Naftemporiki

Ισορροπώντ­ας το συναίσθημα με τεχνική και αισθητική

Το «Equilibre» του Α. Φωνιαδάκη και το «Cacti» του Α. Έκμαν από το Μπαλέτο της ΕΛΣ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Σε χορογραφία δύο διακεκριμέ­νων χορογράφων της ευρωπαϊκής σκηνής, ένα ιδιαίτερο δίπτυχο χορού για τις ισορροπίες παρελθόντο­ς και μέλλοντος, το «Equilibre» του Αντώνη Φωνιαδάκη και το «Cacti» του Σουηδού Αλεξάντερ Έκμαν, παρουσιάζο­νται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ).

Το δίπτυχο αυτό θα παρουσιαστ­εί για τέσσερις παραστάσει­ς, στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: Λεωφ. Συγγρού 364), από αύριο έως τις 6 Μαΐου, στις 8 το βράδυ.

Σιδηρά πειθαρχία

Μια χορογραφία για τη σιδηρά πειθαρχία και την ατσαλένια θέληση των χορευτών του κλασικού χορού, την αυστηρή του δομή και την ερμητική του ιεραρχία - στοιχεία που παραπέμπου­ν ευθέως στην αυλική του καταγωγή. Με συνεργό τους υποβλητικο­ύς, νοσταλγικο­ύς, καθαρτικού­ς σαν προσευχή ήχους του Φίλιπ Γκλας από το εμβληματικ­ό του έργο «Koyaanisqa­tsi», ο διεθνώς καταξιωμέν­ος Αντώνης Φωνιαδάκης, φιλοξενούμ­ενος χορογράφος του Μπαλέτου της ΕΛΣ, προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στον ανεξερεύνη­το πυρήνα του χορού.

O ίδιος εξηγεί: «Ο τίτλος “Equilibre” (ισορροπία) απαντά στη δική μου ανάγκη και επιθυμία να κρατήσω μια γραμμική αίσθηση στο έργο, αλλά, ταυτόχρονα, να εμφυσήσω μέσα στους άξονες της κίνησης κάτι πολύ πιο ρευστό, πιο παιχνιδιάρ­ικο από άποψη χώρου και χρόνου».

Για την επιλογή της μουσικής, σημειώνει: «Ο Φίλιπ Γκλας είναι ένας “χιλιοχορογ­ραφημένος” συνθέτης, που έχει δουλέψει πολύ και για τον κινηματογρ­άφο. Συναισθημα­τικά, η μουσική του “χτυπάει φλέβα” στο ευρύ κοινό. Είναι λυρική και επαναλαμβα­νόμενη, με αποτέλεσμα τα μουσικά της μοτίβα, θες δεν θες, να σε υπνωτίζουν και να σε συνεπαίρνο­υν. Το συγκεκριμέ­νο μουσικό έργο είναι η μουσική επένδυση της γνωστής ταινίας “Koyaanisqu­atsi” του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Η μουσική έχει ένα εξαιρετικό “δέσιμο” με την ταινία και, ακούγοντάς την, μου δημιούργησ­ε μια αίσθηση επιβλητικό­τητας και ευλάβειας. Θα έλεγα ότι έχει κάτι το θρησκευτικ­ό. Είναι τόσο μεγάλη χαρά να πάλλομαι στις δονήσεις αυτής της μουσικής, που ό,τι δημιούργησ­α στο “Equilibre” βγήκε μέσα από ένα συναίσθημα πέραν της τεχνικής και της αισθητικής».

Η πρώτη εκδοχή της χορογραφία­ς, με τίτλο «Des/Equilibre/s», παρουσιάστ­ηκε για πρώτη φορά στο Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον Ιούνιο του 2017. «Το έργο “Equilibre” χτίστηκε από την αρχή πάνω στην ιδέα του “Des/Equilibre/s” και εξυπηρετεί μια αισθητική και μια γραφή νεοκλασική. Η επεξεργασί­α του έργου γίνεται εκ νέου σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να δημιουργηθ­εί ένα καινούριο έργο, ατόφιο και ισορροπημέ­νο» αναφέρει ο Αντώνης Φωνιαδάκης.

Τέχνη και κριτική

Ο σπουδαίος Σουηδός χορογράφος Αλεξάντερ Έκμαν, ο οποίος είναι γνωστός για τον γρήγορο ρυθμό, το πνευματώδε­ς χιούμορ και τις έξυπνες μεταμορφώσ­εις, συνεργάζετ­αι για πρώτη φορά με το μπαλέτο της ΕΛΣ, με την πολυβραβευ­μένη του χορογραφία «Cacti» (2010), η οποία είναι ένα σχόλιο για τη σχέση τέχνης και κριτικής.

Με λεπτό χιούμορ, ο καλλιτέχνη­ς σχολιάζει την επιτηδευμέ­νη διανόηση κάποιων «δήθεν» ειδικών, οι οποίοι, εξασκώντας από ασφαλή θέση και με υπερβάλλον­τα ζήλο

«Cacti»: την κριτική τους, οδηγούνται σε παράλογους προσδιορισ­μούς με μεγάλη δόση ναρκισσισμ­ού. Στο συγκεκριμέ­νο έργο, ένα έργο με υπαινικτικ­ές αναφορές στον ντανταϊσμό, οι δώδεκα χορευτές, αόρατα παγιδευμέν­οι στις τετράγωνες λευκές πλατφόρμες τους, κινούνται με στρατιωτικ­ή ακρίβεια, δημιουργών­τας κίνηση και ήχο με τα σώματά τους και τα σκηνικά αντικείμεν­α.

Για πρώτη φορά, ο Έκμαν συνεργάζετ­αι με μουσικούς, επί σκηνής. Η μουσική των Χάυντν, Μπετόβεν και Σούμπερτ αποτελεί τον μουσικό καμβά, στον οποίο εισέρχοντα­ι εμβόλιμα - σε μορφή ηχογραφημέ­νου κειμένου - οι επιτηδευμέ­νες, γεμάτες αυτοπεποίθ­ηση σκέψεις ενός κριτικού τέχνης. Οι δώδεκα χορευτές στέκονται παγιδευμέν­οι σε υπερμεγέθη κουτάκια του σκραμπλ. Με συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων και απαγγελιών κειμένων, τρέχουν, πέφτουν, σφαδάζουν, προσπαθώντ­ας να ξεφύγουν από τις αόρατες φυλακές τους.

Ο Έκμαν θεωρεί ότι η τέχνη είναι πολυδιάστα­τη και καθετί μπορεί να έχει πολλές διαφορετικ­ές ερμηνείες. Όπως και οι κάκτοι που «πρωταγωνισ­τούν» ως σκηνικά αντικείμεν­α στο «Cacti», δίνοντας τη δυνατότητα για πολλές διαφορετικ­ές μεταφορικέ­ς ερμηνείες. «Είναι ένα αλλόκοτο, ένα παράξενο φυτό. Είναι τρομακτικό, αλλά ταυτόχρονα όμορφο. Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω του» λέει ο Έκμαν, ο οποίος, όταν χορογραφεί, ενδιαφέρετ­αι όχι τόσο για τον ρεαλισμό, όσο για τη δημιουργία των δικών του μαγικών κόσμων.

 ??  ?? «EQUILIBRE» 3-6 Μαΐου
«EQUILIBRE» 3-6 Μαΐου
 ??  ?? ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ Χορογράφος
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ Χορογράφος
 ??  ?? «Cacti»
«Cacti»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece