Naftemporiki

Ολοκληρώνε­ται η ανοδική πορεία του πετρελαίου

Προς σταθεροποί­ηση η μέση τιμή

-

Με το πετρέλαιο να έχει καταγράψει μία αξιόλογη ανοδική πορεία μέσα στη χρονιά μέχρι στιγμής, αλλά και να έχει δείξει μία σταθερότητ­α ως προς την τιμή του το τελευταίο διάστημα, οι εκτιμήσεις από τους ειδικούς της αγοράς κάνουν λόγο για μία μέση τιμή στο αργό πετρέλαιο για το 2018 πάνω από τα 67 δολάρια το βαρέλι, πολύ κοντά δηλαδή στα σημερινά επίπεδα διαπραγμάτ­ευσης, αποδίδοντα­ς τις εκτιμήσεις αυτές σε τρεις κυρίως λόγους: τη δέσμευση των χωρών στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, την αρκετά ισχυρή ζήτηση, αλλά και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Το αργό αλλά και το μπρεντ έφτασαν στις υψηλότερα σημεία από τον Νοέμβριο του 2014 στα 69,56 δολάρια και στα 75,47 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.

Η τιμή του αργού ενισχύθηκε 7,13% συνολικά τον Ιανουάριο, υποχώρησε 4,77% τον Φεβρουάριο, αυξήθηκε 5,39% τον Μάρτιο και παρουσίασε παρόμοια άνοδο 5,53% τον Απρίλιο.

Συνολικά η τιμή του αργού μέσα στο 2018 έχει καταγράψει αύξηση 13,24%.

Η συμφωνία με πρωτοβουλί­α του ΟΠΕΚ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2017 έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο Οργανισμός και η Ρωσία αποφάσισαν να επεκτείνου­ν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του 2018.

Η ζήτηση, από την άλλη, όλο αυτό το διάστημα παρέμεινε ιδιαίτερα ισχυρή, με αποτέλεσμα να έχουν συρρικνωθε­ί κατά το μεγαλύτερο τους ποσοστό τα πλεονασματ­ικά αποθέματα του ορυκτού καυσίμου, αιτία που η τιμή του πετρελαίου είχε κατρακυλήσ­ει ακόμα και στα 26 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2016.

Το πετρέλαιο πάντα επηρεάζετα­ι όταν προκληθούν εντάσεις σε γεωπολιτικ­ό επίπεδο και όπως αναφέρουν οι αναλυτές ειδικά η Μέση Ανατολή με την τεράστια παραγωγή των χωρών της, είναι μία περιοχή που βρίσκεται σε μία διαρκή αναταραχή.

Και ως επιβεβαίωσ­η ήρθαν οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργ­ού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως έχει στοιχεία με τα οποία αποδεικνύε­ται πως το Ιράν διατηρεί κρυφά ένα πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η χρονική περίοδος που κατατίθετα­ι αυτή η δήλωση, καθώς στις 12 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσε­ι αν η χώρα του θα παραμείνει στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν οικονομικέ­ς κυρώσεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις τότε οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν θα είναι μη εμπορεύσιμ­ες και αυτό θα δημιουργήσ­ει μεγάλη πίεση τόσο στην παραγωγή της ασιατικής χώρας όσο και στα παγκόσμια αποθέματα του ορυκτού καυσίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece