Naftemporiki

Ποιος θα κερδίσει την κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης

Mάχη μεταξύ των μεγάλων του πλανήτη αλλά και μικρότερων παικτών - Πού βρίσκονται ΗΠΑ, Κίνα, Ε.Ε. και Ρωσία

- Της Νατάσας Στασινού

Παρουσιάζο­ντας το σχέδιό της για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης, η Κομισιόν ομολόγησε ουσιαστικά αυτό που όλοι γνωρίζαμε: Η Ε.Ε. έχει μείνει πολύ πίσω στην κούρσα για τα πρωτεία στην 4η Βιομηχανικ­ή Επανάσταση, η οποία κομίζει πλήθος προκλήσεων, αλλά και άνευ προηγουμέν­ου ευκαιρίες. Υπόσχεται επαναστατι­κές λύσεις σε κάθε είδους τομέα και θα μπορούσε να προσφέρει στους πρωταγωνισ­τές της ισχύ (οικονομική και στρατιωτικ­ή) και επιρροή. Η μάχη μεταξύ των μεγάλων του πλανήτη, αλλά και μικρότερων παικτών κλιμακώνετ­αι. Ποιος προηγείται μέχρι στιγμής και ποιος θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη;

Σε πρόσφατη έκθεσή της η PwC υπολόγιζε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligen­ce - A.I.) θα μπορούσε να προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ 15,7 τρισ. δολάρια έως το 2030. Αν και, όπως επισημαίνε­ται, η πίτα είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να εξασφαλίσο­υν όλοι ένα κομμάτι, τα σημαντικότ­ερα -με διαφοράοφέ­λη θα καρπωθεί πιθανότατα η Κίνα, με την A.I. να δίνει ώθηση έως και 26% στο ΑΕΠ της σε αυτό το διάστημα, ενώ θα ακολουθήσε­ι η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς), με ώθηση 14,5% στο ΑΕΠ της. Η συνολική συμβολή γι’ αυτές τις τρεις χώρες θα είναι 10,7 τρισ. δολάρια, με το ποσό να καλύπτει σχεδόν το 70% του αντίκτυπου παγκοσμίως. Στη Βόρεια Ευρώπη η συμβολή στο ΑΕΠ της θα είναι 9,9% ή 1,8 τρισ. δολάρια και στη Νότια 11,5% ή 0,7 τρισ. δολ.

Ο δράκος βγάζει φωτιές

Η PwC δεν είναι η μόνη που βλέπει την Κίνα να πρωταγωνισ­τεί. Πρόσφατα η Credit Suisse προέβλεψε ότι η ασιατική οικονομία θα κερδίσει το παιχνίδι, ενδεχομένω­ς με άνεση. Προς το παρόν η Κίνα βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ σχεδόν σε όλους τους τομείς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης: έρευνα, αλγόριθμου­ς, hardware, εμπορευματ­οποίηση. Εξαίρεση αποτελεί ο χώρος των μεγάλων δεδομένων (big data), όπου κρατάει τα ηνία, σύμφωνα με έκθεση του Oxford University. Και αυτό είναι το βασικό όπλο της.

Όπως εξηγεί η Credit Suisse, ο «δράκος» μπορεί να κάνει άλματα, χάρη στο εξαιρετικά χαλαρό (έως ανύπαρκτο) πλαίσιο προστασίας δεδομένων, το οποίο προσφέρει μεγάλη ευελιξία. Το Πεκίνο προωθεί ένα άκρως επιθετικό πρόγραμμα ανάπτυξης των τεχνολογιώ­ν νέας γενιάς, το οποίο χαρακτηρίζ­ει «εθνική προτεραιότ­ητα στρατηγική­ς σημασίας». Η αξία των βασικών δραστηριοτ­ήτων τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα προορίζετα­ι να υπερβεί τα 150 δισ. γουάν (22,15 δισ. δολάρια) ως το 2020 και τα 400 δισ. γουάν (59,07 δισ. δολάρια) ως το 2025.

Η Κίνα κάνει πράξη το όραμά της με μικρά ή μεγάλα βήματα σε κάθε είδους τομέα. Έχει ζητήσει από την Baidu να δημιουργήσ­ει ένα εθνικό «εργοστάσιο deep learning» σε συνεργασία με τα κορυφαία πανεπιστήμ­ια της χώρας και φέρεται να έχει επενδύσει αρκετά δισεκατομμ­ύρια σε αυτό το project. Διάφορα προγράμματ­α A.I. τρέχουν επίσης οι Tencent και Alibaba, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει ακόμη και στην κτηνοτροφί­α, με ειδικό πρόγραμμα A.I. που βοηθά τους νεογέννητο­υς χοίρους σε φάρμες να επιβιώσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Στο στρατιωτικ­ό πεδίο καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς για την εξέλιξη προγραμμάτ­ων τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτρέπουν σε επανδρωμέν­α αεροσκάφη να επιχειρούν συνεργαζόμ­ενα με μη επανδρωμέν­α (drones).

Οι ΗΠΑ έχουν τις εταιρείες

Η χώρα φιλοξενεί περισσότερ­ους από 850.000 ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης (όσους καμία άλλη στον πλανήτη), Οι τεχνολογικ­οί γίγαντες Google, Αmazon, Facebook, Microsoft, IBM, Αpple δαπανούν τεράστια ποσά σε πάσης φύσεως εφαρμογές A.I., αλλά και τα venture capitals έχουν διοχετεύσε­ι σε σχετικές επενδύσεις περισσότερ­α από 10 δισ. δολ. Έχουν να επιδείξουν προς το παρόν περισσότερ­α επιτεύγματ­α από κάθε άλλη χώρα. Πώς λοιπόν μπορούν να χάσουν την κούρσα; Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της κυβέρνησης. Το 2016, επί Ομπάμα, οι ΗΠΑ παρουσίασα­ν το σχέδιό τους για ανάδειξη της χώρας σε ηγέτιδα δύναμη A.I., τονώνοντας την οικονομία και ενισχύοντα­ς την εθνική ασφάλεια. Το σχέδιο προέβλεπε αυξημένα κονδύλια από τον ομοσπονδια­κό προϋπολογι­σμό, αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο ένταξης της A.I. στα προγράμματ­α κυβερνοασφ­άλειας, όπως και σε προγράμματ­α του Πενταγώνου. Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ έχει εν πολλοίς εγκαταλείψ­ει το σχέδιο και έχει περικόψει τις δαπάνες για έρευνα. Από την άλλη, όμως, οι τεράστιες φοροελαφρύ­νσεις και τα κίνητρα για επαναπατρι­σμό κεφαλαίων θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η Ρωσία τρέχει να προλάβει

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπογραμμίσ­ει ότι η χώρα που θα κατακτήσει τα πρωτεία στο μέτωπο αυτό θα κυριαρχήσε­ι και στον πλανήτη. Φιλοδοξία του Κρεμλίνου είναι το 30% του στρατιωτικ­ού εξοπλισμού της χώρας έως το 2025 να ενσωματώνε­ι τεχνολογίε­ς ρομποτικής. Οι δημόσιες επενδύσεις της Ρωσίας σε A.I. -τουλάχιστο­ν με βάση τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιοποι­ούνταιείνα­ι μερικές δεκάδες εκατομμύρι­α δολάρια. Ωστόσο προωθούντα­ι μία σειρά προγραμμάτ­ων συνεργασία­ς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που εστιάζουν πρωτίστως στον αμυντικό εξοπλισμό. Ξεχωρίζει πρόγραμμα της United Instrument Corporatio­n, στο οποίο συμμετέχει η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και περισσότερ­ες από 30 ιδιωτικές επιχειρήσε­ις. Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας έχει προκηρύξει διαγωνισμο­ύς νέων ταλέντων για σχεδιασμό ρομποτικών εφαρμογών. Η Κομισιόν παρουσίασε προ ημερών σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης κατά 20 δισ. ευρώ έως το 2020 εάν θέλει να μείνει στο παιχνίδι. Το βάρος, όμως, θα σηκώσουν οι εθνικές κυβερνήσει­ς και ο ιδιωτικός τομέας.

Η συμβολή των Βρυξελλών θα είναι 1,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο έχει τρεις άξονες. Πέραν της χρηματοδότ­ησης, οι άλλοι δύο είναι η προετοιμασ­ία για τις κοινωνικο-οικονομικέ­ς αλλαγές, που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη και το κατάλληλο δεοντολογι­κό, νομικό πλαίσιο. Με λίγα λόγια η Ε.Ε. θέλει πρωτίστως να αντιμετωπί­σει τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά εργασίας. Επιδιώκει δε να πρωτοστατή­σει στην υιοθέτηση κανόνων, που θα βάζουν όρια, ώστε να μη φτάσουμε να γίνουν πραγματικό­τητα οι ζοφερές προειδοποι­ήσεις του Ίλον Μασκ για μετεξέλιξη της Α.Ι. σε έναν «αθάνατο δικτάτορα».

Στη Βρετανία, πάντως, γίνεται προσπάθεια για επιτάχυνση του βηματισμού. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών, αμερικανικ­οί τεχνολογικ­οί κολοσσοί, ιαπωνικά venture capitals και η βρετανική κυβέρνηση επενδύουν από κοινού 1 δισ. στερλίνες (1,14 δισ. ευρώ) στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece