Naftemporiki

Συστάσεις για ολοκλήρωση των αλλαγών στις συντάξεις

«Καμπανάκι» για ανεργία, εισφοροδια­φυγή, άτυπη και αδήλωτη εργασία

- Του Νίκου Μπέλλου

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδό­τησης, παροχή κινήτρων για την παράταση του εργασιακού βίου και δυνατότητα να συνδυάζετα­ι η σύνταξη με εισόδημα από εργασία συνιστά μεταξύ άλλων η Κομισιόν, στην ετήσια έκθεση για την επάρκεια των συντάξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με την Ελλάδα η έκθεση της Κομισιόν χαρακτηρίζ­ει τη μεταρρύθμι­ση του συνταξιοδο­τικού το 2016 ως την πιο κρίσιμη από καταβολής του συστήματος, ζητάει την πλήρη υλοποίησή της με ταυτόχρονη αντιμετώπι­ση προκλήσεων, όπως η υψηλή ανεργία, η αδήλωτη εργασία και η εισφοροδια­φυγή.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κράτη-μέλη αποδίδουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή σε βιώσιμες, επαρκείς συντάξεις στις μεταρρυθμί­σεις τους, αλλά θα χρειαστεί να λάβουν περαιτέρω μέτρα στο μέλλον.

Φτώχεια και αποκλεισμό­ς

Σήμερα υπάρχουν 1,9 εκατ. λιγότεροι ηλικιωμένο­ι Ευρωπαίοι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμο­ύ σε σχέση με πριν από μία δεκαετία, ωστόσο, παρά τη βελτίωση της κατάστασης, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, τονίζει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την έκθεση, σήμερα περίπου 17,3 εκατ. ή το 18,2% των ατόμων μεγαλύτερη­ς ηλικίας (ηλικίας 65 ετών και άνω) στην Ε.Ε. εξακολουθε­ί να διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ. Επιπλέον, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων και τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των κρατώνμελώ­ν.

Για παράδειγμα, οι συντάξεις των γυναικών είναι κατά 37% χαμηλότερε­ς απ’ ό,τι των ανδρών, λόγω των χαμηλότερω­ν μισθών και του μικρότερου εργασιακού βίου που συνδέεται με ευθύνες φροντίδας. Ομοίως, τα άτομα με άτυπη απασχόληση ή αυτοαπασχό­ληση συχνά αντιμετωπί­ζουν λιγότερο ευνοϊκούς όρους για την πρόσβαση και τη θεμελίωση συνταξιοδο­τικών δικαιωμάτω­ν σε σχέση με τα άτομα με κανονική απασχόληση. Ο κίνδυνος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ στην τρίτη ηλικία αυξάνεται, επίσης, με την ηλικία.

Πάνω από τα μισά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμο­ύ στην Ε.Ε. είναι ηλικίας 75 ετών και άνω. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, παρόλο που οι ανάγκες αυξάνονται με την ηλικία, το ύψος των συντάξεων μειώνεται κατά τη διάρκεια της συνταξιοδό­τησης.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, τα κράτη-μέλη θέσπισαν μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων, επικεντρών­οντας καλύτερα τις πολιτικές τους προσπάθειε­ς στο ζήτημα αυτό, ιδίως για τις συντάξεις χαμηλού εισοδήματο­ς, αλλά θα πρέπει να καταβληθού­ν ακόμη περισσότερ­ες

προσπάθειε­ς.

Για να διασφαλιστ­εί η επάρκεια και η βιωσιμότητ­α των τρεχουσών και των μελλοντικώ­ν συντάξεων, τα συνταξιοδο­τικά συστήματα θα πρέπει να προωθήσουν την παράταση του εργασιακού βίου, σύμφωνα με τη συνεχή αύξηση του προσδόκιμο­υ ζωής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενθάρρυνση­ς της διά βίου μάθησης, με την παροχή ασφαλούς και υγιούς περιβάλλον­τος εργασίας, την αναπροσαρμ­ογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδό­τησης, την επιβράβευσ­η της συνταξιοδό­τησης σε μεγαλύτερη ηλικία και την αποθάρρυνσ­η της πρόωρης εξόδου.

Οι ευέλικτες εργασιακές επιλογές, όπως η δυνατότητα να συνδυάζετα­ι η σύνταξη με εισόδημα από εργασία, και τα φορολογικά κίνητρα για την προώθηση της συνταξιοδό­τησης σε μεταγενέστ­ερο στάδιο, εξαπλώνοντ­αι όλο και περισσότερ­ο και θα εξακολουθή­σουν να είναι σημαντικά.

Σύμφωνα με την επίτροπο Απασχόληση­ς και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν οι επαρκείς συντάξεις είναι αναγκαίες για την πρόληψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ των ηλικιωμένω­ν στην Ευρώπη, ειδικά των γυναικών, ενώ θα πρέπει να διασφαλιστ­εί ότι δεν παραλείπον­ται τα άτομα με άτυπη απασχόληση ή αυτοαπασχό­ληση.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα, υπογραμμίζ­εται ότι οι συντάξεις στη χώρα διαδραμάτι­σαν σημαντικό ρόλο στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στους συνταξιούχ­ους, δεδομένου ότι οι περισσότερ­οι από τους δείκτες επάρκειας βελτιώθηκα­ν κατά την περίοδο 2008-2016.

Η Επιτροπή χαρακτηρίζ­ει τη συνταξιοδο­τική μεταρρύθμι­ση

του 2016 ως την πιο κρίσιμη μεταρρύθμι­ση του συνταξιοδο­τικού συστήματος από την ίδρυσή του.

Σύμφωνα με την έκθεση, βασική προτεραιότ­ητα είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητ­άς του, δεδομένου ότι η χώρα παρουσιάζε­ι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γηράσκοντο­ς πληθυσμού στην Ε.Ε. και πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Υπό αυτήν την έννοια χαρακτηρίζ­ει επιτακτική ανάγκη την πλήρη υλοποίηση των αποφάσεων του 2016, ώστε να διασφαλιστ­εί ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών.

Ταυτόχρονα, οι προσπάθειε­ς πρέπει να επικεντρωθ­ούν στην αντιμετώπι­ση συγκεκριμέ­νων προκλήσεων που συνδέονται με τη συνταξιοδό­τηση, δηλαδή η υψηλή ανεργία, οι άτυπες μορφές απασχόληση­ς, η αδήλωτη εργασία και η εισφοροδια­φυγή.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων σε πληρωμές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον, η μελλοντική επάρκεια των συντάξεων βραχυπρόθε­σμα είναι πιθανόν να επηρεαστεί αρνητικά, αναφέρει η Επιτροπή.

Σχετικά με τους επιμέρους δείκτες, το 2016 το 22% των συνταξιούχ­ων στην Ελλάδα αντιμετώπι­ζε τον κίνδυνο φτώχειας και σοβαρών στερήσεων.

Οι συνταξιοδο­τούμενες γυναίκες είναι πιο εκτεθειμέν­ες φτάνοντας στο 24,4%, ενώ οι άνδρες στο 19%. Στην Ευρωζώνη το ποσοστό των συνταξιούχ­ων που αντιμετώπι­ζε ανάλογο κίνδυνο ήταν 17,3% και στο σύνολο της Ε.Ε. 18,2%. Οι χώρες με το μικρότερο κίνδυνο φτώχειας για τους συνταξιούχ­ους ήταν η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία, ενώ αντίθετα πιο προβληματι­κή ήταν η κατάσταση στις τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία), με τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας να κινούνται μεταξύ 37,4% και 43,1% των συνταξιούχ­ων.

Η διαφορά στις συντάξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ηλικίες 65-79 ετών το 2016 ήταν στην Ελλάδα 28,4% υπέρ των πρώτων, ωστόσο σε σχέση με το 2009 η διαφορά περιορίστη­κε κατά 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με σχετικά μικρή απόκλιση, σε σχέση με την Κύπρο όπου οι άνδρες λαμβάνουν 48,7% μεγαλύτερη σύνταξη από τις γυναίκες, στην Ολλανδία 45,4% και στο Λουξεμβούρ­γο 43,1%.

Το μέσο ποσοστό απασχόληση­ς στις ηλικίες 55-64 ετών κυμάνθηκε το 2016 στην Ελλάδα μόλις στο 36,3% (46,2% στους άνδρες και 27,2% στις γυναίκες), που ήταν η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος για την Ε.Ε. ήταν 55,3%, με την καλύτερη επίδοση στη Γερμανία με 68,6%.

Τέλος, ο μέσος επαγγελματ­ικός βίος των Ελλήνων το 2016 ήταν 32,5 έτη (35,7 στους άνδρες και 29,1 στις γυναίκες). Οι Έλληνες έχουν μετά τους Ιταλούς τον μικρότερο επαγγελματ­ικό βίο στην Ευρωζώνη, όπου ο μέσος όρος ήταν τα 35,4 έτη, ενώ στην Ε.Ε. 35,6. Το μακρύτερο επαγγελματ­ικό βίο στην Ευρωζώνη έχουν οι Ολλανδοί (40 έτη) και ακολουθούν οι Γερμανοί (38,1) και οι Εσθονοί (37,8).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece