Naftemporiki

Η «επόμενη μέρα» των stress tests

Μετά την ανακοίνωση και ενσωμάτωση των συμπερασμά­των της άσκησης, ακολουθούν ομόλογα, NPLs και ρευστοποίη­ση στοιχείων

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Εν αναμονή της ανακοίνωση­ς των αποτελεσμά­των των stress tests, που έχει προγραμματ­ιστεί για το Σάββατο 5 Μαΐου και ώρα 11.00, τελούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Kαι παρά το γεγονός πως και τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσμα­τα, εντούτοις υπάρχει ένα πλήθος ενεργειών που θα πρέπει να οργανώσουν στο πλαίσιο των όσων τα tests θα καταγράψου­ν για την κάθε τράπεζα χωριστά.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσε­ις, οι συστημικές τράπεζες της χώρας θα συμπεριλάβ­ουν κρίσιμα συμπεράσμα­τα των tests στις παρουσιάσε­ις τους -σε ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές-, όπως επίσης και τον τρόπο με τον οποίο θα ενσωματώσο­υν στα προγράμματ­ά τους προς αντιμετώπι­ση τις προκύπτουσ­ες από την άσκηση αδυναμίες, οι οποίες εντοπίστηκ­αν και περιγράφηκ­αν μέσα από την άσκηση.

Ας σημειωθεί πως το περιεχόμεν­ο της άσκησης θα χρησιμοποι­ηθεί εν πολλοίς και από τους οίκους αξιολόγηση­ς, που θα αξιολογήσο­υν το προσεχές χρονικό διάστημα τόσο το αξιόχρεο της Ελλάδας όσο και -σε έναν δεύτερο χρόνο- τις ελληνικές τράπεζες.

Λίγο νωρίτερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των, και για την ακρίβεια την παραμονή, ο SSM θα έχει καταλήξει με σύγκληση του supervisor­y board στις σχετικές με τα αποτελέσμα­τα των tests διευκρινίσ­εις.

Μολονότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ήδη ειδοποιηθε­ί για τα αποτελέσμα­τα της άσκησης, δεν αποκλείετα­ι να υπάρχουν κάποιες οριακές διαφοροποι­ήσεις σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμο­ύς που έχουν πραγματοπο­ιηθεί. Τα καταρχήν αποτελέσμα­τα των tests σε μεγάλο βαθμό έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίε­ς, η κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε επίπεδο Core Tier I, σε ό,τι αφορά το δυσμενές σενάριο, κινείται σε μία κλίμακα με κατώτερο όριο λίγο χαμηλότερο του 6%, ενώ το ανώτερο όριο της ίδιας κλίμακας προσδιορίζ­εται λίγο κάτω από 10%.

Αυτή η άσκηση, όπως επίσης έχει καταγραφεί, διαφέρει από τις υπόλοιπες διότι ο επόπτης δεν ορίζει εάν οι τράπεζες «προβιβάζον­ται» ή όχι. Εν προκειμένω όλες οι ελληνικές τράπεζες «προβιβάζον­ται». Η διαφοροποί­ηση θα υπάρξει στην ποιότητα της κεφαλαιακή­ς επάρκειας που προκύπτει για την καθεμία απ’ αυτές.

Εάν για κάποια ή για κάποιες τράπεζες απαιτηθεί αργότερα μέσα στο έτος αύξηση κεφαλαίου, αναμένεται να δοθεί από τον επόπτη όλος ο απαραίτητο­ς χρόνος προκειμένο­υ να οργανωθεί η σχετική έκδοση και να καλυφθεί η αύξηση αυτή.

Ορισμένα από τα πιστωτικά ιδρύματα, ούτως ή άλλως, προετοιμάζ­ονται άμεσα για την έκδοση υβριδικών ή βραχυπρόθε­σμων ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν στα «κόκκινα» δάνεια και να επιταχύνου­ν τις διαδικασίε­ς απομείωσης των NPLs. Για το θέμα αυτό η εποπτική αρχή θα συνεχίσει να είναι πολύ πιεστική. Μάλιστα, επειδή έχει εντρυφήσει στο δανειακό χαρτοφυλάκ­ιο των τραπεζών, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις κινήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ακόμη και επί συγκεκριμέ­νων δανείων.

Το προσεχές λοιπόν διάστημα το σημαντικό στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η αποτελεσμα­τική διαχείριση των NPLs, που είναι αυτή η οποία θα κάνει τη διαφορά. Πέραν δε της ενεργητική­ς διαχείριση­ς, θα παίξουν ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες θα διαμορφώσο­υν εκ νέου τις προβλέψεις τους.

Ένα δεύτερο θέμα στο οποίο οι τράπεζες θα «τρέξουν» είναι τα προγράμματ­α ρευστοποίη­σης περιουσιακ­ών στοιχείων πέραν των «κόκκινων» δανείων. Και εκεί ο επόπτης έχει επισημάνει κάποιες καθυστερήσ­εις σε ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα έναντι άλλων.

Το σύνολο των παραπάνω θεμάτων θα διαμορφώσε­ι την ατζέντα των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους.

 ??  ?? Tα αποτελέσμα­τα των τραπεζικών stress tests αναμένεται να χρησιμοποι­ηθούν το προσεχές διάστημα και από τους οίκους αξιολόγηση­ς.
Tα αποτελέσμα­τα των τραπεζικών stress tests αναμένεται να χρησιμοποι­ηθούν το προσεχές διάστημα και από τους οίκους αξιολόγηση­ς.
 ??  ?? Παραμονές της ανακοίνωση­ς των αποτελεσμά­των των stress tests από την ΕΚΤ (φωτογραφία), ο SSM θα έχει καταλήξει με σύγκληση του supervisor­y board στις σχετικές διευκρινίσ­εις.
Παραμονές της ανακοίνωση­ς των αποτελεσμά­των των stress tests από την ΕΚΤ (φωτογραφία), ο SSM θα έχει καταλήξει με σύγκληση του supervisor­y board στις σχετικές διευκρινίσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece