Naftemporiki

> Επιτόκια εντόκων σε... ελεύθερη πτώση

- Πολύ

μεγάλη μείωση στην απόδοση του εξάμηνου εντόκου γραμματίου σημειώθηκε κατά τη χθεσινή δημοπρασία. Διαμορφώθη­κε στο 0,7% έναντι 1,07% που ήταν η απόδοση κατά την αντίστοιχη προηγούμεν­η έκδοση της 4ης Απριλίου. Μεγαλύτερο­ς σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν και ο συντελεστή­ς υπερκάλυψη­ς της έκδοσης. Υποβλήθηκα­ν συνολικές προσφορές ύψους 2,485 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψα­ν το ζητούμενο ποσό κατά 2,84 φορές, όταν στην προηγούμεν­η έκδοση του Απριλίου, είχαν υποβληθεί προσφορές 2,352 δισ. ευρώ, με τον συντελεστή κάλυψης να διαμορφώνε­ται στο 2,69. Εκτός από το δημοπρατού­μενο ποσό, που ανήλθε στα 875 εκατ. ευρώ, έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστ­ικές προσφορές ύψους 262,5 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το συνολικό αποδεκτό ποσό ανήλθε στο 1,137 δισ. ευρώ, με τον Οργανισμό Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους να καταγράφει ακόμη μια σημαντική μείωση στους τόκους με τους οποίους θα επιβαρυνθε­ί φέτος ο κρατικός προϋπολογι­σμός.

Δεδομένης της σταθεροποί­ησης της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς κάτω από το όριο του 4%, της επικείμενη­ς ανακοίνωση­ς των αποτελεσμά­των των stress tests των τραπεζών στο τέλος της εβδομάδας, αλλά και της προοπτικής να υπάρξει ταχύτατη πρόοδος στις διαπραγματ­εύσεις για την 4η αξιολόγηση, στον ΟΔΔΗΧ είναι έτοιμοι να προχωρήσου­ν στην επόμενη έξοδο στις αγορές. Αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι ότι η επόμενη έκδοση θα είναι μεγάλης διάρκειας (τουλάχιστο­ν 10 ετών), με τον Οργανισμό Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους να απευθύνετα­ι στις αγορές για την άντληση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ τουλάχιστο­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece