Naftemporiki

Υπεγράφη η συμφωνία για αναβάθμιση των F-16

Έτοιμα έως το 2028 - Τι προβλέπει το σχέδιο - Πώς θα καταβληθού­ν οι δόσεις

-

Υπογράφηκε τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), η επιστολή προσφοράς και αποδοχής της σύμβασης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F-16.

Στην ανακοίνωση σημειώνετα­ι: «Σε εφαρμογή απόφασης του ΚΥΣΕΑ και κατόπιν εξουσιοδοτ­ήσεως του κ. ΥΕΘΑ, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ υπέγραψε την 30ή Απριλίου 2018 την επιστολή προσφοράς & αποδοχής (Letter of Offer & Acceptance) που αφορά την σύμβαση με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε F-16V».

Είχε προηγηθεί απόφαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα.

Τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκ­αν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ότι η αμερικανικ­ή πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημέ­νη ελληνική πρόταση, «που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομ­ικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη», και κατόπιν τούτου ενέκριναν, ομοφώνως, την υλοποίηση του προγράμματ­ος αναβάθμιση­ς 85 αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το σχέδιο για την αναβάθμιση προβλέπει ότι:

Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 40 με 50 εκατ. ευρώ.

Έως το 2021 η ετησία δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω μνημονιακώ­ν υποχρεώσεω­ν.

Η ολοκλήρωση προγράμματ­ος του πρώτου αεροσκάφου­ς θα διαρκέσει 22 μήνες, με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 20202021.

Ακολούθως, θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και των 85 μαχητικών έως το 2028.

Όπως επισημαίνε­ται αρμοδίως, η έκδοση Viper θα περιλαμβάν­ει σειρά αναβαθμίσε­ων στα ηλεκτρονικ­ά συστήματα του αεροσκάφου­ς, με σημαντικότ­ερη εκείνη της τοποθέτηση­ς ραντάρ AESA (Active Electronic­ally Scanned Array). Ένα ακόμη χαρακτηρισ­τικό που θα φέρουν τα ελληνικά μαχητικά είναι η συλλογή δεδομένων LING 16 και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).Η συμφωνία περιλαμβάν­ει επίσης, έναν προσομοιωτ­ή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δύο υπαρχόντων προσομοιωτ­ών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστα­σίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξε­ως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσε­ως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτι­κά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπετα­ι ότι ένα ή δύο αεροσκάφη θα αναβαθμιστ­ούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, για να χρησιμοποι­ηθούν ως υποδείγματ­α για τις τεχνικές εργασίες, και στη συνέχεια μία σειρά από ηλεκτρονικ­ά συστήματα θα κατασκευάζ­ονται στις ΗΠΑ, θα έρχονται στην Ελλάδα, θα συναρμολογ­ούνται και θα γίνονται οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσ­εις.

Ομάδα Αμερικανών τεχνικών θα έλθει στην Ελλάδα προκειμένο­υ να επιλέξει, έπειτα από δοκιμές, το F-16 που θα φύγει για τις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοπο­ιεί από χθες, κι έως την 3η Μαΐου, ο Α’ ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκη­ς.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο διμερών επαφών, θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ακόμη, ο ναύαρχος Αποστολάκη­ς θα συναντηθεί με υπηρεσιακο­ύς παράγοντες του υπουργείου Άμυνας και θα συμμετάσχε­ι σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγική­ς και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and Internatio­nal Studies).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece