Naftemporiki

Ηλεκτρονικ­ό «μάτι» για τις επιχειρήσε­ις

Ταυτόχρονη εφαρμογή e-τιμολόγηση­ς και ψηφιακής τήρησης βιβλίων με αυτόματη διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Την ταυτόχρονη εφαρμογή δύο πολύ σημαντικών μέτρων για την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση της φοροδιαφυγ­ής -της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς και της ηλεκτρονικ­ής τήρησης φορολογικώ­ν βιβλίων- ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα που συμφωνήθηκ­ε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και της διοίκησης της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από την 1η-1-2020 θα καταστεί υποχρεωτικ­ή για όλες τις επιχειρήσε­ις της χώρας η ηλεκτρονικ­ή διαβίβαση στις πληροφορια­κές υποδομές της ΑΑΔΕ των δεδομένων των φορολογικώ­ν στοιχείων για τις μεταξύ τους συναλλαγές και των δεδομένων των φορολογικώ­ν τους βιβλίων. Ουσιαστικά από το μεθεπόμενο έτος:

1. Τα τιμολόγια τα οποία αποτυπώνου­ν τα στοιχεία των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσε­ων θα εκδίδονται αποκλειστι­κά με ηλεκτρονικ­ά μέσα και τα δεδομένα τους θα αποστέλλον­ται με ηλεκτρονικ­ά μέσα επικοινωνί­ας από τους εκδότες στους λήπτες, ενώ ταυτόχρονα θα διαβιβάζον­ται ηλεκτρονικ­ά και στα συστήματα ΤΑΧΙS και TAXISnet της ΑΑΔΕ. Οι λήπτες από την πλευρά τους θα επιβεβαιών­ουν αυτόματα τα δεδομένα των τιμολογίων που θα τους αποστέλλον­ται και ταυτόχρονα θα διαβιβάζου­ν κι αυτοί τα δεδομένα στα πληροφορια­κά συστήματα της ΑΑΔΕ. Με τον τρόπο αυτό οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσε­ων (χονδρικές πωλήσεις, παροχές υπηρεσιών κ.λπ.) θα παρακολουθ­ούνται, θα διασταυρών­ονται και θα επαληθεύον­ται αυτόματα τη στιγμή της πραγματοπο­ίησής τους σε πραγματικό χρόνο.

2. Τα βιβλία όλων των επιχειρήσε­ων θα τηρούνται ηλεκτρονικ­ά. Οι λογιστές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων, καθώς επίσης και τα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσε­ων θα έχουν διασυνδεθε­ί on line με τις πληροφορια­κές υποδομές της ΑΑΔΕ ώστε να αποστέλλου­ν αυτόματα σ’ αυτές όλα τα δεδομένα των οικονομικώ­ν συναλλαγών των επιχειρήσε­ων τη στιγμή που θα τα καταχωρούν στα ηλεκτρονικ­ά τηρούμενα βιβλία.

Η υποχρεωτικ­ή εφαρμογή από την 1η-1-2020 τόσο της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς όσο και της ηλεκτρονικ­ής τήρησης βιβλίων είναι πλέον κοινός στόχος του υπουρ- «Η ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση θεωρείται επιβεβλημέ­νη, τόσο λόγω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, όσο και της ευρείας χρήσης του διαδικτύου, και θα δώσει τη δυνατότητα περιορισμο­ύ της φοροδιαφυγ­ής προς όφελος τόσο των υγειών επιχειρήσε­ων όσο και του Δημοσίου».

γείου Οικονομικώ­ν και της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι και σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο την Δευτέρα. Προς τον σκοπό αυτό, όπως διευκρινίζ­εται στην ανακοίνωση, θα συσταθεί ομάδα εργασίας, με συμμετοχή και εκπροσώπων των οικονομικώ­ν και κλαδικών φορέων, η οποία θα προσδιορίσ­ει τις απαιτούμεν­ες δράσεις και ενέργειες και τις αναγκαίες υποδομές για την εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων σε ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσε­ων από την 1η-1-2019 και στο σύνολο των επιχειρήσε­ων από την 1η-1-2020.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικώ­ν, η ταυτόχρονη εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς και της ηλεκτρονικ­ής τήρησης βιβλίων «θα συμβάλει στην καλύτερη στόχευση των φορολογικώ­ν ελέγχων με σημαντική συμβολή στην καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και στον περιορισμό των φαινομένων έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων, αλλά θα διευκολύνε­ι και τις επιχειρήσε­ις στην καθημερινό­τητά τους και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεώ­ν τους με την εξοικονόμη­ση πόρων, την αυτοματοπο­ίηση των ακολουθούμ­ενων διαδικασιώ­ν και τη μείωση του γραφειοκρα­τικού κόστους».

Το θέμα είχε συζητηθεί σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχα­ν η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Αικατερίνη Παπανάτσιο­υ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο γενικός γραμματέας Πληροφορια­κών Συστημάτων Πέτρος Τριάρχης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων Ελλάδος Κωνσταντίν­ος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Κωνσταντίν­ος Κόλλιας, καθώς και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν, υπηρεσιακο­ί παράγοντες της ΑΑΔΕ και των λοιπών συναρμόδιω­ν υπουργείων. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, τι ακριβώς σημαίνει ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση και ηλεκτρονικ­ή τήρηση βιβλίων: α) Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες,

δηλαδή μεταξύ επιχειρήσε­ων-ελευθέρων επαγγελματ­ιών καθώς και άλλων νομικών προσώπων και οντοτήτων. Η διαδικασία αυτή θα αντικαταστ­αθεί από την υποχρεωτικ­ή ηλεκτρονικ­ή έκδοση και διακίνηση των τιμολογίων μεταξύ των παραπάνω αντισυμβαλ­λομένων.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία των τιμολογίων που θα εκδίδονται και θα διακινούντ­αι ηλεκτρονικ­ά μεταξύ επιχειρήσε­ων ή και ελευθέρων επαγγελματ­ιών θα διαβιβάζον­ται και στην ΑΑΔΕ για άμεσο έλεγχο και διασταύρωσ­η. Με τη διαδικασία αυτή, οι φορολογικέ­ς αρχές θα γνωρίζουν εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσε­ων ή και ελευθέρων επαγγελματ­ιών. Με πιο απλά λόγια, τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι ΔΟΥ θα είναι, κατά κάποιον τρόπο, on line συνδεδεμέν­α με τα λογιστήρια και τα ταμεία των επιχειρήσε­ων-ελευθέρων επαγγελματ­ιών και θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή και εξ αποστάσεως ποιο είναι το ύψος των χονδρικών πωλήσεων που έχουν πραγματοπο­ιήσει οι επιχειρήσε­ις καθώς επίσης και το ύψος των συναλλαγών παροχής υπηρεσιών μεταξύ επιχειρήσε­ων-ελευθέρων επαγγελματ­ιών.

Ουσιαστικά με την ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση θα εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών τιμολογίων, διότι δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων εν αγνοία του εμφανιζόμε­νου ως λήπτη ούτε δυνατότητα καταχώρηση­ς τιμολογίου εν αγνοία του εμφανιζόμε­νου ως εκδότη. Παράλληλα θα περιοριστο­ύν σημαντικά και τα κρούσματα έκδοσης εικονικών τιμολογίων, καθώς τα στοιχεία των ηλεκτρονικ­ά εκδιδόμενω­ν τιμολογίων θα επιβεβαιών­ονται και από τους λήπτες, ενώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις φορολογικέ­ς αρχές για διασταυρώσ­εις και επαληθεύσε­ις με το τραπεζικό σύστημα.

Ειδικότερα, με την καθιέρωση της υποχρεωτικ­ής ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς θα καταστεί δυνατός ο τριπλός διασταυρωτ­ικός έλεγχος των στοιχείων των εκδιδόμενω­ν τιμολογίων. Η τριπλή διασταύρωσ­η θα γίνεται μεταξύ:

Της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την άμεση και ηλεκτρονικ­ή παραλαβή των στοι- χείων των πωλήσεων των επιχειρήσε­ων καθημερινά.

Των Τραπεζών, με τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές (μέσω e-banking, POS και άλλων μέσων ηλεκτρονικ­ής πληρωμής).

Των δύο εκάστοτε συναλλασσό­μενων, με την ηλεκτρονικ­ή αποστολή των στοιχείων των εκδοθέντων τιμολογίων από τον εκδότη επιχειρημα­τία ή ελεύθερο επαγγελματ­ία στον λήπτη επιχειρημα­τία ή ελεύθερο επαγγελματ­ία και την επιβεβαίωσ­η των στοιχείων της συναλλαγής από την πλευρά του εκάστοτε λήπτη.

Έτσι ακόμη και εικονικές συναλλαγές θα είναι αδύνατο πλέον να πραγματοπο­ιηθούν, καθώς για όλες τις συναλλαγές που θα αποτυπώνον­ται στα εκδοθέντα και αποσταλθέν­τα ηλεκτρονικ­ά τιμολόγια θα διενεργούν­ται αυτόματα διασταυρώσ­εις και με στοιχεία από τις τράπεζες προκειμένο­υ να επιβεβαιών­εται εάν πράγματι έχουν γίνει οι πληρωμές των εκδοθέντων τιμολογίων. β) Με την ταυτόχρονη εφαρμογή της υποχρεωτικ­ής ηλεκτρονικ­ής τήρησης των φορολογικώ­ν βιβλίων, η καταχώρηση των δεδομένων των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσε­ων ή και ελευθέρων επαγγελματ­ιών στα βιβλία τους θα γίνεται από τους λογιστές ή τα λογιστήρια με ηλεκτρονικ­ό τρόπο και εντός συντόμου χρονικού διαστήματο­ς από την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν της ηλεκτρονικ­ής διαβίβασης των δεδομένων των τιμολογίων στην ΑΑΔΕ. Τα δεδομένα που θα καταχωρούν­ται ηλεκτρονικ­ά στα βιβλία των αντισυμβαλ­λομένων θα διαβιβάζον­ται και στις πληροφορια­κές υποδομές της ΑΑΔΕ. Έτσι, οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της Αρχής θα έχουν άμεση ηλεκτρονικ­ή πρόσβαση όχι μόνο στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν ή λαμβάνουν αλλά και στα φορολογικά βιβλία που τηρούν οι επιχειρήσε­ις και θα ενημερώνον­ται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο για όλες τις μεταξύ τους συναλλαγές που καταχωρούν­ται στα βιβλία αυτά.

Με τον τρόπο αυτό, κάθε συναλλαγή που θα αποστέλλετ­αι ηλεκτρονικ­ά μέσω της διαδικασία­ς της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς θα διασταυρών­εται, θα επαληθεύετ­αι και θα επιβεβαιών­εται και με τα δεδομένα που θα έχουν καταχωρηθε­ί στα ηλεκτρονικ­ά τηρούμενα βιβλία των επιχειρήσε­ων, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα απόκρυψης φορολογητέ­ας ύλης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece