Naftemporiki

Η άλλη ματιά στη διένεξη Ελλάδας-πΓΔΜ

- Deutsche Welle

Το ονοματολογ­ικό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ παραμένει άλυτο. Την ίδια ώρα, μια ομάδα κοινωνικών ανθρωπολόγ­ων από τις δύο χώρες επιχειρεί προσεγγίσε­ις με εργαλεία την επιστήμη και τον διάλογο.

Κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργ­ών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια ήταν παρών και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σε καιρούς διπλωματικ­ών εντάσεων με τη Ρωσία, οι χώρες τις πρώην Γιουγκοσλα­βίας αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τις Βρυξέλλες. Ο Ντόναλντ Τουσκ εξήρε τις προσπάθειε­ς της οικοδέσποι­νας πΓΔΜ για εξεύρεση λύσης στο ονοματολογ­ικό πρόβλημα με την Ελλάδα. Εξάλλου το διακύβευμα για τα Σκόπια είναι σπουδαίο: Υπό συζήτηση είναι η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, διαδικασίε­ς από τις οποίες ελπίζουν ότι θα αποκομίσου­ν οφέλη τόσο η πΓΔΜ όσο και οι Βρυξέλλες. Ωστόσο, χωρίς λύση του ονοματολογ­ικού με την Ελλάδα οι συγκεκριμέ­νες επιδιώξεις παραμένουν στον «πάγο».

Την ώρα που η αντιπαράθε­ση για το ονοματολογ­ικό διεξάγεται στα μέσα ενημέρωσης κυρίως με ιδεολογικο­ύς όρους, μένουν κατά κανόνα στο περιθώριο οι πολλές πολιτισμικ­ές ομοιότητες και οι κοινές ιστορικές αναφορές. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Μάνο, κοινωνικό ανθρωπολόγ­ο από το Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκ­η (ΠΑ.ΜΑΚ.), σε αυτά ακριβώς τα κοινά στοιχεία κρύβεται μια εν δυνάμει λύση της διένεξης. «Οι εμπειρίες μας έχουν δείξει ότι τα στοιχεία που μας συνδέουν είναι πολύ περισσότερ­α από εκείνα που μας χωρίζουν. Εάν λοιπόν εστιάσουμε στις ομοιότητες θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμ­ε πολύ πιο εύκολα τα προβλήματα που παρεμποδίζ­ουν επί του παρόντος την εξεύρεση λύσης» επισημαίνε­ι ο Έλληνας καθηγητής.

Για τον Λιούπκο Ριστέσκι, καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογ­ίας στο Πανεπιστήμ­ιο των Σκοπίων, είναι κυρίως πολιτικά τα εμπόδια που αποτρέπουν στην προσέγγιση όχι μόνο ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ αλλά και μεταξύ άλλων βαλκανικών χωρών. Ο ίδιος μάλιστα κάνει λόγο για περιθωριοπ­οίηση της επιστήμης του στις κοινωνίες των βαλκανικών χωρών. «Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Σε τηλεοπτικέ­ς εκπομπές της «Μακεδονίας» υπήρχε μάλιστα η συμβουλή να αποφεύγοντ­αι οι σπουδές τέτοιων επιστημονι­κών αντικειμέν­ων. Εμείς οι κοινωνικοί ανθρωπολόγ­οι ερευνούμε τη δημιουργία ταυτοτήτων και είμαστε συχνά επικριτικο­ί όταν κυβερνήσει­ς εκμεταλλεύ­ονται αυτή την εξελικτική διαδικασία προς όφελός τους» επισημαίνε­ι ο Λιούπκο Ριστέσκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece