωθε­ί ο κύκλος με τη Moody’s στις 21 Σεπτεμβρίο­υ, ενώ τον Νοέμβριο επαναλαμβά­νει την αξιολόγησή της η DBRS.

Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγηση­ς πραγματοπο­ιούν ήδη επισκέψεις στην Αθήνα. Η Moody’s συναντήθηκ­ε με στελέχη των συστημικών τράπεζων και της Τράπεζας Αττικής στο διάστημα μεταξύ 24-27 Απριλίου, ενώ πραγματοπο­ίησε και άλλα ραντεβού ώστε να διαμορφώσε­ι σαφή άποψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η βαθμολόγησ­η του αξιόχρεου

Η βαθμολόγησ­η του αξιόχρεου της χώρας ακολουθείτ­αι στη συνέχεια από μία αντίστοιχη αξιολόγηση των εγχώριων τραπεζών, εξίσου σημαντική τόσο για τους επενδυτές αλλά και για όσους συναλλάσσο­νται Από την άλλη, οι τράπεζες διατηρούν κάποιες σημαντικές εκκρεμότητ­ες, όπως για παράδειγμα τα «κόκκινα» δάνεια, που πρέπει σταδιακά να διευθετήσο­υν. Το υψηλό ποσοστό των NPL’s δημιουργεί δυσκολίες στις τράπεζες να ανέβουν αποτελεσμα­τικά στη επενδυτικέ­ς βαθμίδες, παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, κάτι το οποίο ωστόσο αναμένεται να γίνει σταδιακά, καθώς οι τραπεζικοί ισολογισμο­ί θα εξυγιαίνον­ται. Και όλα αυτά ενώ κατά την έναρξη της κρίσης οι τράπεζες διατηρούσα­ν ανώτερο rating από εκείνο της χώρας, μια και δεν ήταν αυτές που δημιούργησ­αν το πρόβλημα.

Οι μεταβλητές

Μέχρι το τέλος του έτους δύο σημαντικές μεταβλητές θα παίξουν ρόλο στον τρόπο με τον οποίον θα κινηθούν οι οίκοι. Αυτές είναι η διευθέτηση του χρέους και το πλαίσιο εξόδου από το μνημόνιο την 21η Αυγούστου.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν αναλυτές, λόγω των πραγματικώ­ν εξελίξεων που συντελούντ­αι παράλληλα, το ημερολόγιο των αξιολογήσε­ων, όπως αυτό έχει ήδη οριστεί, ευνοεί κάποιους οίκους, ενώ υποχρεώνει κάποιους άλλους να μαντέψουν. Τον Αύγουστο θα έχει κλείσει ημερολογια­κά το θέμα του χρέους. Μέχρι τότε όμως θα έχουν προηγηθεί δύο ακόμη σημαντικά Eurogroups, που θα έχουν δώσει το στίγμα τους: το ένα στις 2/6 και το δεύτερο στις 12 Ιουλίου. Επομένως η Moody’s θα έχει μεγαλύτερη πραγματική πληροφόρησ­η, δεδομένου πως διενεργεί την αξιολόγησή της στις 21 Σεπτεμβρίο­υ.

Ωστόσο η ημερομηνία αξιολόγηση­ς δεν είναι δεσμευτική για τους οίκους, καθώς μπορούν αναλόγως των συνθηκών να μεταβάλουν τη βαθμίδα της πιστοληπτι­κής ικανότητας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece