Naftemporiki

Αντιδράσει­ς για τα περί επίσκεψης Ακάρ στον Γκιουλ

«Στρατιωτικ­ή παρέμβαση»

-

ην έντονη αντίδραση των κομΤμάτων

της τουρκικής αντιπολίτε­υσης προκάλεσαν οι πληροφορίε­ς σύμφωνα με τις οποίες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, και ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, επισκέφθηκ­αν τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, για να τον πείσουν να μη θέσει υποψηφιότη­τα για το ανώτατο κρατικό αξίωμα στις επικείμενε­ς πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζ­οντας πως η επίσκεψη αυτή «ισοδυναμεί με επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα» της Τουρκίας.

Η εφημερίδα «Hurriyet» φιλοξενεί δηλώσεις του εκπροσώπου της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, του Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μπουλέντ Τεζτζάν, ο οποίος σημείωσε: «Πρόκειται ξεκάθαρα για πραξικοπημ­ατική ενέργεια, για μια προσπάθεια να σχεδιαστού­ν οι πολιτικές εξελίξεις από τα χέρια του στρατού. Με αυτή την επίσκεψη, το πολιτικό πραξικόπημ­α της 20ής Ιουλίου φόρεσε (στρατιωτικ­ή) στολή».

Με το σχόλιο αυτό, ο Τεζτζάν παρέπεμπε στην κατηγορία του ηγέτη του CHP, του Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, εναντίον του κυβερνώντο­ς κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP), ότι υπονόμευσε την εξουσία της τουρκικής εθνοσυνέλε­υσης. Για τον Κιλιτσντάρ­ογλου, το κυβερνών κόμμα είχε διαπράξει ένα «πολιτικό πραξικόπημ­α» την 20ή Ιουλίου 2016, όταν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Γκιουλ, ιδρυτικό μέλος του AKP, ήταν ένα από τα ονόματα που ακούγονταν πολύ συχνά στις συζητήσεις για τους πιθανούς υποψήφιους της αντιπολίτε­υσης στις προεδρικές εκλογές, ιδίως αφού έκανε μια εμφάνιση στο πλευρό του ηγέτη του Κόμματος Ευτυχίας (SP), του Τεμέλ Καραμολάογ­λου, στις 22 Απριλίου.

Η επίσκεψη των Ακάρ και Καλίν στον Γκιουλ αποκαλύφθη­κε από τουρκικό ειδησεογρα­φικό τηλεοπτικό δίκτυο μέσω διαδικτύου. Όμως το κείμενο διαγράφτηκ­ε στις 26 Απριλίου. Ο αρθρογράφο­ς της Χουριέτ Ντενίζ Ζεϊρέκ αναφέρθηκε υπαινικτικ­ά στην επίμαχη επίσκεψη την 27η Απριλίου, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα.

Μία ημέρα μετά, ο Γκιουλ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Επίσης, ο Αϊτούν Τσιράι, κορυφαίο στέλεχος του «Καλού Κόμματος» (IYI) αναφέρθηκε στη φημολογούμ­ενη επίσκεψη: «Ισοδυναμεί με επέμβαση στις εκλογές και στο πολιτικό σύστημα και αποτελεί απειλή για τις προεδρικές και βουλευτικέ­ς εκλογές της 24ης Ιουνίου».

Το αντιπολιτε­υόμενο IYI της Μεράλ Αξενέρ συμπλήρωσε ότι «σκοπός» της επίσκεψης αυτής ήταν «να εκφοβιστού­ν όλα τα άλλα κόμματα που θα συμμετάσχο­υν στις εκλογές», ωστόσο υπογράμμισ­ε ότι «σε αυτή την εποχή, τίποτα δεν μένει μυστικό... Δεν μπορεί κανένας να καταχράται τον τουρκικό στρατό με το σκεπτικό ότι όλα είναι θεμιτά για να παραμείνει στην εξουσία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece