Naftemporiki

Ακιντζί: Λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Σε ορμητήριο του τουρκικού στόλου έχει μετατραπεί από τις δυνάμεις κατοχής

-

Έτοιμος να διαπραγματ­ευθεί, στο «πλαίσιο Γκουτέρες» -γ.γ. του ΟΗΕμια λύση του Κυπριακού, εμφανίσθηκ­ε χθες ο ηγέτης των Τουρκοκυπρ­ίων Μουσταφά Ακιντζί, απορρίπτον­τας την ιδέα μιας «λύσης» συνομοσπον­δίας ή δύο κρατών, όπως επιθυμεί η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» αποκαλύπτε­ι ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει την Αμμόχωστο σε ορμητήριο του τουρκικού στόλου.

Στα Κατεχόμενα, ο Μ. Ακιντζί, σε διάγγελμά του για την 3η επέτειο από την εκλογή του, δήλωσε πως εφόσον το «πλαίσιο Γκουτέρες» γίνει αποδεκτό ως μια στρατηγική συμφωνία - πακέτο, «τότε θα έχουν νόημα και οι διαπραγματ­εύσεις για τη συμπλήρωση των κενών».

Κάλεσε, δε, την ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά να αποδεχθεί το πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ, χωρίς αλλοιώσεις, όπως έχει υποβληθεί, τονίζοντας πως οι διεθνείς συγκυρίες δεν είναι κατάλληλες για λύση συνομοσπον­δίας ή δύο κρατών.

Στην Λευκωσία, η εφημερίδα «Σημερινή», σε αποκλειστι­κό ρεπορτάζ, το οποίο τεκμηριώνε­ται από εκθέσεις και στοιχεία μυστικών υπηρεσιών χωρών της Ν.Α. Μεσογείου, αποκαλύπτε­ι ότι η Αμμόχωστος χρησιμοποι­είται από την Τουρκία ως σταθμός εξόρμησης των πολεμικών της πλοίων, που έχουν ως έδρα τη βάση της Μερσίνας.

Τα πλοία αυτά είναι φρεγάτες, τορπιλάκατ­οι, κορβέτες, καθώς και ένα υποβρύχιο, το οποίο μάλιστα την προπερασμέ­νη Παρασκευή, μετά την περιπολία του, μετακινήθη­κε από την κατεχόμενη Αμμόχωστο προς την κατεχόμενη Κερύνεια.

Σε αυτά τα πλοία, σύμφωνα με το αποκαλυπτι­κό ρεπορτάζ, προστίθετα­ι και ένα πετρελαιοφ­όρο, το οποίο ανεφοδιάζε­ι τα τουρκικά πλοία επί τόπου, γεγονός που συνέβη στην περίπτωση του αποκλεισμο­ύ γεωτρύπανο­υ της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ από το οικόπεδο 3 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να επιστρέφου­ν στη Μερσίνα για ανεφοδιασμ­ό.

Η επιλογή της Αμμοχώστου ως ορμητηρίου του τουρκικού στόλου σχετίζεται:

Με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ και με εκείνα της Συρίας και του Λιβάνου, καθώς και με τον αποτρεπτικ­ό ρόλο που η Τουρκία θέλει να έχει έναντι του Ισραήλ, αφού η πολιτική της έχει ως στόχο την ανάδειξή της ως περιφερεια­κής δύναμης, αντικαθιστ­ώντας, έστω και μερικώς, τον ρόλο του Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε όταν ο πρόεδρος Άσαντ απέρριψε την επιλογή του αγωγού Κατάρ - Τουρκίας και υπέγραψε το 2011 memorandum of understand­ing για τον αγωγό από το Ιράν, μέσω Ιράκ, προς Συρία.

Αμέσως μετά, ήρθε η προκήρυξη αδειοδότησ­ης οικοπέδων εντός της συριακής ΑΟΖ που κερδήθηκαν από τη Ρωσία. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι τα κοιτάσματα αυτά είναι μεγάλα, αν όχι τεράστια. Καθόλου δεν είναι παράξενο ότι η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στο νέο καθεστώς της Συρίας, στη μετά Άσαντ εποχή, καθόλου τυχαία δεν είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας, η οποία, εκτός των συριακών ενεργειακώ­ν οικοπέδων, έχει τις μοναδικές Βάσεις στην περιοχή, αυτές της Ταρτούς πάνω από το Σουέζ, το οποίο συνιστά ένα από τα κεντρικά σημεία ελέγχου των οδών του πετρελαίου και της ενέργειας.

Η Τουρκία διαβάζει καλά το ενεργειακό και γεωπολιτικ­ό παιχνίδι και ο συνδυασμός ελέγχου του λιμανιού της Αμμοχώστου και της Χερσονήσου της Καρπασίας τής προσφέρει: α) Παροχή ασφάλειας στην απόληξη αγωγών στο Τσεϊχάν και στη βάση της Μερσίνας και γενικότερα. β) Προβολή ισχύος και περιπολίες από την Κύπρο, χωρίς να χρειάζεται η μετακίνηση νέων δυνάμεων από τη Μερσίνα. Ή και όταν θα μετακινούν­ται έχουν μια δεύτερη βάση στήριξης.

 ??  ?? Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρ­ίων Μουσταφά Ακιντζί.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρ­ίων Μουσταφά Ακιντζί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece