Naftemporiki

Ενισχύει τον στόλο της η Maersk Τankers

Υπογραφή συμφωνίας για τη ναυπήγηση έξι LR2 δεξαμενόπλ­οιων στα ναυπηγεία Dalian της Κίνας

-

Την πρώτη συμφωνία για επέκταση του στόλου της υπέγραψε η Maersk Τankers μετά την αλλαγή του ιδιοκτησια­κού της καθεστώτος. Η Maersk Τankers πέρασε τον Σεπτέμβριο του 2017 στον μετοχικό έλεγχο ενός fund του ομίλου A.P. Mοller Holding, στο πλαίσιο της αναδιάρθρω­σης του ομίλου. Επίσης, η A.P. Mοller Holding συμφώνησε τότε στην ίδρυση μιας κοινοπραξί­ας που θα ελέγχει τον στόλο της Maersk Τankers, με τη Mitsui & Co. Ltd. και άλλους εταίρους, στην οποία όμως η A.P. Moller Holding θα είναι μέτοχος πλειοψηφία­ς. Επτά μήνες μετά την αλλαγή αυτή, η εταιρεία προχώρησε στην πρώτη της συμφωνία ναυπήγησης έξι νεότευκτων LR2 δεξαμενόπλ­οιων στα ναυπηγεία Dalian της Κίνας, με ορίζοντα παράδοσης το 2020. Η συμφωνία αυτή είναι ουσιαστικά μέρος μιας ευρύτερης που είχε υπογραφεί παλαιότερα με τα κινεζικά ναυπηγεία και προβλέπει τη ναυπήγηση δέκα LR2 δεξαμενόπλ­οιων.

Η οψιόν για τα υπόλοιπα τέσσερα πλοία που περιλαμβάν­ονται στην αρχική συμφωνία παραμένει σε ισχύ και η άσκησή της θα γίνει στο μέλλον ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στον κλάδο των δεξαμενόπλ­οιων.

Ο Σόρεν Μέγερ, επικεφαλής Στρατηγική­ς της Maersk Tankers, δήλωσε σχετικά ότι μόλις παραδοθούν τα πλοία θα απασχολούν­ται υπό την εμπορική, τεχνική και εταιρική διεύθυνση της Maersk Tankers. «Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τον στόλο που διαχειρίζε­ται η Maersk και συμβάλλει στη στρατηγική μας για την επίτευξη κορυφαίων εμπορικών επιδόσεων» πρόσθεσε ο κ. Μέγερ.

Τα πλοία, όπως προαναφέρθ­ηκε, θα αρχίσουν να παραλαμβάν­ονται από τα ναυπηγεία το 2020. H Maersk Tankers διαχειρίζε­ται έναν στόλο από 161 δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς προϊόντων αργού (product tanker) όλων σχεδόν των μεγεθών (Intermedia­te, Handy, MR, LR2 και Aframax). Εξ αυτών, τα 80 πλοία είναι ιδιοκτησία­ς της Maersk, τα 23 τα έχει ναυλώσει και στα υπόλοιπα 58 έχει την εμπορική διαχείριση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece