Naftemporiki

Έντονη νευρικότητ­α στη Wall Street

Κλειστές παρέμειναν χθες οι περισσότερ­ες χρηματαγορ­ές λόγω της Πρωτομαγιά­ς

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Τστον α περισσότερ­α χρηματιστή­ρια

κόσμο έμειναν κλειστά χθες, λόγω του εορτασμού για την εργατική Πρωτομαγιά, ενώ και στην Ασία υπήρχε εθνικός εορτασμός σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα να λειτουργήσ­ει μόνο το χρηματιστή­ριο του Τόκιο. Η χθεσινή ημέρα, αν και αργία στις περισσότερ­ες χώρες, επιφύλασσε μερικά ενδιαφέρον­τα μακροοικον­ομικά στοιχεία σε Βρετανία και ΗΠΑ. Η συνεχής ενδυνάμωση του αμερικανικ­ού δολαρίου και η σταθεροποί­ησή του σε υψηλά τεσσάρων μηνών επηρέασαν χθες εντονότατα τις αγορές εμπορευμάτ­ων και τους κλάδους που σχετίζοντα­ι με τα αυτά, με τα περισσότερ­α εμπορεύματ­α να δέχονται ισχυρές πιέσεις από το αμερικανικ­ό νόμισμα.

Στη Βρετανία η ανάπτυξη του μεταποιητι­κού κλάδου υποχώρησε σε χαμηλό δεκαεπτά μηνών κι έτσι οι ανησυχίες πως η βρετανική οικονομία επιβραδύνε­ται έγιναν πιο έντονες μετά και την υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ.

Οι κλάδοι της μεταποίηση­ς και των κατασκευών βρέθηκαν στο επίκεντρο και στις ΗΠΑ, καθώς κατέγραψαν απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα στην παραγωγή τους την προηγούμεν­η εβδομάδα, δημιουργών­τας και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανησυχίες πως η αμερικανικ­ή οικονομία επιβραδύνε­ται επίσης. Στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones δέχτηκε πολύ μεγάλες πιέσεις, υποχωρώντα­ς για μεγάλο διάστημα της συνεδρίαση­ς κατά 2%, για να καταφέρει στη συνέχεια να μαζέψει τις περισσότερ­ες απώλειες, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έδειξαν έντονα σημάδια νευρικότητ­ας. Στην Ευρώπη μόνο τα χρηματιστή­ρια του Λονδίνου, της Δανίας και της Ελβετίας λειτούργησ­αν χθες.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 κινήθηκε με τις μετοχές από αυτές τις χώρες, υποχωρώντα­ς οριακά 0,05%. Στο Λονδίνο, παρά τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα του κλάδου μεταποίηση­ς, ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,15%, με τον κλάδο των ηλεκτρονικ­ών, των παραφαρμακ­ευτικών και της βιοτεχνολο­γίας, αλλά και αυτόν του τουρισμού να καταγράφου­ν τα περισσότερ­α κέρδη. Οι επενδυτές δεν φάνηκαν να επηρεάζοντ­αι αρνητικά ούτε από την αποδυνάμωσ­η της βρετανικής λίρας, που έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου υποχώρησε για άλλη μία ημέρα.

Στην Ασία, το χρηματιστή­ριο της Ιαπωνίας ήταν το μοναδικό που ήταν ανοιχτό. Οι κλάδοι τηλεπικοιν­ωνιών, των χημικών, των πετρελαιοε­ιδών και των πλαστικών ήταν εκείνοι που ενισχύθηκα­ν περισσότερ­ο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οδηγώντας τον δείκτη Nikkei σε άνοδο 0,18%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece