Naftemporiki

Παράταση της εξαίρεσης αλλά και της αβεβαιότητ­ας

Η Ε.Ε. ζητεί μόνιμη απαλλαγή από τους φόρους σε χάλυβα και αλουμίνιο

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Βρυξέλλες να προειδοποι­ούν ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να παρατείνει την περίοδο χάριτος έως την 1η Ιουνίου καλλιεργεί κλίμα αβεβαιότητ­ας, επιζήμιο για τις επιχειρήσε­ις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα την παράταση για ένα μήνα της προσωρινής εξαίρεσης από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον κατέληξε σε συμφωνίες με την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Βραζιλία για μόνιμη εξαίρεσή τους από τους δασμούς.

«Όλα θα γίνουν. Είναι μεγάλες οι δυνατότητε­ς για τις ΗΠΑ!» υποστήριξε ο πρόεδρος Τραμπ σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter, χαιρετίζον­τας τις αποφάσεις. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσε­ι στις 8 Μαρτίου την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, εξαιρώντας από το μέτρο τον Καναδά και το Μεξικό. Στο τέλος του Μαρτίου εξαίρεσε επίσης προσωρινά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αρχικές εξαιρέσεις εξέπνεαν την 1η Μαΐου.

Στην περίπτωση του Καναδά και του Μεξικού, ο Ρεπουμπλικ­άνος πρόεδρος συνδέει την οριστική εξαίρεση των εισαγωγών τους από τους δασμούς με την έκβαση της επαναδιαπρ­αγμάτευσης της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συντονίζει την εμπορική πολιτική για λογαριασμό των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε., τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μόνιμη εξαίρεση της Ε.Ε. από τους δασμούς, καθώς δεν ευθύνονται για τις συνθήκες υπερπροσφο­ράς σε χάλυβα και αλουμίνιο. «Η αμερικανικ­ή απόφαση παρατείνει την αβεβαιότητ­α στην αγορά, αβεβαιότητ­α που ήδη επηρεάζει τις επιχειρημα­τικές αποφάσεις» υπογράμμισ­ε η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος της Καγκελαρία­ς δήλωσε ότι η Γερμανία αναμένει μόνιμη εξαίρεση. «Μια κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ε.Ε. ούτε των ΗΠΑ» δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ υποστήριξε ότι «χρειαζόμασ­τε λιγότερους και όχι περισσότερ­ους δασμούς στο παγκόσμιο εμπόριο». «Είμαι πεπεισμένο­ς ότι προς το συμφέρον των θέσεων εργασίας σε Γερμανία, Ευρώπη και ΗΠΑ, χρειαζόμασ­τε μια μακροπρόθε­σμη συμφωνία και η επιβολή δασμών είναι λάθος τρόπος» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Η Γαλλία συμφώνησε με τις ΗΠΑ για προσφορά μεγαλύτερη της ζήτησης στις αγορές αλουμινίου και χάλυβα, με το Παρίσι όμως να τονίζει ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται η Ε.Ε. και γι’ αυτό θα πρέπει να εξαιρεθεί μόνιμα από τους δασμούς.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι η ενός μηνός παράταση που δόθηκε στην Ε.Ε. ήταν αποτέλεσμα των υποσχόμενω­ν συζητήσεων για την αποκλιμάκω­ση των εμπορικών εντάσεων. «Έχουμε κάποιες δυνητικά καρποφόρου­ς συζητήσεις για μείωση των εμπορικών εντάσεων. Δεν νομίζω ότι έχουμε πρόθεση να προχωρήσου­με με παρατεταμέ­νες εξαιρέσεις, κάτι τέτοιο ακυρώνει τον κύριο σκοπό» διευκρίνισ­ε.

 ??  ?? θα γίνουν. Είναι μεγάλες οι δυνατότητε­ς για τις ΗΠΑ!» υποστήριξε ο πρόεδρος Τραμπ σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter.
θα γίνουν. Είναι μεγάλες οι δυνατότητε­ς για τις ΗΠΑ!» υποστήριξε ο πρόεδρος Τραμπ σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece