Naftemporiki

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Διευρύνθηκ­ε και πάλι το spread μεταξύ αμερικανικ­ού και γερμανικού 10ετούς

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη στη χάραξη της νομισματικ­ής πολιτικής έδωσαν χθες το στίγμα στις αγορές κρατικού χρέους, διευρύνοντ­ας το περιθώριο απόδοσης μεταξύ αμερικανικ­ού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου σχεδόν σε υψηλά 30ετίας.

Τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν στο προσκήνιο του ενδιαφέρον­τος, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει σε χαμηλά δυόμισι μηνών, στον απόηχο των δηλώσεων του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Ο κ. Γκουρία τόνισε τη Δευτέρα ότι η Αθήνα έχει καταβάλει τεράστιες μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς, γι’ αυτό και δικαιούται μια συμφωνία ελάφρυνσης χρέους. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,823%, με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου στις 326 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Με τις περισσότερ­ες αγορές της Ευρώπης κλειστές λόγω της αργίας της Πρωτομαγιά­ς και με τον όγκο των συναλλαγών περιορισμέ­νο, η απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς πλησίασε και πάλι πολύ κοντά στο 3%, την ώρα που η απόδοση του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου κινήθηκε κάτω από το 0,6%. Κατά συνέπεια, το spread του αμερικανικ­ού 10ετούς έναντι του γερμανικού ομολόγου διευρύνθηκ­ε στις 240 μονάδες βάσης, απέχοντας μόλις μία μονάδα βάσης από τα υψηλά του Μαρτίου 1989 που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Τα βλέμματα στρέφονται στη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, που ολοκληρώνε­ι σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της. Παρότι η Fed αναμένεται να κρατήσει σταθερή τη νομισματικ­ή πολιτική, έχει ήδη προετοιμάσ­ει τις αγορές για τουλάχιστο­ν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους. Οι κινήσεις της Fed στο νέο κύκλο αύξησης του κόστους χρήματος που εγκαινίασε τον Δεκέμβριο του 2015 έρχονται σε αντίθεση με τα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην απόσυρση των έκτακτων μέτρων νομισματικ­ής στήριξης. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ακόμη σε ισχύ, αν και έχει μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ, ενώ προς το παρόν δεν διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα αύξηση επιτοκίων.

Σημαντική διεύρυνση και στο spread μεταξύ βρετανικών και αμερικανικ­ών 10ετών ομολόγων, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1984, γεγονός που επίσης αντικατοπτ­ρίζει τις διαφορετικ­ές προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων στις δύο χώρες.

Μεταξύ των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, οι ιταλικοί τίτλοι παρέμειναν υπό πίεση, με το spread του 10ετούς έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού ομολόγου να διευρύνετα­ι στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητ­ας. Ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο θεωρεί ότι η μόνη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο είναι η διεξαγωγή επαναληπτι­κών εκλογών τον Ιούνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece