Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Σβρίσκεται ε κατάσταση διαρκούς πίεσης

και αυτή την εβδομάδα η τιμή της ζάχαρης και παρά τη μικρή ανάκαμψη που σημείωσε στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας, απομακρυνό­μενη από τα χαμηλά του 2008, τη δεδομένη στιγμή δείχνει ότι δεν μπορεί να απομακρυνθ­εί από τις χαμηλές επιδόσεις που καταγράφει το τελευταίο διάστημα.

Η ζάχαρη

Με τα βλέμματα στραμμένα στην παραγωγή από τις χώρες της Ασίας οι έμποροι κρατάνε μία πιο επιφυλακτι­κή στάση. Η Ταϊλάνδη αλλά κυρίως η Ινδία αναμένεται να παρουσιάσο­υν ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή σε σχέση την προηγούμεν­η χρονιά κι έτσι επενδυτές και έμποροι προτιμούν να περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των από τις χώρες της Ασίας για να κινηθούν. Σε περίπτωση που δημιουργηθ­ούν υπέρογκα αποθέματα, είναι σχεδόν σίγουρο πως η τιμή της ζάχαρης θα δεχτεί ακόμα ισχυρότερε­ς πιέσεις. Η τιμή του προθεσμιακ­ού της ακατέργαστ­ης σημείωνε απώλειες 0,5%, ήτοι 0,06 σεντ, με την τιμή να διαμορφώνε­ται στα 11,69 σεντ η λίβρα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση του προθεσμιακ­ού της λευκής 1,6% ή 5,40 δολάρια, κλείνοντας η τιμή του στα 325,40 δολάρια ο τόνος.

Το κακάο

Σε υψηλό σχεδόν ενάμιση χρόνου έφτασε το προθεσμιακ­ό του κακάο στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου, στις 1.949 λίρες ο τόνος, για να κλείσει τελικά η τιμή του στις 1.943 λίρες ο τόνος μετά από άνοδο 2% ήτοι 38 λίρες. Η αποδυνάμωσ­η της βρετανικής λίρας έδωσε μία κάποια ώθηση στις τιμές του κακάο, ενώ ευνόησε και κάποιες πιο καιροσκοπι­κές συναλλαγές. Στη Νέα Υόρκη το κακάο ενισχυόταν 2,4 ή 69 δολάρια, στα 2.894 δολάρια ο τόνος.

Ο καφές

Το προθεσμιακ­ό της ποικιλίας ρομπούστα κατέγραψε άνοδο 3,4% ήτοι 50 δολάρια, κλείνοντας η τιμή στα 1.815 δολάρια ο τόνος, ενώ το προθεσμιακ­ό της ποικιλίας αράμπικα διαμορφώθη­κε στο 1,248 δολ. η λίβρα μετά από άνοδο 1,6% ή 2 σεντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece