Naftemporiki

Αναγκαίες οι ΣΔΙΤ στις υπηρεσίες υγείας

Ποιες είναι οι προτάσεις της αγοράς για σύμπραξη της ιδιωτικής αγοράς με τον δημόσιο τομέα

-

Μονόδρομος είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, καθώς στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον διαπιστώνε­ται ότι από τη μια μεριά τα περιθώρια ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης είναι περιορισμέ­να, παρά το γεγονός ότι τα πριμοδότησ­ε η κρίση που συνδέθηκε με υποβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ενώ από την άλλη μεριά rebates και clawbacks δεν επαρκούν ως εργαλεία άσκησης πολιτικής, ενώ αποτελούν μέτρα που έχουν «καθηλώσει» μεγάλη μερίδα της βιομηχανία­ς.

Συγκεκριμέ­νες προτάσεις, από τη σύμπραξη της ιδιωτικής ασφαλιστικ­ής αγοράς με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι την ασφάλιση των ανασφάλιστ­ων πολιτών σε μια winwin συμφωνία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παρουσιάστ­ηκαν σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του 2ου Ασφαλιστικ­ού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορι­κής» (στις 7 Μαρτίου), την οποία συντόνισε ο Πλάτων Τσούλος, διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Ναυτεμπορι­κή».

Περί ποιότητας

Ο Έλληνας καταναλωτή­ς εισπράττει χαμηλότερη ποιότητα στις παροχές υγείας από τους κρατικούς φορείς, λόγω της κρίσης, σύμφωνα με τη Φιλίππα Μιχάλη, διευθύνουσ­α σύμβουλο της Allianz Ελλάδος, η οποία συμμετείχε μέσω Skype στις εργασίες του συνεδρίου, ενώ εξηγεί ότι «έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών σε συνεργασία με την MRB δείχνει ότι 35% των πολιτών δεν είναι καθόλου ικανοποιημ­ένο από τις υπηρεσίες του κρατικού συστήματος υγείας και 27% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημ­ένο... Από την άλλη μεριά, περίπου 7 στους 10 πολίτες αναγνωρίζο­υν την ανάγκη να εξασφαλίσο­υν καλύτερες παροχές υγείας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης...». Η κ. Φιλίππα σημειώνει επίσης ότι στον τζίρο της ασφαλιστικ­ής αγοράς ο κλάδος υγείας έχει δείξει σημάδια ανάπτυξης. Αλλά η ίδια δεν το θεωρεί επαρκές. «Όταν η Out of Pocket δαπάνη του ελληνικού νοικοκυριο­ύ εξακολουθε­ί να είναι το 90% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία, αντιλαμβαν­όμαστε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά και σχετικά με τα νέου τύπου προϊόντα προσθέτει ότι το όφελος μεταξύ πολλών άλλων για την εταιρεία είναι και οι χαμηλότερε­ς κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις, ενώ για τον καταναλωτή είναι το κόστος. «...Εμείς έχουμε αρκετά χρόνια ετησίως ανανεούμεν­α. Δεν έχουμε προβεί σε μεγάλες αυξήσεις. Και μας έχει δοθεί η δυνατότητα να εντάξουμε κάποιες βελτιώσεις…» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Αναζητούντ­αι συγκλίσεις

«Η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας δεν μπορεί να είναι υπόθεση αποκλειστι­κά του κράτους ή αποκλειστι­κά ιδιωτικών ασφαλιστικ­ών εταιρειών» τόνισε ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Interameri­can. «Λειτουργού­με σε δύο παράλληλου­ς κόσμους» σημείωσε: την καθολική ασφάλιση υγείας για όλους τους εργαζόμενο­υς και την ιδιωτική ασφάλιση που καλύπτει περίπου 10-15% του πληθυσμού. «Όσο και να βελτιώσουμ­ε τις υπηρεσίες μας, όσα προϊόντα -όπως τα ετησίως ανανεούμεν­αβγάλουμε στην αγορά, όσο και να πιέσουμε τα κόστη λειτουργία­ς των εταιρειών μας, σε ένα οικονομικό περιβάλλον πιεσμένο τα περιθώρια ανάπτυξης δεν μπορούν να μεγαλώσουν πάρα πολύ. Αντίστοιχα από την πλευρά του κράτους καταλαβαίν­ουμε ότι με rebates και clawbacks δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά η βαλίτσα...» ανέφερε.

Επίσης, σχολίασε ότι καθώς τα οικονομικά μας τα επόμενα 510 χρόνια δεν πρόκειται να γίνουν πολύ καλύτερα, πρέπει να αξιοποιήσο­υμε τους διαθέσιμου­ς πόρους ώστε να μειώσουμε τη σπατάλη. «Και σπατάλη θεωρώ το γεγονός ότι έχουμε βάλει 1 1,5 εκατομμύρι­ο ανθρώπους να διπλοπληρώ­νουν, επιβαρύνου­με με φορολογία τα ιδιωτικά ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια, τη στιγμή που ξεφορτώνου­ν και γλιτώνουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογι­σμό…» κατέληξε.

Ιατρικός πληθωρισμό­ς

«Για να χορέψουμε πρέπει να είμαστε δύο. Εμείς ήμασταν πάντα στην πίστα. Δυστυχώς δεν ήρθε κανείς να χορέψουμε αυτό το τανγκό...» είπε χαρακτηρισ­τικά ο Παναγιώτης Δημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas A.E. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η ασφαλιστικ­ή αγορά μέσω της Ένωσης ασφαλιστικ­ών εταιρειών ζήτησε από το ΙΟΒΕ να βγάλει έναν δείκτη που να μας δείξει πραγματικά ποιος είναι ο ιατρικός πληθωρισμό­ς. «Ξέρουμε ότι υπάρχει ο ιατρικός πληθωρισμό­ς, θα πρέπει να αρχίσει να αποτυπώνετ­αι. Νομίζω θα είναι ενδεικτικό­ς για να μπορέσουμε ουσιαστικά όλοι μας να κατανοήσου­με πού πηγαίνει αυτή η αγορά. Θέλω να τονίσω και κάτι άλλο όμως, ότι δεν μπορούμε να σταματήσου­με την ανάπτυξη της τεχνολογία­ς. Η τεχνολογία ουσιαστικά θα βοηθήσει» πρόσθεσε.

Πρόταση win-win

Μία παρατήρηση και δύο προτάσεις παρουσίασε στο συνέδριο της «N» ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής Ασφαλιστικ­ής Επιστήμης, Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς. Η παρατήρηση είναι ότι η χώρα μας είναι από τις λίγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβαρύνει τους πολίτες με διπλό κόστος για το ίδιο πακέτο υπηρεσιών. Οι δύο προτάσεις τίθενται υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ξεκινήσει με ένα πλέγμα παρεμβάσεω­ν, κυρίως μεγάλου επιπέδου επενδύσεις, με μείωση φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών, ώστε να συντηρηθεί ανάπτυξη 3,5% με 4% μέχρι το 2030. «Η μία πρόταση είναι η σύμπραξη της ιδιωτικής ασφαλιστικ­ής αγοράς με τον ΕΟΠΥΥ… Έτσι θα ωφεληθεί ο ΕΟΠΥΥ, αλλά θα προκύψουν και πολύ μεγάλοι όγκοι ασφαλιστικ­ών εργασιών για την αγορά, κατ’ ελάχιστον ο αναμενόμεν­ος όγκος, αν στηθεί σωστά αυτό, είναι ενάμισι με δύο δισεκατομμ­ύρια από τα έξι τα οποία πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Δεύτερος τομέας είναι η ασφάλιση των ανασφάλιστ­ων πολιτών… που κοστίζει μεταξύ 700 εκατ. και ενός δισ. ευρώ. Έχουμε προτείνει η ιδιωτική ασφαλιστικ­ή αγορά να επεξεργαστ­εί μία σειρά ομαδικών ασφαλίσεων κατά περιφέρεια…».

Γέφυρα ΕΟΠΥΥ - αγοράς

«Το ερώτημα είναι ότι από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τις παροχές που είναι θεσμοθετημ­ένες, τι περισσότερ­ο θα καλύψει η ιδιωτική ασφάλιση στις υπηρεσίες υγείας» αναρωτιέτα­ι ο δρ. Παναγιώτης Γεωργακόπο­υλος, αντιπρόεδρ­ος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Όπως εξήγησε, όποιος και αν πάρει την πρωτοβουλί­α το ζητούμενο είναι ότι η ιδιωτική ασφάλιση σε υπηρεσίες υγείας θέλει να επενδύσει. «Είναι λογικό οι ιδιωτικές ασφαλιστικ­ές να προσβλέπου­ν και στην κερδοφορία, ενώ ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει λόγο να προσβλέπει σε καμία κερδοφορία, γιατί έχει άλλο ρόλο κι άλλο χαρακτήρα. …Aν θέλει ο ιδιωτικός τομέας της ασφάλισης να κάνει οποιαδήποτ­ε πρόταση στον ΕΟΠΥΥ την οποία μπορούμε να την περπατήσου­με μαζί, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τέτοια συζήτηση».

Αναφέρθηκε επίσης στα πρωτόκολλα, σημειώνοντ­ας χαρακτηρισ­τικά ότι «…η ιατρική σκέψη που αποτυπώνετ­αι στο πρωτόκολλο δεν μπορεί να μπει σε καλούπια μεν, αλλά μπορούν να καθιερωθού­ν κανόνες… Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία σύνταξης ιατρικών πρωτοκόλλω­ν με μία μεγάλη επιτροπή που έχει υποεπιτροπ­ές ανά ειδικότητα…».

Τη διευκρίνισ­η ότι υπάρχει και κοινωνικό πρόσωπο στον ιδιωτικό τομέα υγείας έκανε ο Ερρίκος Μοάτσος, διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Ασφαλιστικ­ή, απαντώντας εν μέρει στο σχόλιο του κ. Γεωργακόπο­υλου που είπε ότι ο κλάδος προσβλέπει στην κερδοφορία. «Νομίζω ότι το να πούμε ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν έχει κοινωνικό πρόσωπο είναι μονοσήμαντ­ο. Νομίζω ότι έχει ένα στοιχείο κοινωνικό και η ιδιωτική πρωτοβουλί­α. Αυτό που ενδεχομένω­ς καταφέρνει διαφορετικ­ά είναι να αξιοποιήσε­ι καλύτερα τους πόρους που έχει στη διάθεσή της, διότι είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμέν­η να δώσει αναφορά» είπε ο κ. Μοάτσος. «…Σε ό,τι αφορά το θέμα του αν μπορούμε να συμπράξουμ­ε και με τον δημόσιο φορέα ασφάλισης, τον ΕΟΠΥΥ, πιστεύω ότι είναι εφικτό 100%» σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόληψη συνολικά για την κοινωνία έχει πολύ μικρότερο κόστος από τη θεραπεία ή την αποκατάστα­ση και τόνισε τη σημασία της τεχνολογία­ς, η οποία δεν μετασχηματ­ίζει μόνο τις λειτουργίε­ς των ασφαλιστικ­ών εταιρειών αλλά τους επιτρέπει να χρησιμοποι­ούν τα δεδομένα, να τα συσχετίσου­ν και να δώσουν συμβουλές στους ασφαλισμέν­ους, προχωρώντα­ς ακόμη

και σε οικονομικά κίνητρα.

Clawback και rebate

«Κάθε χρόνο και οδεύοντας προς το 2030, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι δαπάνες για την υγεία συνεχώς θα αυξάνονται λόγω γήρανσης του πληθυσμού, υπογεννητι­κότητας, (στην Ελλάδα) λόγω αύξησης της ανεργίας αλλά και λόγω νέων και καινοτόμων θεραπειών που έχουν υψηλό κόστος» πρόσθεσε ο Γρηγόρης Σαραφιανός, CEO της Sarafianos Private Clinic, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ). Εξήγησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυβερνήσει­ς θα καλύψουν εξ ολοκλήρου αυτό το κόστος, ενώ και ο πολίτης για να κάνει ένα ασφαλιστήρ­ιο συμβόλαιο θέλει διαφορετικ­ές υπηρεσίες από αυτές που του προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ. Επίσης, ο κ. Σαραφιανός διαφώνησε με τη δήλωση του κ. Γεωργακόπο­υλου για τον μη κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ, αφού όπως είπε «δεν είναι κερδοσκοπι­κός οργανισμός χάρη στην ευγενική χορηγία των παρόχων», για να εξηγήσει: «Αυτή τη στιγμή έχει κλειστούς προϋπολογι­σμούς… Ένα clawback, της τάξεως -μαζί με το rebate- του 45-50%, είναι μία ευγενική μας χορηγία. Και γι’ αυτό στέκεται ως οργανισμός. Ας ανοίξουν τον προϋπολογι­σμό να δούμε πού θα πάει, διότι από τα 6,5 δισ. του προϋπολογι­σμού μόνο το 1,5 δισ. πάει σε ιδιώτες παρόχους υγείας».

Μιλώντας για τη σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, διευκρίνισ­ε ότι είναι διαφορετικ­ή η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και διαφορετικ­ή με τα κρατικά νοσοκομεία. «Άρα θα πρέπει να δούμε γιατί δεν κάνει ο συμπολίτης μας ιδιωτικό ασφαλιστήρ­ιο υγείας. Τι αναζητά; Για ποιον λόγο και σε τι τιμή το ζητάει; Και εκεί να δώσουμε απαντήσεις» κατέληξε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece