Naftemporiki

«Παράθυρο» Ζάεφ για το Σύνταγμα

Τι επισήμανε ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ για το ενδεχόμενο ένταξης στην Ε.Ε.

-

Ωτην ς ένδειξη ότι δεν αποκλείει

αλλαγή του Συντάγματο­ς της χώρας του ερμηνεύοντ­αι οι δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, πως θα πρέπει σίγουρα να ανοίξει το θέμα του Συντάγματό­ς της, πριν από την ένταξή της στην Ε.Ε.

Η πΓΔΜ «σίγουρα θα ανοίξει το Σύνταγμα πριν από την ένταξη στην Ε.Ε., ακριβώς όπως όλες οι άλλες χώρες-μέλη, μεταφέροντ­ας ένα τμήμα της κυριαρχίας της στην Ένωση. Αν απαιτούντα­ι πρόσθετες εγγυήσεις, ως ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή» δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

«Αναζητούμε όλες τις πιθανές δημιουργικ­ές επιλογές για μια λύση, γνωρίζοντα­ς ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή αν οι θεσμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στη χώρα μας ψηφίσουν υπέρ της» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν τη λύση και όχι ο ίδιος ή ο Αλέξης Τσίπρας, ή οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Νίκος Κοτζιάς, και συμπλήρωσε: «Πιθανότατα έχω αναφέρει όλες τις επιλογές για μια λύση, αλλά λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν την αξιοπρέπει­α και την ταυτότητα».

Εν τω μεταξύ, την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας από την πΓΔΜ, επανέλαβε η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντ­σιτς από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντ­ας, παράλληλα, την ικανοποίησ­η της Επιτροπής για τα «βήματα» προς την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει το momentum, αλλά φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει με τους διαπραγματ­ευτές, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» ανέφερε η Μ. Κοσίγιαντσ­ιτς, σημειώνοντ­ας πως η Επιτροπή χαιρετίζει τα βήματα που γίνονται προς την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

 ??  ?? Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ.
Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece