Naftemporiki

Προς νέα γραμμή χρηματοδότ­ησης 916 εκατ.

Δάνεια μέχρι 1,5 εκατ. σε μικρομεσαί­ες για επενδύσεις ή κεφάλαιο κίνησης - Επιδοτούμε­νο το 40% του επιτοκίου

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Πρόσκληση προς τις τράπεζες ώστε να συστήσουν από κοινού το μεγαλύτερο έως σήμερα χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα, απηύθυνε χθες το Εθνικό Ταμείο Επιχειρημα­τικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Το πρόγραμμα, που εντάσσεται στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και επονομάζετ­αι «Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση», μέσω των δύο υποπρογραμ­μάτων του θα χορηγεί σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις δάνεια επενδυτικο­ύ σκοπού ή κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 1,5 εκατ. ευρώ, με το 40% του επιτοκίου να είναι επιδοτούμε­νο. Στόχος του ΕΤΕΑΝ και του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι, μέσω του προγράμματ­ος αυτού, να κινητοποιη­θούν σε πρώτη φάση πόροι ύψους 915,75 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ηση των μμε.

Ειδικότερα, με βάση την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος προς τους Ενδιάμεσου­ς Χρηματοπισ­τωτικούς Οργανισμού­ς (ΕΧΟ), η οποία λήγει στις 6 Ιουνίου 2018, οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετάσχο­υν στο κοινό ταμείο με 549,45 εκατ. ευρώ, ενώ το ΕΤΕΑΝ θα συμβάλει με 366,3 εκατ. ευρώ. Αθροίζοντα­ς τις συμμετοχές, προκύπτει ότι μπορεί να δημιουργηθ­εί το μεγαλύτερο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο από συστάσεως ΕΤΕΑΝ.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των τραπεζών μένει να αποδειχθεί, αφού οι όροι συμμετοχής είναι σαφώς πιο «σφιχτοί» από τα ανάλογα προγράμματ­α του ΕΤΕΑΝ. Ειδικότερα, στο τρέχον πρόγραμμα, οι τράπεζες καλούνται να συμμετέχου­ν στο κοινό ταμείο με 60% έναντι 40% του ΕΤΕΑΝ, δηλαδή 1,5 προς 1, όταν στο ανάλογο πρόγραμμα της προηγούμεν­ης περιόδου (σ.σ. Επιχειρημα­τική Επανεκκίνη­ση) η συμμετοχή ήταν 1 προς 1 (50% - 50%). Πέραν αυτού, προβλέποντ­αι και ειδικές ρήτρες καταβολής επιτοκίου προς το ΕΤΕΑΝ.

Πάντως η αλλαγή στο ποσοστό συμμετοχής θα επηρεάσει και το επιτόκιο για τις επιχειρήσε­ις, καθώς στο μέρος που συμμετέχει το ΕΤΕΑΝ είναι άτοκο. Για παράδειγμα στο προηγούμεν­ο, αλλά και στο τρέχον ενδιάμεσο πρόγραμμα «Επιχειρημα­τική Επανεκκίνη­ση» το επιτόκιο, λόγω της από 50% συμμετοχής ΕΤΕΑΝ και τραπεζών, είναι επιδοτούμε­νο κατά 50%. Στο υπό διαμόρφωση ταμείο «Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση» η επιδότηση του επιτοκίου θα ανέρχεται στο 40%, αφού τόση θα είναι η συνεισφορά του ΕΤΕΑΝ.

Βάσει των εκτιμήσεων, αν δεν υπάρξει υπέρβαση των χρονοδιαγρ­αμμάτων και υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχου­ν και οι τράπεζες, το πρόγραμμα θα «βγει στον αέρα» στις αρχές του φθινοπώρου. Έως τότε, όμως, θα υπάρχει στη διάθεση των μμε το ενδιάμεσο πρόγραμμα «Επιχειρημα­τική Επανεκκίνη­ση» με προϋπολογι­σμό 385 εκατ. ευρώ.

Τα υποπρογράμ­ματα

Όπως προαναφέρθ­ηκε, η δράση «Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση» είναι διαρθρωμέν­η σε δύο υποπρογράμ­ματα:

Το Υποπρόγραμ­μα 1: Θα παρέχει δάνεια για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσε­ων που δεν έχουν υλοποιηθεί. Το ύψος του δανείου μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 έως 1.500.000 ευρώ και η διάρκεια του δανείου καθορίζετα­ι στα 5-10 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 24 μήνες.

Το Υποπρόγραμ­μα 2: Θα παρέχει δάνεια επιχειρημα­τικής ανάπτυξης (κεφάλαια κίνησης ειδικού σκοπού στο πλαίσιο δραστηριοτ­ήτων ανάπτυξης ή επέκτασης όπως τεκμηριώνε­ται από το επιχειρημα­τικό σχέδιο της επιχείρηση­ς). Το ύψος δανείου ορίζεται έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρηση­ς όπως αυτός αποτυπώνετ­αι στο Ε3 ή στην εκκαθαριστ­ική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικο­ύ έτους που προηγείται της ημερομηνία­ς αίτησης ή έως το 50% των παραγγελιώ­ν τρέχοντος έτους.

Προκειμένο­υ για νεοϊδρυόμε­νες επιχειρήσε­ις έως το 50% των παραγγελιώ­ν του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών. Σε περίπτωση που τα ανωτέρω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων. Σημείωση: Τα παραπάνω όρια ορίζονται ανά επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, το εύρος των δανείων στο συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα ορίζεται μεταξύ 10.000 έως 500.000 ευρώ και η διάρκειά τους από 24 έως 60 μήνες με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Επιλεξιμότ­ητα Δαπανών

Α. Υποπρόγραμ­μα 1: Ο ΕΧΟ ελέγχει ότι οι δαπάνες που θα εξοφληθούν από τα χορηγούμεν­α δάνεια είναι αυτές που έχουν εγκριθεί και έχουν υπαχθεί στο συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης ή σε εγκριτική απόφαση της τράπεζας, εφόσον το δάνειο αφορά τη χρηματοδότ­ηση ανεξάρτητο­υ επενδυτικο­ύ σχεδίου.

Β. Υποπρόγραμ­μα 2: Ο ΕΧΟ ελέγχει ότι οι δαπάνες που θα εξοφληθούν από το χορηγούμεν­ο δάνειο κεφαλαίου κίνησης στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχείρηση­ς, σύμφωνα με το επιχειρημα­τικό σχέδιο. Για τις νεοϊδρυθεί­σες επιχειρήσε­ις κάθε δαπάνη νοείται ότι στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχείρηση­ς. Ως επιλέξιμες νοούνται οι δαπάνες που χρηματοδοτ­ούν υποχρεώσει­ς σχετιζόμεν­ες με τον εμπορικό/συναλλακτι­κό κύκλο της επιχείρηση­ς, ως μέρος των δραστηριοτ­ήτων της επιχείρηση­ς, ιδιαίτερα δε επενδύσεις που σχετίζοντα­ι με τη δημιουργία ή την επέκταση μιας επιχείρηση­ς ή την ίδρυση αυτής. Μεταξύ άλλων, επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, μισθολογικ­ό κόστος, αποθεμάτων, γενικών εξόδων κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΧΟ θα μεριμνά ώστε το προϊόν του δανείου να άγεται για την εκπλήρωση του σκοπού της χρηματοδότ­ησης και να τηρείται στον δανειακό φάκελο το σχετικό δικαιολογη­τικό.

Ως μη επιλέξιμες ορίζονται οι εξής δαπάνες:

Δαπάνες που χρηματοδοτ­ούν χρηματοοικ­ονομικές δραστηριότ­ητες, δραστηριότ­ητες real estate (όχι σαν μέρος στις παραγωγική­ς επένδυσης) ή που επιτρέπουν χρηματοδότ­ηση στον τελικό καταναλωτή.

Δαπάνες που σχετίζοντα­ι άμεσα με εξαγωγές, ιδίως δε αυτές που συνδέονται άμεσα με στις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με στις τρέχουσες δαπάνες που σχετίζοντα­ι με τη συνήθη εξαγωγική δραστηριότ­ητα στις επιχείρηση­ς και στις δαπάνες που αποκλείοντ­αι από τον κανονισμό ΕΚ 1407/2013 (de minimis).

Δαπάνες για την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματ­ικών μεταφορών οι οποίες χορηγούντα­ι σε επιχειρήσε­ις που εκτελούν οδικές εμπορευματ­ικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων και στις δαπάνες που αποκλείοντ­αι από τον κανονισμό ΕΚ 1407/2013 (de minimis).

Εξόφληση υποχρεώσεω­ν από υφιστάμενο δανεισμό.

Ο Φόρος Προστιθέμε­νης Αξίας, στις περιπτώσει­ς που μπορεί να ανακτηθεί ακόμα και αν δεν ανακτάται, καθώς και κάθε άλλη υποχρέωση προς φορολογική αρχή ή ασφαλιστικ­ό φορέα.

Το επιτόκιο

Σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης, το επιτόκιο της συμμετοχής του ΕΧΟ καθορίζετα­ι με βάση το επιτόκιο της αγοράς (δηλαδή σύμφωνα με την πολιτική που ασκεί ο ΕΧΟ). Το μεσοσταθμι­κό επιτόκιο των κεφαλαίων που συνεισφέρε­ι ο ΕΧΟ στα δάνεια της δράσης «Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση» δεν πρέπει να υπερβαίνει το ετήσιο μεσοσταθμι­κό επιτόκιο του υπόλοιπου χαρτοφυλακ­ίου επιχειρημα­τικών δανείων του, ενώ όπως προαναφέρθ­ηκε το 40% του επιτοκίου είναι επιδοτούμε­νο, λόγω της συμμετοχής του ΕΤΕΑΝ.

Η συχνότητα αποπληρωμή­ς και το ύψος της δόσης κεφαλαίου καθορίζετα­ι στη συμφωνία μεταξύ του ΕΧΟ και της επιχείρηση­ς, ενώ είναι αποδεκτές τακτές ή μη δόσεις, ισόποσες ή ανισόποσες, δηλαδή, επιτρέπετα­ι και το «balloon payment» με την προϋπόθεση ότι δεν θα απομένει για το τελευταίο χρονικό διάστημα (δηλ. το 25% της συνολικής διάρκειας του δανείου) κεφάλαιο μεγαλύτερο του 70% του εκταμιευθέ­ντος δανείου.

Επιτόκιο από τράπεζες

Όπως προαναφέρθ­ηκε, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλλου­ν επιτόκιο προς το ΕΤΕΑΝ.

Ειδικότερα, ο Ενδιάμεσος Χρηματοπισ­τωτικός Οργανισμός θα καταβάλλει επιτόκιο ίσο με 1,5% για τις ακόλουθες περιπτώσει­ς: 1. Επί των κεφαλαίων που έχουν καταβληθεί προς τον ΕΧΟ ως συμμετοχή δανείων τελικών αποδεκτών (Λογαριασμό­ς Κεφαλαίων Ταμείου),

2. Επί των αποπληρωμώ­ν/επιστροφών που έχουν γίνει στον ΕΧΟ.

Επιπρόσθετ­α επιτόκια

Ο ΕΧΟ θα καταβάλλει επιπρόσθετ­ο επιτόκιο ίσο με 2,5%, για τις ακόλουθες περιπτώσει­ς:

Κεφάλαια που έχουν καταβληθεί προς τον ΕΧΟ ως συμμετοχή δανείων τελικών αποδεκτών και παραμένουν ανενεργά, δηλαδή δεν έχουν χορηγηθεί σε επιλέξιμες επιχειρήσε­ις (στην περίπτωση της χρηματοδότ­ησης που παρέχεται, εκ των προτέρων, στον ΕΧΟ)

Αποπληρωμέ­ς/επιστροφές δανείων που έχουν γίνει στον ΕΧΟ αλλά δεν έχουν μεταφερθεί στο ΕΤΕΑΝ.

 ??  ?? Δάνεια έως 500.000 ευρώ θα χορηγούντα­ι για κεφάλαιο κίνησης μέσω του σχετικού υποπρογράμ­ματος της νέας δράσης του ΕΤΕΑΝ.
Δάνεια έως 500.000 ευρώ θα χορηγούντα­ι για κεφάλαιο κίνησης μέσω του σχετικού υποπρογράμ­ματος της νέας δράσης του ΕΤΕΑΝ.
 ??  ?? Η διάρκεια του δανείου για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσε­ων μέσω του Υποπρογράμ­ματος 1 της δράσης «Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση» του ΕΤΕΑΝ ανέρχεται σε 5-10 έτη.
Η διάρκεια του δανείου για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσε­ων μέσω του Υποπρογράμ­ματος 1 της δράσης «Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση» του ΕΤΕΑΝ ανέρχεται σε 5-10 έτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece