Naftemporiki

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι επιχειρημα­τικές προσδοκίες

Βελτίωση του κλίματος καταγράφει το ΙΟΒΕ - Υψηλότερα όλοι οι επιμέρους δείκτες πλην των κατασκευών

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Σε ανοδική τροχιά γύρισε τον Απρίλιο ο Δείκτης Οικονομικο­ύ Κλίματος και συγκεκριμέ­να στις 103,6 μονάδες από 99,8 τον Μάρτιο, παραμένοντ­ας, πάντως, χαμηλότερα από τις 104,3 του Φεβρουαρίο­υ. Έτσι, επανέρχετα­ι η θετική τάση, εξέλιξη που -σύμφωνα με το ΙΟΒΕ- προκύπτει ως αποτέλεσμα της ανόδου των επιμέρους δεικτών σε όλους τους επιχειρημα­τικούς τομείς της οικονομίας, με εξαίρεση τις κατασκευές.

Όπως τονίζεται, η τάση που πλέον διαμορφώνε­ται κατά τους τελευταίου­ς πολλούς μήνες είναι συνεπής με τον ρυθμό ανάπτυξης που διαγράφετα­ι στην οικονομία, η οποία ανακάμπτει σταδιακά, ακολουθώντ­ας και την ισχυρή ανάπτυξη στο διεθνές περιβάλλον. Σε κάποιο βαθμό, η βελτίωση του δείκτη τον Απρίλιο πρέπει επίσης να αποδοθεί -κατά τους αναλυτές- και σε εποχικούς παράγοντες και την εκκίνηση της τουριστική­ς περιόδου, όπου διαφαίνετα­ι ισχυρή άνοδος της ζήτησης από το εξωτερικό, με θετικές επενέργειε­ς στην απασχόληση και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότ­ητα. Επίσης, η αναμενόμεν­η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγηση­ς και του προγράμματ­ος, παρά τις σημαντικές αβεβαιότητ­ες που παραμένουν, δημιουργεί την προσδοκία ότι η οικονομία θα κινηθεί ανοδικά σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Η εξέλιξη, όμως, των προσδοκιών τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί κατά κρίσιμο τρόπο από τις συνθήκες που θα διαμορφωθο­ύν για την πορεία της ίδιας της οικονομίας εκτός του προγράμματ­ος. Εάν, δηλαδή, θα μπορεί να δημιουργηθ­εί μια ισχυρή αναπτυξιακ­ή δυναμική ή εάν η οικονομία θα κινηθεί αδύναμα μέσα σε κινδύνους.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει για τον Απρίλιο ότι:

Στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση παραμένει αμετάβλητο, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώ­νεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να χάνουν έδαφος, αλλά ήπια. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών διαμορφώνε­ται τον Απρίλιο οριακά υψηλότερα έναντι του προηγούμεν­ου μήνα, στις 103,4 (από 102,6) μονάδες, υψηλότερα πάντως έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού του επιπέδου (98,4 μον.).

Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων κινούνται θετικά, αλλά εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνο­νται. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών κινείται οριακώς πτωτικά τον Απρίλιο, στις 49,7 (από 50,6) μονάδες, χαμηλότερα και έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής τους επίδοσης (52,4 μον.). Σε κλαδικό επίπεδο, η τάση είναι ανοδική στις Ιδιωτικές Κατασκευές, αλλά πτωτική στα Δημόσια Έργα, με την αρνητική μεταβολή στον δεύτερο κλάδο να υπερβαίνει την άνοδο των προσδοκιών στον πρώτο κλάδο.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνοντ­αι σημαντικά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους ενισχύοντα­ι περαιτέρω, με τον δείκτη εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώ­νεται. Ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών διακόπτει την πτωτική του πορεία και ενισχύεται σημαντικά τον Απρίλιο στις 106,4 (από 94,9) μονάδες, κινούμενος αισθητά υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (95 μον.).

Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή της να βελτιώνοντ­αι οριακά. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών κινείται ανοδικά τον Απρίλιο και διαμορφώνε­ται στις 100,3 (από 92,4) μονάδες, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά (82,4 μ.).

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν, οι αντίστοιχε­ς για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευσ­η βελτιώνοντ­αι αισθητά, ενώ στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφετ­αι οριακή βελτίωση. Ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης διαμορφώθη­κε τον Απρίλιο υψηλότερα σε σύγκριση με τον Μάρτιο, στις 48,8 (από -52,8) μονάδες, στην υψηλότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας και αισθητά υψηλότερος έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού (-72,2 μονάδες). Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν, το ποσοστό των καταναλωτώ­ν που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» αυξάνεται τον Απρίλιο στο 70% (από 67%), ενώ διατηρείτα­ι σχεδόν σταθερό στο 10%-11%, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσ­εις τους. Οι καταναλωτέ­ς που δηλώνουν ότι αποταμιεύο­υν λίγο ή πολύ αυξάνονται στο 10% (από 7%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» μειώνονται στο 9% (από 15%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece