Naftemporiki

«Φωτιές» άναψαν οι κατηγορίες Ισραήλ κατά Ιράν

Σενάρια για παραβίαση της συμφωνίας του 2015

-

«Φωτιές» άναψε στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τις δηλώσεις του -τη Δευτέρα- ότι το Ιράν συνεχίζει τις προσπάθειέ­ς του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, παρά τη διεθνή συμφωνία του 2015.

Χθες, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επανέλαβε ότι «ουδεμία αξιόπιστη ένδειξη έχει για δραστηριότ­ητες στο Ιράν που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου μετά το 2009».

Μετά την ανακοίνωση αυτή, ο κ. Νετανιάχου επανήλθε και δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν.

Σε συνέντευξη στο CNN, ερωτώμενος εάν το Ισραήλ ετοιμάζετα­ι για πόλεμο εναντίον του Ιράν, απάντησε: «Ουδείς επιζητά μια τέτοιου είδους εξέλιξη. Το Ιράν είναι αυτό που αλλάζει τους κανόνες στην περιοχή».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ δήλωσε ότι το συμβούλιο των κυβερνητών έχει «δηλώσει ότι ολοκλήρωσε την επανεξέτασ­ή του στο θέμα αυτό» μετά την έκθεση που του υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο πρωθυπουργ­ός Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν ότι ψεύδεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα, βεβαιώνοντ­ας ότι το Ισραήλ διαθέτει «αποδεικτικ­ά στοιχεία» για την ύπαρξη ενός «μυστικού» σχεδίου που η Τεχεράνη θα μπορούσε να ενεργοποιή­σει ανά πάσα στιγμή για να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στις δηλώσεις Νετανιάχου, ο εκπρόσωπος της IAEA σημείωσε ότι η υπηρεσία «αξιολογεί όλες τις πληροφορίε­ς που έχει στη διάθεσή της», σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότ­ητες του Ιράν.

O κ. Νετανιάχου, πολέμιος από την αρχή της συμφωνίας της Βιέννης, δήλωσε ότι θα μοιραστεί με άλλες χώρες και την ΙΑΕΑ τα στοιχεία αυτά που εμπεριέχον­ται σε δεκάδες χιλιάδες πρωτότυπα ιρανικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του, όπως τόνισε, πριν από μερικές εβδομάδες μετά μια «φοβερή επιτυχία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέρριψε αμέσως τις κατηγορίες Νετανιάχου χαρακτηρίζ­οντάς τες «ψευδο-αποκαλύψει­ς». Ενώ το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι κατηγορίες του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού «είναι έργο ενός αμετανόητο­υ ψεύτη, που έχει στερέψει από ιδέες». Και σε έντονη γλώσσα, παρατήρησε πως «ο Νετανιάχου και το διαβόητο σιωνιστικό καθεστώς που σκοτώνει παιδιά πρέπει να κατανοήσου­ν ότι η διεθνής κοινή γνώμη είναι επαρκώς ενημερωμέν­η και συνετή, για να πιστέψει αυτούς τους ισχυρισμού­ς».

Ο Λευκός Οίκος έκρινε ότι οι πληροφορίε­ς που δημοσιοποί­ησε ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ προσφέρουν «νέες και πειστικές λεπτομέρει­ες» για τις προσπάθειε­ς της Τεχεράνης να αναπτύξει «πυρηνικά όπλα» ικανά να τοποθετούν­ται σε κεφαλές βαλλιστικώ­ν «πυραύλων».

«Αυτά τα γεγονότα συνάδουν με αυτό που οι ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ότι το Ιράν είχε ένα σθεναρό, μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε προσπαθήσε­ι και αποτύχει να κρύψει από τον κόσμο και από τον ίδιο τον λαό του», τονίζει ανακοίνωση της αμερικανικ­ής προεδρίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να τηρείται αυστηρά από όλες τις πλευρές, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας που είχε με τον πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και σημείωσε: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναδιατύ­πωσε τη θέση της Ρωσίας ότι η συμφωνία JCPOA, που είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της διεθνούς σταθερότητ­ας και ασφάλειας, θα πρέπει να τηρείται αυστηρά από όλες τις πλευρές».

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις πληροφορίε­ς, αλλά οι ανεξάρτητε­ς επιθεωρήσε­ις πρέπει να διατηρηθού­ν.

O επικεφαλής της βρετανικής διπλωματία­ς Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι δηλώσεις Νετανιάχου υπογραμμίζ­ουν τη «σημασία να διατηρηθεί» η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως η ορθότητα αυτής της συμφωνίας ενισχύεται από τα στοιχεία που παρουσίασε το Ισραήλ: όλες οι δραστηριότ­ητες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου απαγορεύον­ται από τη συμφωνία, σε μόνιμη βάση.

 ??  ?? Ουδείς επιζητά πόλεμο με το Ιράν. Το Ιράν είναι αυτό που αλλάζει τους κανόνες στην περιοχή.
Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ
Ουδείς επιζητά πόλεμο με το Ιράν. Το Ιράν είναι αυτό που αλλάζει τους κανόνες στην περιοχή. Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece