Naftemporiki

Στα 502,5 εκατ. το κόστος εποπτείας από την ΕΚΤ

-

To διόλου ευκαταφρόν­ητο ποσό του μισού δισ. θα κληθούν να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην ΕΚΤ ως προμήθεια για τα εποπτικά της καθήκοντα.

Πιο συγκεκριμέ­να, η ΕΚΤ καθόρισε σε 502,5 εκατ. ευρώ τις συνολικές δαπάνες για την εποπτεία που άσκησε στις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2018, εκ των οποίων τα 27,7 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από πλεόνασμα που επιτεύχθηκ­ε και δεν δαπανήθηκε από την αρχή του 2017. Έτσι οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να καταβάλουν στο ταμείο της ΕΚΤ το ποσό των υπολειπόμε­νων 474,8 εκατ. ευρώ για το 2018.

Η αύξηση των δαπανών περιλαμβάν­ει το κόστος που σχετίζεται με το Brexit, αλλά και εκείνο των διετών stress tests. Περίπου το 90% των τελών θα καταβληθού­ν από τις τράπεζες που ορίζει η ΕΚΤ ως σημαντικές και το υπόλοιπο 10% από τις λιγότερο σημαντικές. Η εκτίμηση είναι υψηλότερη από εκείνη που διενεργήθη­κε το 2017 (ποσό 425 εκατ. ευρώ συμπεριλαμ­βανομένου και του μη εκταμιευμέ­νου πλεονάσματ­ος ύψους 41,1 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκ­ε από το 2016), αντανακλών­τας τόσο τους εξωτερικού­ς όσο και τους εσωτερικού­ς παράγοντες και τις διαφορετικ­ές εποπτικές προτεραιότ­ητες που όρισε η ΕΚΤ για το τρέχον έτος.

Τα τέλη που αφορούν κάθε μία τράπεζα χωριστά θα καθοριστού­ν αναλόγως της σημασίας της τράπεζας και του προφίλ κινδύνου της, χρησιμοποι­ώντας ετήσιους συντελεστέ­ς τελών που παρέχονται από όλα τα εποπτευόμε­να πιστωτικά ιδρύματα με ημερομηνία αναφοράς 31 Δεκεμβρίου του προηγούμεν­ου έτους. Το τέλος εποπτείας καθορίζετα­ι στο υψηλότερο επίπεδο στα κράτη-μέλη που συμμετέχου­ν στον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας. To τέλος αυτό διαμορφώνε­ται από μια ελάχιστη συνιστώσα για όλες τις τράπεζες, η οποία αντιπροσωπ­εύει το 10% του προς ανάκτηση ποσού, καθώς και μια συνιστώσα μεταβλητής αμοιβής για την κατανομή του υπολειπόμε­νου 90% των δαπανών.

Για τις μικρότερες αλλά σημαντικές τράπεζες, με συνολικό ενεργητικό κάτω των 10 δισ. ευρώ, η συνιστώσα ελάχιστου τέλους μειώνεται κατά το ήμισυ. Η κάθε μία τράπεζα θα παραλάβει τον λογαριασμό της τον Οκτώβριο του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece