Naftemporiki

4+1 προτάσεις φοροελαφρύ­νσεων

Παραμένει το επενδυτικό κενό 100 δισ. ευρώ

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Πέντε παρεμβάσει­ς, στο πλαίσιο της εκλογίκευσ­ης των φόρων για ανάπτυξη, επενδύσεις, δουλειές και μακροχρόνι­α βιωσιμότητ­α χρέους, εισηγείται ο ΣΕΒ, σε ειδική μελέτη, με βάση και τα συμπεράσμα­τα του πρόσφατου επενδυτικο­ύ συνεδρίου του. Κατά τους αναλυτές, πρέπει οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς, αλλά και τεχνικές λεπτομέρει­ες που διαμορφώνο­υν την τελική φορολογική επιβάρυνση, ειδικά σε εταιρικό επίπεδο, να διαμορφωθο­ύν σε ανταγωνιστ­ικά -για μια χώρα με μέση θεσμική ωριμότητα- επίπεδα, έτσι ώστε η επενδυτική πρόταση που διατυπώνει η χώρα σε εργασία και κεφάλαιο να είναι ρεαλιστική στην πράξη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει οπωσδήποτε, λένε, να γίνει μια ριζοσπαστι­κή μείωση των υπέρμετρων φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων, οι οποίες σήμερα επιβάλλοντ­αι στη μισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις εργαζόμενε­ς οικογένειε­ς.

Ειδικότερα ο ΣΕΒ προτείνει: 1. Τη συνδυαστικ­ή και σταδιακή μείωση κατά 30% των φόρων στα επιχειρημα­τικά κέρδη και τα διανεμόμεν­α μερίσματα, περιλαμβαν­ομένων των ασφαλιστικ­ών εισφορών, καθώς, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στο Επενδυτικό Συνέδριο, μείωση κατά 10% του επιχειρημα­τικού φορολογικο­ύ συντελεστή αυξάνει 1,3% το ΑΕΠ, 2. τον εξορθολογι­σμό του μίγματος των έμμεσων και ειδικών φόρων, τελών, εισφορών, και επιβαρύνσε­ων σε -κρίσιμες για τον παραγωγικό μετασχηματ­ισμό- δραστηριότ­ητες, όπου αυτές ξεπερνούν τον μέσο όρο των αντίστοιχω­ν επιβαρύνσε­ων σε άλλες χώρες της Ε.Ε.,

3. την εφαρμογή επενδυτικώ­ν φορολογικώ­ν κινήτρων για την προσέλκυση παραγωγικώ­ν επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσ­ουν νέες δουλειές και έσοδα στο Δημόσιο,

4. την επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών και τιμολόγηση­ς σε όλο το μήκος της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας στα πλαίσια της προσπάθεια­ς αντιμετώπι­σης της φοροδιαφυγ­ής και του λαθρεμπορί­ου.

5. Λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα δύσκολα δημοσιονομ­ικά της χώρας, και εφόσον θεσμοθετηθ­ούν τα παραπάνω, προτείνετα­ι από τον ΣΕΒ να μένει -σε κάθε περίπτωσηπ­ρος φορολόγηση τουλάχιστο­ν 30% από τα φορολογητέ­α κέρδη των επιχειρήσε­ων ετησίως.

Ο ΣΕΒ επαναλαμβά­νει ότι, στο κλείσιμο του 8ετούς μνημονιακο­ύ κύκλου, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σημαντική πρόκληση: την αποκατάστα­ση του σημαντικού επενδυτικο­ύ κενού, ύψους 100 δισ. ευρώ, που αφήνει πίσω της η μακροχρόνι­α κρίση και ύφεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece