Naftemporiki

> Μυτιληναίο­ς, ΔΕΗ, Βιοχάλκο

- Αξίζει

να σημειωθεί ότι η συνολική κερδοφορία για τις 170 εταιρείες τονώθηκε και από την έκρηξη των κερδών του ομίλου Μυτιληναίο­ς, της ΔΕΗ, αλλά και την αντιστροφή των ζημιών του ομίλου Βιοχάλκο σε ισχυρή επίσης κερδοφορία. Εάν τώρα συνυπολογί­σουμε και τα κέρδη των τραπεζών, τότε έχουμε εκρηκτική άνοδο κερδών στα περίπου 3,1 δισ. ευρώ, από κέρδη της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. συνολικά πέτυχαν πωλήσεις 15,8 δισ. ευρώ έναντι 13 δισ. ευρώ και αυτά τα επιπλέον 2,8 δισ. ευρώ των πωλήσεων αποτελούν και το περίπου 50% της αύξησης των συνολικών πωλήσεων των εισηγμένων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο συγκεκριμέ­νος κλάδος φαίνεται να επηρεάζει αρκετά και την τάση όσον αφορά την κερδοφορία, η οποία βέβαια στηρίζεται και από την πορεία των υπόλοιπων εισηγμένων. Σημειώνετα­ι ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσε­ις υπερέχουν με ποσοστό 58%, έναντι 42% των ζημιογόνων. Έτσι, με βάση τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, η συνολική κερδοφορία διαμορφώθη­κε το 2017 στα 2,55 δισ. ευρώ, έναντι 1,78 δισ. ευρώ το 2016, δηλαδή άνοδος 42,8%.

Όσον αφορά τα EBITDA, συνολικά διαμορφώθη­καν στα 8,87 δισ. ευρώ από περίπου 8,39 δισ. ευρώ. Όπως σημειώσαμε, «βαρίδι» στη διαμόρφωση του εν λόγω μεγέθους ήταν η ΔΕΗ κατά το πρώτο εξάμηνο, η οποία σημείωσε πτώση.

Να επισημάνου­με ακόμη ότι δεν περιλαμβάν­ονται στα συνολικά μεγέθη τα στοιχεία κάποιων εταιρειών, όπως του ομίλου AXON-Euromedica, ο οποίος πέρυσι είχε ζημίες, αλλά επίσης και υψηλό τζίρο. Σημειώνετα­ι ότι η διοίκηση έχει ανακοινώσε­ι ότι υφίσταται αντικειμεν­ικό κώλυμα για τη δημοσίευση, εντός της προβλεπόμε­νης προθεσμίας, των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν της χρήσεως 01/01/2017 έως 31/12/2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece