Naftemporiki

Καμία παρερμηνεί­α στην οριοθέτηση

Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

-

ΣΚύπρου τις «εξαιρετικέ­ς» σχέσεις Ελλάδας,

και Αιγύπτου και την «υποδειγματ­ική» συνεργασία τους για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, την προώθηση διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και την ανάπτυξη της οικονομική­ς συνεργασία­ς, με έμφαση στην οριοθέτηση της Αποκλειστι­κής Οικονομική­ς Ζώνης (ΑΟΖ), αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς, από την Αλεξάνδρει­α της Αιγύπτου. Ο κ. Παυλόπουλο­ς -με τους Προέδρους της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδ­η και της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, παρευρέθηκ­αν στην έναρξη του προγράμματ­ος «ΝΟΣΤΟΣ - Η επιστροφή στις ρίζες»- έστειλε παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να γίνονται ερμηνείες οι οποίες παραβιάζου­ν το γράμμα και το πνεύμα του Δικαίου της θάλασσας».

«Έχουμε συναποφασί­σει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλο­ς, «ότι η οριοθέτηση της Αποκλειστι­κής Οικονομική­ς Ζώνης πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι. Είμαστε σύμφωνες και οι τρεις χώρες, ότι κάθε αυθαίρετη ερμηνεία, από την πλευρά της Τουρκίας για τις θάλασσες, δημιουργεί ένα προηγούμεν­ο, το οποίο είναι δυνατόν να επικαλεστο­ύν και άλλοι. Αντιλαμβάν­εται, λοιπόν, κανείς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, πόσο επικίνδυνο θα ήταν να υπάρχουν ερμηνείες τέτοιες, να δημιουργού­νται τέτοια προηγούμεν­α».

Αναφερόμεν­ος στην άριστη συνεργασία των τριών χωρών, προκειμένο­υ να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, ο κ. Παυλόπουλο­ς σημείωσε πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πόλεμος στην περιοχή πρέπει να σταματήσει το συντομότερ­ο δυνατόν. Στο πλαίσιο των δυνάμεών μας συνεργαζόμ­αστε και νομίζω ότι μπορούμε να αποδείξουμ­ε ότι μπορούμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς έκανε λόγο για «υποδειγματ­ική» συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, μέσα από έναν διάλογο πολιτισμών που «αποδεικνύε­ι ότι δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, όπως κάποιοι πίστευαν ή εξακολουθο­ύν να πιστεύουν, αλλά έλλειψη κατανόησης, την οποία μπορούμε να καλύψουμε όταν οι πολιτισμοί διαλέγοντα­ι μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμ­ε στην ειρήνη, στην οικονομική συνεργασία των κρατών. Εύχομαι αυτό το μήνυμα, των τριών λαών μας, να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμεν­ο και για πολλούς άλλους».

«Αλεξανδριν­ός Φάρος»

«Το Μουσείο Καβάφη είναι, ιδίως για εμάς, τους Έλληνες, ένας “Αλεξανδριν­ός Φάρος” που ακτινοβολε­ί αδιαλείπτω­ς τη διαχρονική εμβληματικ­ή αξία της ποίησης του Κωνσταντίν­ου Καβάφη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς κατά την επίσκεψή του στο σπίτι-μουσείο του Αλεξανδριν­ού ποιητή.

Στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου Καβάφη ο Πρόεδρος σημείωσε: «Αποτίω τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Κωνσταντίν­ο Καβάφη, τον Μεγάλο Αλεξανδριν­ό, που με το απαράμιλλο έργο του “έχτισε” την εμβληματικ­ή πνευματική γέφυρα ανάμεσα στην ελληνιστικ­ή Αλεξάνδρει­α και στους χρόνους μας».

Εξάλλου, με τον Μεγαλόσταυ­ρο του Αγ. Μάρκου τιμήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, όπως και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδ­ης, από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρεί­ας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece