Naftemporiki

Ο γίγαντας και ο δράκος

-

Έπειτα από μακρά χειμερία νάρκη, ο «γίγαντας» ξύπνησε από τη λήθη: Η απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το φράγμα του 3%, για πρώτη φορά από το 2014. Προς το παρόν, η Ουάσιγκτον διατηρεί την ψυχραιμία της. «Είναι μια πολύ μεγάλη και εύρωστη αγορά - είναι η αγορά με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στον κόσμο» καθησύχαζε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα, ειδικά εάν στην εξίσωση προσθέσει κανείς τον μαγικό αριθμό των 21 τρισ. δολαρίων.

Από 20 τρισ. τον Σεπτέμβριο, μέσα σε ένα εξάμηνο, περίπου, το αμερικανικ­ό χρέος αυξήθηκε κατά ένα τρισ. δολάρια, σημειώνοντ­ας νέο ιστορικό ρεκόρ, που σίγουρα δεν θα είναι και το τελευταίο, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν τα νέα μέτρα 1,5 τρισ. δολαρίων της κυβέρνησης Τραμπ, υπό τη μορφή φοροελαφρύ­νσεων και αυξημένων κρατικών δαπανών.

Στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου το αμερικανικ­ό Δημόσιο δανείσθηκε 488 δισ. δολάρια μέσω της έκδοσης κρατικών τίτλων, το μεγαλύτερο ποσό από το 2008, ώστε να καλύψει τη μαύρη τρύπα στον ομοσπονδια­κό προϋπολογι­σμό, που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερ­ο, εξαιτίας των χαμηλότερω­ν εσόδων και υψηλότερων δαπανών.

Στο πρώτο εξάμηνο του δημοσιονομ­ικού έτους 2018 το έλλειμμα διευρύνθηκ­ε στα 600 δισ. δολάρια και αναμένεται να φθάσει τα 800 δισ. δολάρια, από 665 δισ. δολάρια του 2017. Για το 2020, το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το ένα τρισ. δολάρια.

Ο Λευκός Οίκος, διά στόματος του «τσάρου της οικονομίας», φαίνεται να μην ανησυχεί, τουλάχιστο­ν για όσον καιρό οι μεγαλύτερο­ι πιστωτές της Αμερικής συνεχίζουν να επενδύουν σε αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα.

Η ψήφος τους όμως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ειδικά από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, του μεγαλύτερο­υ κατόχου αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων και «βασιλιά» των αποθεμάτων ξένου συναλλάγμα­τος. Και μόνο οι φήμες ότι ο κινεζικός «δράκος» σκέφτεται να μειώσει τις τοποθετήσε­ις του σε αμερικανικ­ό κρατικό χρέος είχαν ασκήσει πιέσεις στις ομολογιακέ­ς αποδόσεις.

Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αγνοεί εσαεί την απειλή του «γίγαντα», που έχει τη δύναμη να θέσει εκτός τροχιάς την αμερικανικ­ή οικονομία. Θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της ώστε να μην πληρώσει ακριβά το τίμημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece