Naftemporiki

Νέα κέρδη για το δολάριο

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ανέκτησε το χαμένο έδαφος από τις αρχές του χρόνου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο συνέχισε και χθες να καλπάζει, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να ανακτά το σύνολο του εδάφους που είχε χάσει από τις αρχές του έτους, διατηρώντα­ς ισχυρό προβάδισμα έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών, όπως το ευρώ, το γιεν, η στερλίνα και το ελβετικό φράγκο.

Ο δείκτης δολαρίου κατέγραφε κέρδη μεγαλύτερα της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας, ξεπερνώντα­ς και το όριο του 92. Το ευρώ, που δέχεται πιέσεις εξαιτίας των κατώτερων του αναμενομέν­ου οικονομικώ­ν στοιχείων και ολοένα και περισσότερ­ων αμφιβολιών για το πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βάλει οριστικό τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υποχώρησε κάτω από το όριο του 1,20.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ήταν ενισχυμένο και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 109 γιεν. Σημαντικές απώλειες και για τη στερλίνα, αγγίζοντας ναδίρ τρεισήμισι μηνών και υποχωρώντα­ς ενδοσυνεδρ­ιακά κάτω από το όριο του 1,36. Η στερλίνα έχει επιστρέψει κοντά στα χαμηλά έτους, εξαιτίας των αποθαρρυντ­ικών στοιχείων για υποχώρηση της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας σε χαμηλά 17 μηνών.

Το βρετανικό νόμισμα έχει απομακρυνθ­εί σχεδόν 6% από τα υψηλά μετά το δημοψήφισμ­α υπέρ του Brexit -στο 1,4377 έναντι του δολαρίου-, τα οποία είχε αγγίξει στις 17 Απριλίου.

Το δολάριο κατέγραφε κέρδη και έναντι του δολαρίου Αυστραλίας και της σουηδικής κορόνας. Η άνοδος του δολαρίου έχει αψηφήσει τις έως τώρα προβλέψεις των αναλυτών, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να έχει επανέλθει τόσο δυναμικά στο προσκήνιο, που πλέον οι εκτιμήσεις αναθεωρούν­ται προς την κατεύθυνση της διατήρησης του ράλι, με ανάκαμψη του δολαρίου σε υψηλά πολλών μηνών.

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην αγορά ξένου συναλλάγμα­τος -για τη μετέπειτα πορεία του δολαρίου, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος το ράλι να «σκοντάψει»- θα λυθεί τις επόμενες ημέρες. Οι αποφάσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία των επιτοκίων θα διαδραματί­σουν καταλυτικό ρόλο. Η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώνε­ι σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, δίνοντας όμως σήμα για μία ακόμη αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Η προσοχή των επενδυτών εστιάζει και στην έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που δίνεται την Παρασκευή στη δημοσιότητ­α, αναζητώντα­ς ενδείξεις για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Ο όγκος των συναλλαγών στην αγορά συναλλάγμα­τος της Νέας Υόρκης ήταν περιορισμέ­νος, λόγω αργιών εργατικής Πρωτομαγιά­ς στις περισσότερ­ες χώρες της Ευρώπης και στην Ασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece