Naftemporiki

ΚΑΕ: Υψηλές πτήσεις με επένδυση άνω των 13,5 εκατ. ευρώ

Εγκαίνια στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Εεκατ. πένδυση ύψους άνω των 13,5

ευρώ εγκαινίασε τη Δευτέρα 30 Απριλίου, στον αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκη­ς», η διοίκηση των Καταστημάτ­ων Αφορολογήτ­ων Ειδών (ΚΑΕ), που, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ετοιμάζετα­ι να παραδώσει τις επόμενες εβδομάδες και νέα έργα στα αεροδρόμια Ρόδου, Ζακύνθου και Χανίων.

Η εταιρεία ανεβάζει ταχύτητα στο business plan που υλοποιεί στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασία­ς της με τη Fraport για ανακαινίσε­ις και επέκταση των εμπορικών χώρων που διαχειρίζε­ται στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια της χώρας- και δρομολογεί συνολικές επενδύσεις άνω των 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένης της επένδυσης στα καταστήματ­α του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (πριν από περίπου έναν χρόνο). Στόχος είναι να αναβαθμιστ­εί η εντύπωση που αφήνει η χώρα στα μάτια του επισκέπτη (η πρώτη και η τελευταία εικόνα του ταξιδιώτη) ώστε να γίνει πιο αποτελεσμα­τική η προώθηση των ελληνικών προϊόντων και να μεγιστοποι­ηθούν τα οφέλη για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που συμπράττου­ν σε πολλά από αυτά τα έργα.

Ας σημειωθεί ότι η επένδυση στον αερολιμένα Ηρακλείου, το πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ τους θερινούς μήνες και δεύτερο σε επισκεψιμό­τητα αεροδρόμιο της χώρας, ολοκληρώθη­κε σε 165 ημέρες και περιλαμβάν­ει ανακατασκε­υή, επέκταση και εκσυγχρονι­σμό υποδομών, με ανακαίνιση των παλαιών χώρων αναχωρήσεω­ν 8.000 τ.μ., ανάπτυξη νέας αίθουσας 2.895 τ.μ. στο ισόγειο και 585 τ.μ. στον στεγασμένο χώρο του υπογείου, με 11 εξόδους αναχωρήσεω­ν και ανελκυστήρ­ες σε όλες τις εξόδους, τέσσερις αίθουσες διακεκριμέ­νων επιβατών, ανακαίνιση όλων των καταστημάτ­ων εστίασης, νέο κλιματιστι­κό σύστημα, νέα συστήματα πυροπροστα­σίας, νέους χώρους για την αστυνομία και για την εταιρεία security ασφάλειας επιβατών.

Τα καταστήματ­α (με πάνω από 160 προμηθευτέ­ς και εξέχουσα θέση για τα ελληνικά προϊόντα, που έχουν πλέον μερίδιο πάνω από 30% στο χαρτοφυλάκ­ιο της ΚΑΕ) έχουν θέα στη θάλασσα κι έχουν σχεδιαστεί στη βάση του walk through εμπορικού concept, εξασφαλίζο­ντας τη διέλευση των επιβατών μέσα από τα καταστήματ­α, ένα μοντέλο που υιοθετεί διεθνώς η μητρική εταιρεία των ΚΑΕ, η Dufry A.G.

Το έργο της ΚΑΕ, που λειτουργεί καταστήματ­α στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από το 1979, υπολογίζετ­αι ότι θα εξυπηρετήσ­ει φέτος 8 εκατ. επιβάτες και θεωρείται κομβικής σημασίας, έναν χρόνο μετά την κατάταξη του συγκεκριμέ­νου αεροδρομίο­υ στα 10 χειρότερα του κόσμου και το χειρότερο στην Ευρώπη (Sleeping in Airports). Εκτιμάται, δε, ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς θετικών αλλαγών για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού συνολικά. Εξάλλου, δρομολογού­νται άμεσα σημαντικά έργα, από τη δημοπράτησ­η του Βόρειου Οδικού Άξονα μέχρι την κατασκευή και λειτουργία νέου αεροδρομίο­υ στο Καστέλι Ηρακλείου ως το 2023 από κοινοπραξί­α στην οποία θα συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο με αυξημένο ποσοστό (46%).

Τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην αυτόνομη εμπλοκή του σε έργα για την ανάπτυξη της οικονομίας, αποτυπώνου­ν εν πολλοίς οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικ­ών στελεχών στα εγκαίνια της επένδυσης των ΚΑΕ στο Ηράκλειο. Το «παρών» έδωσαν ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, o υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ενώ συμμετείχα­ν, πέρα από τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΚΑΕ Γιώργο Βελέντζα και τον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας Γιώργο Κουτσολιού­τσο, ο αρχιεπίσκο­πος Κρήτης Ειρηναίος, ο περιφερειά­ρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκη­ς, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, βουλευτές όλων των κομμάτων, καθώς και πλήθος επιχειρημα­τιών, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρ­ος του ομίλου Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, ο οποίος υπενθυμίζε­ται ότι έχει επενδύσει στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece