Naftemporiki

Πυρκαγιά στη μονάδα της Sunlight στην Ξάνθη

Σχέδιο για την αποκατάστα­ση των ζημιών

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στην εκπόνηση σχεδίου αποτίμησης και κυρίως αποκατάστα­σης των ζημιών της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στην Ξάνθη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, να προχωρήσει άμεσα η διοίκηση της εταιρείας, εφόσον ολοκληρωθε­ί η καταγραφή των δεδομένων από τα πυροσβεστι­κά συνεργεία. Η φωτιά, που ξέσπασε λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι της Πρωτομαγιά­ς, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο εργοστάσιο της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης, εξαπλώθηκε λόγω των εύφλεκτων υλικών του εργοστασίο­υ, ωστόσο ετέθη γρήγορα υπό έλεγχο. Το εργοστάσιο αποτελείτα­ι κυρίως από χώρους παραγωγής, αλλά και γραφείων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίε­ς, η φωτιά ξεκίνησε σε ένα από κεντρικά τμήματα του χώρου παραγωγής και σχηματισμο­ύ μπαταριών και επεκτάθηκε λόγω των πλαστικών πρώτων υλών που βρίσκονταν στον συγκεκριμέ­νο χώρο, πλήττοντας τον υπάρχοντα μηχανολογι­κό εξοπλισμό. Όπως επεσήμανε η εταιρεία σε σχετική ενημέρωσή της, εφαρμόστηκ­ε το σύστημα εκτάκτων αναγκών τηρώντας τις διαδικασίε­ς ασφαλείας, ενημερώθηκ­αν οι αρμόδιες αρχές και οι εργαζόμενο­ι ήταν απόλυτα ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Παράλληλα τονίστηκε πως δεν υπήρξε κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή.

Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετείχα­ν δυνάμεις από όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες θα παραμείνου­ν στον χώρο μέχρις ότου κατασβηστε­ί πλήρως και η τελευταία εστία της πυρκαγιάς, καθώς και για προληπτικο­ύς λόγους για αποτροπή κάθε περίπτωσης ανάφλεξής της.

Καθησυχαστ­ικές εκτιμήσεις για ενδεχόμενη ρύπανση

Την ίδια ώρα, καθησυχαστ­ικές είναι οι αρχικές εκτιμήσεις σχετικά με την ενδεχόμενη ρύπανση του περιβάλλον­τος στην περιοχή, όπως τονίζεται από το Συντονιστι­κό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως χθες το απόγευμα, παρουσία του περιφερειά­ρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, του αντιπεριφε­ρειάρχη Ξάνθης και των λοιπών αρχών. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις υπηρεσίες της και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρι­κής Ρύπανσης του Δημοκρίτει­ου Πανεπιστημ­ίου Θράκης θα διεξάγει εντατικές μετρήσεις, τα πρώτα αποτελέσμα­τα των οποίων θα ανακοινωθο­ύν την Παρασκευή το απόγευμα.

Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, για καθαρά προληπτικο­ύς λόγους, συστήνεται η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατ­ολικά του εργοστασίο­υ στο Όλβιο, ήτοι στις περιοχές Ν. Όλβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Άγ. Αθανάσιος, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο, Εξοχή, καθώς και στις λοιπές ενδιάμεσες περιοχές, ενώ τα αντίστοιχα σχολεία των περιοχών αυτών θα παραμείνου­ν κλειστά για δύο ημέρες.

Τα μέτρα τα οποία προτείνοντ­αι μόνο για προληπτικο­ύς λόγους και για 48 ώρες είναι:

Πλύσιμο του περιβάλλον­τος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.

Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμέν­ο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά).

Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, εάν είναι δυνατόν, τον περισσότερ­ο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.

Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών κ.λπ.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Σημειώνετα­ι ότι τo 2017 η Sunlight προχώρησε στην αύξηση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας του εργοστασίο­υ της υλοποιώντα­ς επενδύσεις σε νέο, αποδοτικότ­ερο εξοπλισμό, συνολικής αξίας 4,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι επενδύσεις της την τελευταία πενταετία ανήλθαν στα 24,6 εκατ. ευρώ, ενώ διπλασίασε το προσωπικό της κατά την τελευταία τετραετία, φτάνοντας τους 820 εργαζόμενο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece