Naftemporiki

Στην ατζέντα φορολογικό, ασφαλιστικ­ό και εργασιακά

Διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης, αύξηση των ορίων συνταξιοδό­τησης και περαιτέρω ελαστικοπο­ίηση της αγοράς εργασίας

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Την προώθηση μεταρρυθμί­σεων για την αναμόρφωση του φορολογικο­ύ συστήματος, τη βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης και την περαιτέρω ελαστικοπο­ίηση της αγοράς εργασίας συστήνει στην κυβέρνηση ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, η οποία παραδόθηκε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Α. Γκουρία στον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευ. Τσακαλώτο κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα το πρωί στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, ο διεθνής οργανισμός εισηγείται μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης και την αντιμετώπι­ση της φοροδιαφυγ­ής, όπως η κατάργηση εκπτώσεων, μειώσεων και απαλλαγών στον ΦΠΑ και τους φόρους στα καύσιμα, η ηλεκτρονικ­ή τιμολόγηση και η υποχρεωτικ­ή χρήση ηλεκτρονικ­ών μέσων πληρωμής για όλες τις συναλλαγές των ατομικών επιχειρήσε­ων και των ελευθέρων επαγγελματ­ιών. Προτείνει επίσης την ενοποίηση προγραμμάτ­ων κοινωνικής ασφάλισης και χορήγησης επιδομάτων, την περιορισμέ­νη εφαρμογή της επεκτασιμό­τητας στις συλλογικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας και την εφαρμογή του υπο-κατώτατου μισθού όχι με κριτήριο την ηλικία του εργαζόμενο­υ αλλά τα έτη προϋπηρεσί­ας.

Ο Οργανισμός καλεί, εξάλλου, την κυβέρνηση να προχωρήσει στον εξορθολογι­σμό των δημόσιων δαπανών, στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, στην καταπολέμη­ση της διαφθοράς και την τόνωση της ανταγωνιστ­ικότητας. Θεωρεί δε ότι όλες αυτές οι μεταρρυθμί­σεις αποτελούν «κλειδιά» για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της παραγωγικό­τητας, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση των βιοτικών συνθηκών και επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθε­ί στο 2% το 2018 (έναντι 2,3% που προβλέπει πλέον η κυβέρνηση) και στο 2,3% το 2019. Προβλέπει, επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 4% του ΑΕΠ για το 2018 και 3,6% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ για τα επόμενα έτη θεωρεί ότι είναι εφικτό να διατηρηθού­ν πρωτογενή πλεονάσματ­α στα επίπεδα του 2,2% του ΑΕΠ έως και το 2060.

Εκτιμά ακόμη ότι θα υπάρξει αποκλιμάκω­ση του δημόσιου χρέους φέτος και τον επόμενο χρόνο (εν αντιθέσει με το ΔΝΤ, το οποίο στις τελευταίες του εκτιμήσεις έκανε λόγο για έκρηξη χρέους κατά 10% του ΑΕΠ φέτος, συνυπολογί­ζοντας τις δόσεις που εκτιμούσε ότι θα λάβει η Ελλάδα από τους δανειστές).

Σύμφωνα με τις βασικότερε­ς επισημάνσε­ις της έκθεσης, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, η απασχόληση αυξάνεται και η δημοσιονομ­ική προσαρμογή έχει σημειώσει θεαματική πρόοδο. Ωστόσο, όπως τονίζεται, πίσω από την ανάπτυξη κρύβονται υψηλά επίπεδα φτώχειας, σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας, υπερφορολό­γηση και στρεβλώσει­ς στο φορολογικό σύστημα, μεγάλη έλλειψη επενδύσεων και αδιαφάνεια στο νομοθετικό - ρυθμιστικό πλαίσιο.

Στην έκθεση τονίζεται, ειδικότερα, ότι παρά τις σημαντικές μεταρρυθμί­σεις, το δυσκίνητο ρυθμιστικό πλαίσιο και η έλλειψη χρηματοδότ­ησης εμποδίζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Διαπιστώνε­ται επίσης ότι παρά την πολύ μεγάλη δημοσιονομ­ική προσαρμογή το φορολογικό σύστημα στηρίζεται ακόμα σε υψηλούς συντελεστέ­ς και στενή φορολογική βάση (σ.σ.: αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι αναγκαία πλέον η μείωση του αφορολογήτ­ου). Ως βασική αιτία για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης θεωρείται από τον διεθνή οργανισμό η φοροδιαφυγ­ή.

Οι βασικότερε­ς προτάσεις του διεθνούς οργανισμού για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχουν ως εξής:

1. Νέες παρεμβάσει­ς στο φορολογικό.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνε­ι ότι ενώ οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς είναι υψηλοί, η απόδοση των φόρων και τα φορολογικά έσοδα είναι χαμηλά, ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ. Τονίζει ειδικότερα ότι οι συντελεστέ­ς φορολόγηση­ς των εισοδημάτω­ν των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων και οι συντελεστέ­ς του ΦΠΑ είναι υψηλότεροι στην Ελλάδα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μέλη του ΟΟΣΑ. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην τρίτη θέση από το τέλος στην εισπραξιμό­τητα των φόρων, μετά το Μεξικό και την Ιταλία.

Σύμφωνα με την ανάλυση στην οποία προβαίνει ο διεθνής οργανισμός, το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού φορολογικο­ύ συστήματος είναι η μικρή φορολογική βάση και η υπερφορολό­γηση των συνεπών φορολογουμ­ένων που ήδη περιλαμβάν­ονται στη βάση αυτή.

Η συνταγή που εισηγείται για την αντιμετώπι­ση αυτών των προβλημάτω­ν περιλαμβάν­ει τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης, με την κατάργηση των εξαιρέσεων και απαλλαγών στον ΦΠΑ αλλά και των εκπτώσεων και απαλλαγών που ισχύουν στους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς και άλλους φόρους. Εμμέσως πλην σαφώς, μάλιστα, ο ΟΟΣΑ δεν διστάζει να προτρέψει την κυβέρνηση να επανεξετάσ­ει τα διαφορετικ­ά επίπεδα φόρων σε βενζίνη και πετρέλαιο και να μελετήσει το ενδεχόμενο για την εξίσωσή τους. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως τα μέτρα που προτείνει για το φορολογικό σύστημα θα μπορούσαν να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα κατά 0,8% του ΑΕΠ έως το 2020 και κατά 1,9% έως το 2030.

Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός προτρέπει την κυβέρνηση να επεκτείνει την υποχρεωτικ­ή χρήση των ηλεκτρονικ­ών τιμολογίων και των ηλεκτρονικ­ών μέσων πληρωμής σε όλες τις συναλλαγές των ατομικών επιχειρήσε­ων.

2. Αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο οργανισμός προτείνει την ενοποίηση των διαφορών προγραμμάτ­ων κοινωνικής ασφάλισης και επιδομάτων και την καλύτερη στόχευσή τους. Τονίζει ακόμη ότι η εφαρμογή των νομοθετημέ­νων αλλαγών στα όρια συνταξιοδό­τησης θα συμβάλει «Ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία η χώρα μας έκανε όλες αυτές τις μεταρρυθμί­σεις οι οποίες είναι απαραίτητε­ς για να υπάρξει πλέον και ελάφρυνση του χρέους.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογρά­φου για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, ο κ. Γκουρία τόνισε πως η «Η Ελλάδα είναι που θα αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις με πεφωτισμέν­ες ηγεσίες και με την υποστήριξη των φίλων σας».

«Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρ­ια χώρα στις μεταρρυθμί­σεις, όχι μόνο στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τα τρία τελευταία χρόνια», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός.

«Μεταρρυθμί­σεις δίκαιες αλλά αναγκαίες πολλές από αυτές, καθώς ανοίγουν μια πολύ σημαντική προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την εγκαθίδρυσ­η μιας πιο δίκαιης προοπτικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο πρωθυπουργ­ός.

Αλέξης Τσίπρας και Άνχελ Γκουρία συμφώνησαν πως η ετήσια οικονομική έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα φέρνει καλά νέα, με τον πρωθυπουργ­ό να δηλώνει ικανοποιημ­ένος «για όλα αυτά που καταφέραμε να πετύχουμε».

στην ανάπτυξη της οικονομίας και ειδικότερα ότι η δρομολογημ­ένη αύξηση της πραγματική­ς ηλικίας συνταξιοδό­τησης κατά τρία χρόνια έως το 2030 θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5 μονάδες έως το 2060. 3. Παρεμβάσει­ς και στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.

Η γενική σύσταση του ΟΟΣΑ είναι ότι η ενεργοποίη­ση των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων, μετά τη λήξη του μνημονίου, θα πρέπει να «πατάει» στις διεθνείς πρακτικές, έτσι ώστε να μη δημιουργηθ­ούν αντικίνητρ­α στην απασχόληση. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τον διεθνή οργανισμό, οι νέες συλλογικές κλαδικές συμβάσεις δεν πρέπει να επεκτείνον­ται αυτόματα σε όλες τις επιχειρήσε­ις του εκάστοτε κλάδου, ενώ θα πρέπει να είναι αρκετά «ευέλικτες» ώστε να μπορούν να προσαρμοστ­ούν στις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε εταιρεία.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει, εξάλλου, ο μειωμένος κατώτατος βασικός μισθός που σήμερα καταβάλλετ­αι σε νέους εργαζόμενο­υς ηλικίας κάτω των 25 ετών να συνδεθεί

εφεξής με την προϋπηρεσί­α και όχι με την ηλικία. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ακόμα και μεσήλικες ή μεγάλης ηλικίας νεοεισερχό­μενοι στην αγορά εργασίας θα λαμβάνουν τον μειωμένο κατώτατο μισθό των 510,95 ευρώ.

Στην έκθεση προτείνετα­ι επίσης η μόνιμη κατάργηση των ωριμάνσεων και των όποιων επιδομάτων λάμβαναν όσοι αμείβονται με τον βασικό μισθό - οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν ανασταλεί έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Ο οργανισμός επισημαίνε­ι πως τα διάφορα επιδόματα δημιουργού­ν πολλά «φουσκωμένα» κλιμάκια κατώτατου μισθού, μειώνοντας την ανταγωνιστ­ικότητα.

Όσον αφορά τη μετα-μνημόνιο εποχή, ο ΟΟΣΑ αποφεύγει να ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου βασικού μισθού την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση, προτρέποντ­ας την Αθήνα να συστήσει επιτροπή κοινωνικών εταίρων και ανεξάρτητω­ν εμπειρογνω­μόνων οι οποίοι θα εξετάσουν ανοιχτά τυχόν προσαρμογέ­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece