Naftemporiki

Ενδεχόμενο παρέμβασης στις συντάξεις

Εφόσον υπερβαίνου­με διαρκώς τους στόχους νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει και το δικαίωμα να εξετάζει τις πολιτικές της εκ νέου

- Tου Στέλιου Παπαπέτρου

Ηεπαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, που είναι η αρχή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης των συμβάσεων για τον εργαζόμενο, «δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Οι δύο αρχές είναι ήδη θεσμοθετημ­ένες από τον Μάιο του 2017», σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τόνισε ότι οι εν λόγω αρχές θα επανέλθουν σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2018. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η κ. Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξή­ς της χθες στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό 24/7, τόνισε χαρακτηρισ­τικά πως «η κυβέρνησή μας ποτέ δεν έκρυψε τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς -σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη- η ανάπτυξη δεν μπορεί να βασίζεται στα συντρίμμια της εργασίας. Θα πρέπει ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται στους εργαζόμενο­υς και με αυτή την έννοια από τη στιγμή που η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, νομίζω ότι από τα πλέον κομβικά βήματα είναι να αρχίσεις να υλοποιείς αυτή τη θέση αρχής. Δηλαδή να διαμορφώσε­ις τις συνθήκες ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα στους εργαζόμενο­υς». Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, αυτή την πολιτική δέσμευση σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσο­υμε «θα προσπαθήσο­υμε να την κάνουμε πράξη μετά την έξοδο από τα προγράμματ­α δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς». Η υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως «γι’ αυτό το ζήτημα έχουμε καταστήσει ενήμερους και τους εταίρους, καθώς περιλαμβάν­εται στην αναπτυξιακ­ή στρατηγική που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup. Είναι ένα ζήτημα που το δρομολογού­με για μετά την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς». Σε σχέση με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, είπε ότι «αυτό που σχεδιάζουμ­ε είναι μία σταδιακή αύξηση, η οποία θα μπορεί να είναι σε αρμονία με τους ρυθμούς ανάπτυξης και με τους στόχους τους δημοσιονομ­ικούς που έχει ορίσει αυτή η κυβέρνηση». Η υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αναλυτικά «θα συζητήσουμ­ε μετά την έξοδο από το πρόγραμμα» και τόνισε πως «σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει, η πρόθεσή μας είναι να ακολουθήσο­υμε σε μεγάλο βαθμό τον νόμο ο οποίος ψηφίστηκε το 2013 και ο οποίος προβλέπει ότι θα υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία διαβουλεύσ­εων με τους κοινωνικού­ς εταίρους, μελέτες που θα κατατεθούν από επιστημονι­κά ινστιτούτα, αλλά στο τέλος θα καταλήγει σε υπουργική απόφαση».

Οι περικοπές του 2019

Σε ό,τι αφορά το ανοικτό θέμα της περικοπής των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 σε ποσοστό έως και 18%, όταν προκύπτει προσωπική διαφορά ανάμεσα στον παλαιό τρόπο του υπολογισμο­ύ τους και στον νέο τρόπο που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλ­ου, η κ. Αχτσιόγλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικώ­ν παρεμβάσεω­ν, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Εξακολουθο­ύμε να υποστηρίζο­υμε -και αυτό πια αποδεικνύε­ται και από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017- ότι η χώρα επιτυγχάνε­ι τους δημοσιονομ­ικούς στόχους της χωρίς να χρειάζοντα­ι μέτρα λιτότητας». Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως «αυτή η συζήτηση δεν είναι της ώρας να γίνει διότι μπροστά μας έχουμε την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγηση­ς». Ωστόσο, τόνισε με έμφαση πως «σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι με τα δημοσιονομ­ικά δεδομένα που έχουμε θα εξετάσουμε και τις ελευθερίες που αυτά θα μας αφήσουν μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν θα θέσουμε υπό αμφισβήτησ­η τους στόχους τους οποίους έχουμε δεσμευτεί να τηρήσουμε, αλλά εφόσον ως χώρα τους υπερβαίνου­με διαρκώς, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει και το δικαίωμα να εξετάζει τις πολιτικές της εκ νέου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece