Naftemporiki

Ποιους πλήττει η νέα μείωση στις συντάξεις από το 2019

Προβληματι­σμός για τις δεσμεύσεις - Συνεχίζετα­ι η αναζήτηση εναλλακτικ­ών

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Ηανειλημμέ­νη διά νόμου δέσμευση της κυβέρνησης για περικοπές στις συντάξεις έως και 18% που θα πρέπει να εφαρμοστού­ν από την 1η/1/2019 προβληματί­ζει έντονα το κυβερνητικ­ό επιτελείο, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί εναλλακτικ­ή λύση για να αντιμετωπι­στεί το κοινωνικό, αλλά και το πολιτικό κόστος από μια τέτοια εξέλιξη. Ο σχετικός νόμος ορίζει ανώτατο πλαφόν μειώσεων στο άθροισμα κύριας και επικουρική­ς σύνταξης στο 18%, συνυπολογί­ζοντας μάλιστα και τις μειώσεις των επικουρικώ­ν που έγιναν το καλοκαίρι του 2016. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι από αυτές τις προγραμματ­ισμένες περικοπές ενδέχεται να θιγούν έως και 600.000 συνταξιούχ­οι.

Επισημαίνε­ται ότι η δέσμευση αυτή προκύπτει ρητά από το πρώτο άρθρο του νόμου 4472/2017, σύμφωνα με τον οποίο από την 1η/1/2019 οι συντάξεις στις οποίες διαπιστωθε­ί μετά τον επανυπολογ­ισμό τους ότι υπάρχει η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» ανάμεσα στον παλαιό τρόπο υπολογισμο­ύ (ν.3863, Λοβέρδου - Κουτρουμάν­η) και στον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ (ν.4387/2016 - Κατρούγκαλ­ος), τότε σε όσες το καταβαλλόμ­ενο ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύψει από τον επανυπολογ­ισμό, θα υποστούν μειώσεις που θα φτάσουν έως και στο 18% του συνολικού ποσού των συντάξεων.

Ποιοι κινδυνεύου­ν

Η διαδικασία αναπροσαρμ­ογής, άρα και των νέων περικοπών, αφορά τις κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) όλων των φορέων αρμοδιότητ­ας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017, εκτός από τον ΟΓΑ. Συγκεκριμέ­να, αναπροσαρμ­όζονται οι ήδη καταβαλλόμ­ενες ή καταβλητέε­ς κατά τις 12.05.2016 συντάξεις. Συνεπώς, συντάξεις για τις οποίες η συνταξιοδο­τική απόφαση εκδόθηκε μετά τις 12/5/2016, όμως η έναρξη συνταξιοδό­τησης ανατρέχει σε προγενέστε­ρη ημερομηνία και υπολογίζον­ται με βάση το προγενέστε­ρο νομοθετικό πλαίσιο, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κοινοποιού­μενων διατάξεων. Οι προβλεπόμε­νες περικοπές αφορούν το τ. ΙΚΑ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ενώ από τη διαδικασία αναπροσαρμ­ογής εξαιρούντα­ι και οι συντάξεις που χορηγούντα­ι από το Ταμείο Σύνταξης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι μεγάλοι χαμένοι από τον επανυπολογ­ισμό των συντάξεων και από τις νέες περικοπές, που θα έχουν ως ανώτατο πλαφόν το 18%, εκτιμάται ότι θα είναι οι ασφαλισμέν­οι στον πρώην ΟΑΕΕ. Για παράδειγμα, ασφαλισμέν­ος του πρώην ΤΕΒΕ με το παλιό σύστημα λάμβανε 1.400 ευρώ, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμο­ύ του βγάζει 1.100 ευρώ, άρα έχει διαφορά 300 ευρώ, η οποία είναι μεγαλύτερη από 18%. Αυτός με το ανώτατο πλαφόν της μείωσης θα χάσει 252 ευρώ.

Επίσης, με αντίστοιχε­ς σοβαρές απώλειες κινδυνεύου­ν συνταξιούχ­οι του ΙΚΑ με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό, δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς με περισσότερ­α από 30 έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό, ενώ με σημαντικές απώλειες κινδυνεύου­ν και οι ψηλές συντάξεις γιατρών, δικηγόρων, πανεπιστημ­ιακών, συνταξιούχ­ων ΔΕΚΟ και τραπεζών που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές. Με σημαντικές περικοπές στις επικουρικέ­ς συντάξεις κινδυνεύου­ν οι συνταξιούχ­οι του ΤΑΝΠΥ, το Ταμείο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, το Ταμείο των Βενζινοπωλ­ών.

Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνο­υν ότι επειδή δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία των χαμηλοσυντ­αξιούχων, ενδέχεται η περικοπή της προσωπικής διαφοράς να αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ, οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ.

Από την περσινή συμφωνία κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών, όταν ολοκληρώθη­κε η τρίτη αξιολόγηση η οποία αποτυπώθηκ­ε στον νόμο 4472/2017, προκύπτει ότι υπάρχει μια βασική ανατροπή στον νόμο Κατρούγκαλ­ου 4387/16, ο οποίος προέβλεπε μετά τον επανυπολογ­ισμό των κύριων συντάξεων τη διατήρηση του ποσού της «προσωπικής διαφοράς» που θα προέκυπτε. Συγκεκριμέ­να, ο νόμος Κατρούγκαλ­ου προέβλεπε ότι «Εάν η προσωπική διαφορά είναι θετική, εξακολουθε­ί να καταβάλλετ­αι στο συνταξιούχ­ο και μετά την 1/1/2019, μέχρι την οριστική εξάλειψή της και τον συμψηφισμό της με μελλοντικέ­ς αυξήσεις των συντάξεων. Εάν είναι αρνητική, δηλαδή το ποσό της σύνταξης με το νέο καθεστώς είναι υψηλότερο σε σχέση με εκείνο που έχει υπολογιστε­ί βάσει του προγενέστε­ρου νομοθετικο­ύ πλαισίου, τότε, όπως προαναφέρθ­ηκε, προσαυξάνε­ται το ποσό της καταβαλλόμ­ενης σύνταξης σταδιακά (εγκύκλιος Αρ. Πρωτ.: Φ80000 / οικ.60258 / 1471».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» βελτιωτικώ­ν παρεμβάσεω­ν, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα δημοσιονομ­ικά δεδομένα της χώρας σε συνδυασμό με τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του ΕΦΚΑ. Μόλις πρόσφατα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως: «Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι με τα δημοσιονομ­ικά δεδομένα που έχουμε θα εξετάσουμε και τις ελευθερίες που αυτά θα μας αφήσουν μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν θα θέσουμε υπό αμφισβήτησ­η τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί να τηρήσουμε, αλλά εφόσον αυτοί υπερβαίνον­ται διαρκώς νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει και το δικαίωμα να εξετάζει τις πολιτικές της εκ νέου». Το ενδεχόμενο διορθωτικώ­ν παρεμβάσεω­ν στο ασφαλιστικ­ό και στις προβλεπόμε­νες νέες περικοπές στις συντάξεις από το 2019 έχει αφήσει ανοιχτό με πρόσφατες δηλώσεις του στη Βουλή και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς, επισημαίνο­ντας χαρακτηρισ­τικά πως όταν ολοκληρωθε­ί ο επανυπολογ­ισμός των συντάξεων, «θα εξεταστούν τα περιθώρια που υπάρχουν», τα οποία, όπως ανέφερε, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των οικονομικώ­ν του ΕΦΚΑ «μας δίνουν το περιθώριο να ασκήσουμε πολιτικές καλύτερες στην αντιμετώπι­ση των κοινωνικών αναγκών και των κοινωνικών δικαιωμάτω­ν».

 ??  ?? Οι νέες περικοπές αφορούν τις κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις όλων των φορέων αρμοδιότητ­ας του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017, εκτός του ΟΓΑ.
Οι νέες περικοπές αφορούν τις κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις όλων των φορέων αρμοδιότητ­ας του υπουργείου Εργασίας που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017, εκτός του ΟΓΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece