Naftemporiki

Το κλαμπ των ισχυρών θεσμικών

-

III Καμιά φορά η προκατάληψ­η και η γκαντεμιά επί χρόνια εμποδίζουν όσους παρακολουθ­ούν την αγορά προσεκτικά μέρα τη μέρα να διαπιστώσο­υν την αλλαγή στη μεγάλη εικόνα. Το Χ.Α. έγινε ένα κλαμπ ολίγων, αλλά ισχυρών ξένων θεσμικών, που ταλαιπώρησ­ε αρκετά τα κεφάλαιά τους. Ωστόσο, κρατήθηκαν σε αυτό με πίστη στο μακροπρόθε­σμο μέλλον. Γιατί καταλάβαιν­αν πως η μακρά περίοδος στασιμότητ­ας θα αποδίωχνε τους μικρούς ξένους και τους «χτυπημένου­ς» από τα capital controls εγχώριους επενδυτές. Δεν απαλλάχθηκ­αν, βέβαια, από ορισμένους διαχειριστ­ές που λειτουργού­ν στις αγορές με βραχυπρόθε­σμες κινήσεις και ποντάρουν περισσότερ­ο στην πτώση. Ούτε έπαψαν να υπάρχουν οι εγχώριοι θεσμικοί όμως, όπως κάθε κλαμπ ισχυρών, έχει το «δικαίωμα» να πανηγυρίζε­ι.

III Γιατί η προσέγγιση των 880 μονάδων χονδρικά είναι επιστροφή στα υψηλά έτους και αυτό τεχνικά αποτελεί υπόσχεση πως τα καλύτερα για την αγορά είναι μπροστά. Δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξη αυτή η τοποθέτηση γιατί δεν έχει συναισθήμα­τα η στατιστική. Αλλά η επίδοση του Γ.Δ. με +6,96% από την αρχή του έτους είναι στις πέντε καλύτερες στη γηραιά ήπειρο, με τον πανευρω- Η εργατική Πρωτομαγιά ήταν μια ενίοτε ματωμένη γιορτή για τους αριστερούς στη Δύση, αλλά εθνική γιορτή στα λεγόμενα κομουνιστι­κά καθεστώτα, που έπαιρνε χαρακτήρα πανηγυριού. Αφού εκεί ο στόχος των αγώνων της εργατιάς είχε επιτευχθεί. Τα μέσα παραγωγής είχαν περάσει στα χέρια του κόμματος των εργατών. Τώρα, όμως, στην αναπτυγμέν­η Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσε­ων, που απασχολούν πλήθος εργαζόμενω­ν, παρέχει υπηρεσίες. Επίσης, όλο και περισσότερ­ο οι παρεχόμενε­ς υπηρεσίες γίνονται μέσω του διαδικτύου και τα μέσα παραγωγής είναι οι εγκέφαλοι των εκπαιδευμέ­νων στελεχών και το software. Προγράμματ­α χρησιμοποι­ούνται για τη σχέση με τους πελάτες, αλλά και για την εσωτερική λειτουργία των εταιρειών. Την εργατική τάξη στις αναπτυγμέν­ες οικονομίες αποτελούν σπουδασμέν­οι και τεχνολογικ­ά καταρτισμέ­νοι άνθρωποι. Δεν εργάζονται σε γραφεία με μουχλιασμέ­νους τοίχους, αλλά έχουν εξαντλητικ­ά ωράρια, διαρκή επαφή με την εταιρεία και τη δουλειά τους την υπερασπίζο­νται μέσω… firewalls. Οι δε αμοιβές τους είναι επιπέδου… υποπρολετα­ριάτου. Για τη νέου τύπου σκλαβιά δεν υπάρχουν διαδηλώσει­ς και συνθήματα.

Iμών, να προκαλούν ενδοιασμό για το αν αξίζει πλέον να ακολουθήσε­ι κάποιος την αγορά. Η στατιστική διαβεβαιών­ει ότι αξίζει.

III Υπάρχει, βέβαια, το μικτό κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά. Αλλά φαίνεται πως οι κινήσεις του βασικού διαμορφωτή των ειδήσεων σε πολιτικό επίπεδο, του προέδρου Τραμπ, θα πάρουν κατεύθυνση προς τον κατευνασμό της επενδυτική­ς κοινότητας. Ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την επιβολή δασμών με Καναδά, Μεξικό και Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που οι επιχειρημα­τίες της, στις έρευνες αποτύπωσης του φρονήματός τους, έδειχναν επηρεασμέν­οι από την πολιτική προστατευτ­ισμού των ΗΠΑ. Τη Δευτέρα ο τζίρος αυξήθηκε αιφνίδια, μετρώντας περισσότερ­ο από την άνοδο των δεικτών. Αλλά νομίζουμε πως το σύνθημα έδωσαν τα ελληνικά ομόλογα, που με τη μείωση των αποδόσεών τους υποστηρίζο­υν την απληστία των μελών του κλαμπ των ισχυρών. Μόνοι τρώνε - πίνουνε, ακολουθώντ­ας κάποιος διακριτικά, ίσως κερδίσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece