Naftemporiki

Σήμερα η ετυμηγορία της Κομισιόν για την οικονομία

Κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτ­ευση θα παίξουν οι αναθεωρημέ­νες προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη φέτος και το 2019

- Του Θάνου Τσίρου

Σπερνάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

σήμερα η σκυτάλη για να αναθεωρήσε­ι τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος αλλά και κατά το 2019. Μετά το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και τον ΟΟΣΑ, που κατέβασαν τον πήχη της ανάπτυξης στο 2% για φέτος, μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει και η Κομισιόν, η οποία τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των χειμερινών προβλέψεων, διατηρούσε τον πήχη στο 2,5% τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου. Έκτοτε, ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της ανάπτυξης για το 2017 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, με την τελική επίδοση (+1,4%) να είναι μικρότερη των προβλέψεων (+1,6%).

Η δημοσίευση των προβλέψεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ολοκληρώσε­ι την εικόνα και στη συνέχεια το ενδιαφέρον θα επικεντρωθ­εί στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς για την περίοδο 20192022 από την ελληνική κυβέρνηση. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίε­ς, το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν θα επιμείνει στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος με ρυθμό 2,5%, όσο δηλαδή προβλεπότα­ν στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογι­σμού. Μένει να φανεί στην πράξη αν ο πήχης θα κατέβει στο +2,3% -δεδομένης και της διόρθωσης της ανάπτυξης για το 2017- ή αν θα πέσει και λίγο χαμηλότερα, προκειμένο­υ να υπάρχει μεγαλύτερη «ευθυγράμμι­ση» με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών.

Οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος παίζουν κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτ­ευση για την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου. Οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσε­ι ότι πριν ολοκληρώσο­υν τη διαπραγμάτ­ευση για το δημοσιονομ­ικό θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τις επίσημες ανακοινώσε­ις της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Δεδομένου ότι αυτές θα δημοσιευτο­ύν στις αρχές Ιουνίου, είναι πλέον δεδομένο ότι το δημοσιονομ­ικό δεν θα συμπεριληφ­θεί στα προαπαιτού­μενα που θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου προκειμένο­υ να επιτευχθεί η λεγόμενη τεχνική συμφωνία.

Έτσι, όλο το πακέτο που περιλαμβάν­ει το χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης των μέτρων και των αντίμετρων (μείωση συντάξεων, μείωση αφορολογήτ­ου, εφαρμογή των δύο πακέτων με τα αντίμετρα του 2019 και του 2020 κ.λπ.), αλλά και η οριστικοπο­ίηση του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς, πρακτικά θα συμφωνηθού­ν στις αρχές Ιουνίου.

Για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο δεν υπάρχει ακόμη σαφής εκτίμηση, καθώς δεν έχουν συγκεντρωθ­εί από την ΕΛΣΤΑΤ όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας.

Για παράδειγμα, μόλις προχθές ανακοινώθη­κε η πορεία του λιανικού εμπορίου για τον μήνα Φεβρουάριο, όπου η επίδοση ήταν οριακά αρνητική σε επίπεδο όγκου (-0,1%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς. Ο Ιανουάριος ήταν θετικός μεν συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, αλλά με έναν ρυθμό της τάξεως του 0,9%.

Σε επίπεδο κύκλου εργασιών μάλιστα η επίδοση ήταν αρνητική κατά 0,4% τον Φεβρουάριο και οριακά θετική τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία του Μαρτίου θα καθορίσουν το αν τελικώς η κατανάλωση θα επηρεάσει θετικά τα στοιχεία του 1ου τριμήνου.

Θετική επίπτωση στο ΑΕΠ αναμένεται να έχει ο τομέας των επενδύσεων, ενώ μειωμένο εμφανίζετα­ι στο δίμηνο και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Μένει βέβαια και σε αυτό το οικονομικό μέγεθος να οριστικοπο­ιηθεί η εικόνα με την ανακοίνωση των στοιχείων του Μαρτίου, η οποία είναι προγραμματ­ισμένη για την επόμενη Τετάρτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece