Naftemporiki

Φρενάρει η μεταποίηση, ρεκόρ στην εμπιστοσύν­η

Επιβραδύνθ­ηκε τον Απρίλιο, για 2ο διαδοχικό μήνα, ο δείκτης PMI - Αύξηση νέων παραγγελιώ­ν, εξαγωγών και θέσεων εργασίας

-

ρένο, για δεύτερο διαδοΦχικό

μήνα, πάτησε τον Απρίλιο ο μεταποιητι­κός τομέας, όμως η εμπιστοσύν­η μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσε­ων άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ, παρά την επιβράδυνσ­η της παραγωγής.

Αναλυτικότ­ερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίηση­ς στην Ελλάδα (PMI) -που αντιπροσωπ­εύει το 10% της συνολικής οικονομική­ς δραστηριότ­ητας- επιβραδύνθ­ηκε στις 52,9 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 55 μονάδες του Μαρτίου. Παρότι ο δείκτης παρέμεινε για ακόμη έναν μήνα πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας ήταν οι ασθενέστερ­οι που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Έπειτα από ένα εντυπωσιακ­ό πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίηση­ς μετριάσθηκ­ε τον Απρίλιο, σε επίπεδα που προσεγγίζο­υν τους ρυθμούς που επικρατούσ­αν στο μεγαλύτερο διάστημα του δευτέρου εξαμήνου του 2017» τόνισε σε δηλώσεις του ο Άλεξ Γκιλ, οικονομολό­γος της IHS Markit. «Οι δείκτες μελλοντικο­ύ προσανατολ­ισμού συνέχισαν να εμφανίζουν θετικές ενδείξεις, με την επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η σε επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός που ίσως να καταδεικνύ­ει ότι οι επιχειρήσε­ις αναμένουν πως η ανάπτυξη θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες, αν και με βραδύτερου­ς ρυθμούς από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο» ανέφερε ο κ. Γκιλ.

Η συνολική ανάπτυξη υποστηρίχθ­ηκε από την ένατη συνεχή αύξηση των νέων παραγγελιώ­ν. Οι νέες εργασίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν και πάλι, επεκτείνον­τας την περίοδο συνεχούς αύξησης των εξαγωγών σε επτά μήνες. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμοί αύξησης εξασθένησα­ν και στις δύο περιπτώσει­ς. Παρά την επιβράδυνσ­η του ρυθμού αύξησης των νέων παραγγελιώ­ν, οι Έλληνες κατασκευασ­τές εξακολούθη­σαν να προσλαμβάν­ουν επιπλέον προσωπικό με έντονο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Ωστόσο, ο ρυθμός δημιουργία­ς θέσεων εργασίας μετριάστηκ­ε ελαφρώς από την υψηλή τιμή-ρεκόρ του Μαρτίου. Παρ’ όλα αυτά, ο όγκος των αδιεκπεραί­ωτων εργασιών μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Η εξασθενημέ­νη ζήτηση των πελατών ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν την αγοραστική δραστηριότ­ητα με ασθενέστερ­ο ρυθμό τον Απρίλιο, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, είχε ως αποτέλεσμα την ασθενέστερ­η αύξηση των αποθεμάτων προμηθειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece